GIDAS APIE RANKINIUS PJŪKLUS IR TINKAMĄ JŲ NAUDOJIMĄ

0
89
worksite pia szablasta 900w ers158

Niekas negimė mokėdamas. Ir nors atrodo, kad rankiniu pjūklu pjauti medieną yra tik raumenų ir užsispyrimo reikalas, iš tiesų tai ši užduotis, jei norite ją atlikti tinkamai, pareikalaus įžvalgumo, žinių ir atsakingumo, ne tik raumenų jėgos bei ištvermės. Paruošėme visiems gidą, kuriame apžvelgsime ne tik tai, kas yra tiesinis pjūklas ar siaurapjūkliai, bet ir tai, kaip reikėtų pjauti, prižiūrėti pjūklus ir t.t.. Jūsų dėmesiui – gidas apie rankinius pjūklus ir tinkamą jų naudojimą!

Dvi pagrindinės pjūklų rūšys

Iš esmės pjūklus galima skirstyti į dvi rūšis – skersinius ir pjovimo. Jeigu žvalgotės jų tarptautinėse parduotuvėse internete, juos atitinka terminai crosscut saw ir rip saw. Tai, kuris iš jų tinka labiausiai, priklauso nuo to ar pjausite palei, ar priešais medienos kryptį.

Jeigu pjaunate priešais medžio kryptį, naudokite skersinį (angl. crosscut) pjūklą. Jo ašmenys yra orientuoti neigiamu kampu ir turi nuožulnų kraštą. Dantukai (arba ašmenys) ant tokių pjūklų yra gerokai mažesni nei ant pjovimo pjūklo. Su jais galite elgtis it su peilio ašmenimis, kurie, jei nauji ar gerai pagaląsti, kone kiaurai ir lengvai pjaus medieną.

Pjovimo pjūklas tinka tuomet, kai norite pjauti paraleliai medienos krypčiai. Šio modelio pjūklai neturi nei neigiamu kampu orientuotų ašmenų nei nuožulnių kraštų. Čia ašmenys (dantukai) yra kiek pasvirę į kairę arba dešinę, išsidėstę pakaitomis. Toks modelis leidžia su pjovimo pjūklu nupjauti po mažą gabalėlį medžio su kiekvienu prabraukimu. Nupjaunama švariai, bet pjaunama tik stumiant, o ne traukiant pjūklą atgal, link savęs.

Skirtingi pjūklų tipai

Pjūklų tipai ir rūšys – skirtingi dalykai. Pjūklų tipų yra tikrai daug ir jie skiriasi pagal savo konstrukciją. Pjūklų rūšys (pagrindinės) nulemia tik tai, kaip išdėstyti ašmenys, tačiau, jeigu imsitės ieškoti konkrečių sprendimų, atsiremsite į tai, kad reikia rinktis labai specifinę pjūklo variaciją. Jas ir panagrinėkime.

Keyhole (angliškai) arba rakto skylutės pjūklas. Nors pavadinimas ir yra kiek unikalus, bet jis tikrai pateisinamas, kadangi bene dažniausiai šiuos pjūklus naudoja meistrai ir dailidės, kuriems reikia išpjauti kažką panašaus į rakto skylutę. Tokio tipo pjūkleliai dar naudojami vamzdžių pjaustymui, elektros lizdų arba armatūrai. Siauri ašmenys gali būti įdėti ten, kur kitokių tipų pjūklai netilptų, o dantukai prapjauna daugelį medžiagų.

Siaurapjūkliai. Jeigu esate buvę dirbtuvėse, kur dirba vyresnis žmogus arba patys susiduriate su staliais ar dailidėmis, tikriausiai būsite girdėję pavadinimą lobzikas. Taip vadinami siaurapjūkliai, su kuriais daug kas mokytis dirbti pradeda dar mokykloje, per technologijų pamokas. Pažiūrėti, kaip atrodo siaurapjūkliai galite https://www.varle.lt/ internetinėje parduotuvėje. Jeigu gerai valdote siaurapjūklį, jums bus nesunku išpjauti formas, griovelius ir ornamentus. Visgi šis prietaisas yra apgaulingai reiklus įgūdžiams ir nors paprastą užduotį atliks bet kas, tačiau maksimumą išspausti iš siaurapjūklio tikrai nėra taip paprasta.

Yra ir kitokių tipų pjūklų, tačiau jie – mažiau populiarūs.

Kaip pasirinkti geriausią pjūklą pirkimui?

Nors viskas priklauso nuo to, ką jūs norite daryti ir pjauti, tačiau yra ir bendrų patarimų, pagal ką pasirinkti geriausią pjūklą.

Daugumoje patikimų parduotuvių pusę šių žingsnių galima ir peršokti, kadangi produkcija praeina kokybės kontrolę. Tačiau, jeigu pardavėjas jums atrodo ne 100% patikimas, apžiūrėkite pjūklą iš arti.

  • Pjūklo dantukai turi būti aštrūs ir palietus neturi kilti abejonių dėl to ar jis pjaus, ar ne.
  • Tie dantukai turi būti vienodų matmenų ir vienodai išsikišę nuo pačio ašmens. Jeigu kažkurie dantukai išsikiša daugiau, pjovimas gausis nelygus arba pats pjūklas susisuks pjovimo metu.
  • Ašmenys privalo būti lygūs ir tiesūs.
  • Rankena – pritvirtinta gerai ir tiesi.
  • Paėmus pjūklą į ranką turite jausti jo tvirtumą ir jis turi būti patogus laikymui. Jeigu įmanoma, imituokite pjovimo judesius, kad pažiūrėtumėte, koks tai jausmas.
  • Ašmenys turėtų lengvai susilenkti, kai juos lenkiate, bet čia pat atsistatyti, kai atleidžiate.

Pjaukite, kaip „profas“

Tiksliai ir gražiai pjauti – be galo sudėtingas amatas ir daug patirties reikalaujanti veikla. Jeigu jums tai patiks ir pakankamai ilgai tai darysite, tam tikri įgūdžiai formuosis natūraliai. Tačiau yra ir kitų patarimų, kurie padeda greičiau įgusti ir išvengti dažnų naujokų klaidų.

  1. Pasižymėkite pjovimo vietą. Posakis „Devynis kartus pamatuok, dešimtą pjauk“ atsirado ne atsitiktinai. Galite naudoti lengvai ištrinamą pieštuką, kad pasižymėtumėte pjovimo liniją.
  2. Pjaukite ne tiesiai ant linijos (kol turite nedaug patirties), bet vos vos labiau pasislinkę į nupjaunamą dalį.
  3. Vos tik padarę pirmąjį įpjovimą, tvirčiau suimkite ruošinį ir nykščiu arba krumpliu laikykite jį, kad tiksliau pjautumėte nuo pat pradžių ir pjovimo linija nenusikreivintų. Naudojant skersinį pjūklą, pradėkite pjauti su ašmeniu, arčiausiai rankenos. Jeigu naudojate pjovimo pjūklą, naudokite dantukus, esančius toliausiai nuo rankenos.
  4. Pjaunant jūsų smilius turėtų būti ištiestas palei rankeną. Tai yra tarsi „rodmuo“ pjovimo krypčiai.
  5. Pjaudami stenkitės išlaikyti geriausią pjovimo kampą ir stenkitės alkūnes išlaikyti kuo arčiau kūno, kadangi taip išvengsite klaidų, kurios atsiranda pasukant ašmenis.
  6. Kai įpjaunate jau šiek tiek giliau į ruošinį, galite patraukti laisvą ranką kiek toliau nuo pjūklo ašmenų.
  7. Naudokite ilgesnius pjovimo judesius, nes naudodami mažiau dantukų tik greičiau sudėvėsite įrankį.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite