TERITORINIO BENDRADARBIAVIMO PROJEKTAS „TURIZMO KLASTERIO ZARASŲ, KUPIŠKIO IR PASVALIO RAJONUOSE KŪRIMAS“

0
23
ps2

Siekdamos skatinti turizmo plėtrą Kupiškio, Zarasų-Visagino ir Pasvalio rajonuose Vietos veiklos grupės inicijavo teritorinio bendradarbiavimo projektą „Turizmo klasterio Zarasų, Kupiškio ir Pasvalio rajonuose kūrimas“ (paraiškos  kodas – 44TT-KP-21-1-00901-PR00).

Turizmo klasterio kūrimas yra labai svarbus norint koncentruotai ir konkurencingai parduoti ir plėtoti su turizmo plėtra susijusias paslaugas bei produktus. Dėl šios priežastis siekiama kuo geriau ir griečiau įsisavinti Turizmo klasterio idėją, tiek teoriniu, tiek praktiniu požiūriu ir panaudoti ją šiuose trijuose rajonuose.

Projektas buvo inicijuotas įgyvendinti tiek visų vietos veiklos grupių strategijų atitinkamų prioritetų tikslus, tiek  vieną iš pagrindinių LEADER principų „Tinklaveikos ir bendradarbiavimo principas“.

Pagrindinis projekto tikslas – skatinti vietos iniciatyvų kūrimąsi, žmogiškojo kapitalo verslo, ekonomikos, kultūrinio verslumo plėtrą, taip didinant turizmo sukuriamą pridėtinę vertę Kupiškio, Zarasų-Visagino ir Pasvalio rajonuose.

Pagrindinis projekto uždavinys – sukurti turizmo klasterį Kupiškio, Zarasų-Visagino ir Pasvalio rajonuose.  

Iš kiekvieno partnerio teritorijos dalyvauja  verslo atstovai,  kurie yra galimi pirmieji klasterio nariai:

  • Kupiškio r. atstovai: „Brolių medus“, VšĮ „Kupiškio aeroklubas“, ,,Renatos sodai“ (žolininkė/mokslininkė –  Renata Montvilienė), Adomynės kaimo bendruomenė, kaimo bendruomenė „Palėvenys“, Antašavos miestelio kaimo bendruomenė, Sodyba ,,Kupiškėnų  Starkėnas“.
  • Pasvalio r. atstovai: VšĮ „Prie Raubonių malūno“, Pajiešmenių kaimo bendruomenė, Raubonių kaimo bendruomenė, Kraštų kaimo bendruomenė, Atžalyno kaimo bendruomenė, Namišių krašto bendruomenė.
  • Zarasų – Visagino teritorijos atstovai: MB „Vaitukaičiai, Vajasiškio bendruomenė, Baibių bendruomenė, žemės ūkio kooperatyvas „Dusetų krašto gaspadoriai“,  namų restoranas    ,,Serpent“,   Įm. ,,Skonus“ ir MB „Mėnesienos studija“.
  • 2021 m. lapkričio 11 d. prasidėjo I Ciklo 1 mokymai „Turizmo klasteris. Nuo ko pradėti“.

Adomynės dvare (Kupiškio r. sav., Šimonių sen., Adomynė,  A. Vilėniškio g. 4.) vyko pirmo mokymų Ciklo mokymai „Turizmo klasteris. Nuo ko pradėti“.

Mokymų tikslas – padėti projekto dalyviams aiškiai apibrėžti ir išsiaiškinti kriterijus, kuriais remiantis vietos produktą ir  turizmo paslaugą būtų galima įtraukti ir vystyti turizmo klasteryje.      Mokymus vedė lektorė, Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros ,,Keliauk Lietuvoje” valdybos narė, projekto ,,Surink Lietuvą” vadovė ir koordinatorė,  Lina Baublienė. Susitikime projekto dalyviai identifikavo rajonuose turimas ir teikiamas turizmo paslaugas ir edukacines programas. Buvo pristatytos projekto veiklos ir planuojami projekto rezultatai. Mokymų tikslinė grupė – projekto pareiškėjo ir projekto partnerių atstovai. Mokymų dalyvių skaičius – 18 dalyvių.

1

1 nuotrauka. Pirmieji mokymai Adomynėjė, Kupiškio rajonas.

  • 2021 m. lapkričio 25 d. I Ciklo 2 mokymai „Turizmo klasteris. Komandos atranka“.

Lapkričio 25 d. bendruomenėje „Šlyninkos vandens malūnas“ (Zarasų r. sav., Šlyninkos k. 4, Šlyninka) projekto dalyviai susirinko į tęstinius mokymus. Šį kartą mokymų tema buvo „Turizmo klasteris. Komandos formavimas“. Mokymų tikslas – klasterio dalyvių susipažinimas, savo gaminamos produkcijos, paslaugų pristatymas. Projekto dalyviai identifikavo savo teikiamas paslaugas, gaminamus produktus ar vykdomas edukacines programas.

Viso projekto įgyvendinimo metu mokymus veda lektorė Lina Baublienė, Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ valdybos narė, projekto „Surink Lietuvą“ vadovė ir koordinatorė, pasidalindama ilgamete patirtimi turizmo srityje, gebanti identifikuoti turizmo sektoriaus problematiką ir paskatinti šiuo metu esančius sektoriaus trūkumus paversti sfera, kuri gali atnešti klasterio dalyviams pridėtinę vertę.

2

2 nuotrauka. Antrieji mokymai Šlyninkose, Zarasų rajonas.

          

  • 2021 m. gruodžio 9/10 d. I Ciklo 3 mokymai „Klasterio komandos formavimas. Analizė. Vizija. Strategija.“

3

3 nuotrauka. Tretieji mokymai Raubonyse, Pavalio rajonas.

 

Paskutiniai šiemet I Ciklo 3 (tretieji) mokymai vyko Pasvalio r. sodyboje „Tatulos vingiai“. Mokymų tikslas – identifikuoti dalyvių silpnybes ir stiprybes bei suformuoti klasterį. Klasterio dalyviai susitiko su VšĮ „Prie Raubonių malūno“ direktoriumi – Vaidotu Gikiu, Raubonių kaimo bendruomenės bei ,,Atžalyno“ bendruomenės nariais.

Raubonių kaimo bendruomenė siekia atgaivinti senąsias krašto kulinarines tradicijas – bendruomenės narės gamina aukštaitiškus virtinius, kurie Pasvalio krašte vadinami „virtieniais“. „Virtienei“  gaminami su įvairiais įdarais: bulvėmis, varške, grybais, mėsa, plaučiais, bei patiekiami su pakepintų lašinukų ir svogūnų padažu arba sviesto ir grietinės  padažu. Todėl mokymų dalyviai apsilankė Raubonių kaimo bendruomenėje ir susipažino su kulinarine edukacija – „Raubonių virtienė“.

4

4 nuotrauka. Raubonių kaimo bendruomenės gaspadinės (nuotrauka iš organizacijos socialinio tinklo)

Mokymu metu dalyviai susipažino ir su Pasvalio rajono bendruomenės ,,Atžalyno“ šeimininkėmis bei skanavo jų keptus žagarėlius.  Ši bendruomenė vykdo kulinarinę edukacinę programą „Žagarėliai su prisiminimais“, kurios metu verdami žagarėliai ir siūloma ragauti tradicinių Pyvesos upės pakrantėse surinktų žolelių, mėtos, šeivamedžio, čiobrelių, melisos, jazminų, erškėtrožių ir liepų žiedų, arbatų.

5

5 nuotrauka. Pasvalio rajono ,,Atžalyno“ bendruomenės šeimininkės (nuotrauka iš organizacijos socialinio tinklo)

Mokymų metu klasterio dalyviai lankėsi Raubonių vandens malūne (karšykloje-verpykloje), kuris šiuo metu yra renovuojamas. Malūno entuziastas ir įkvėpėjas Vaidotas Gikys trumpai pristatė vykdomas ir planuojamas vykdyti veiklas: įgyvendinus projektą ir atlikus remonto darbus malūne, visos vilnų karšyklos ir verpyklos mašinos bus naudojamos edukacijoms (parodyti lankytojams kaip buvo dirbama ir kaip veikia įrengimai), šiuo metu yra organizuojami vilnos apdirbimo užsiėmimai. Malūnas 1992 m. pripažintas regioninės reikšmės technikos ir istorijos paminklu. Šalia malūno, prie Tatulos upelio yra įrengta vilnonė pirtis, kurioje yra teikiama pirtinimosi paslauga.

6

6 nuotrauka. Susitikimas su VšĮ ,,Raubonių malūnas“ direktoriumi V. Gikiu

Mokymų metu buvo sukurtos klasterio galimos vizijos:

ps

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite