VIETOS PRODUKTŲ GAMYBA, REALIZAVIMAS IR REIKŠMĖ TURIZMO SEKTORIUI

0
53
mid news zrs 269 265748224 283862400465868 4606806285736356356 n

Š. m. gruodžio 10 d. Zarasų rajono savivaldybės administracijos atstovai dalyvavo konferencijoje – turizmo forume „Vietos produktų gamyba, realizavimas ir reikšmė turizmo sektoriui“ kuris vyko Zarasų rajono savivaldybės bibliotekoje. Renginio organizatoriai viešoji įstaiga Zarasų rajono turizmo ir verslo informacijos centras kartu su Lietuvos ūkininkų sąjungos Zarasų skyriumi. Konferencija – turizmo forumas skirtas aptarti vietos produktų gamybos, realizavimo galimybes Zarasų rajone, kaip tai siejasi su turizmo sektoriumi, kokios priemonės taikomos šio sektoriaus plėtrai bei kokie yra ilgalaikiai iššūkiai ir galimybės.

Konferencijoje – turizmo forume dalyvavęs Benjaminas Sakalauskas, Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius, pasveikino konferencijos – turizmo forumo  dalyvius ir akcentavo vietos produktų gamintojų bendradarbiavimo, trumpų maisto tiekimo grandinių svarbą vietos rinkų plėtrai. Glaudesnis gamintojų ir vartotojų ryšys įvairiapusiškai naudingas keliais požiūriais, trumpos maisto tiekimo grandinės padidina mažų ir vidutinių ūkių pridėtinę vertę ir pelningumą, jose sudaromos sąlygos parduoti išskirtinius produktus, „pasakojančius šio krašto istoriją“ vartotojams, todėl dažnu atveju vartotojas pasirengęs mokėti daugiau, ir dar svarbiau, kad toks bendradarbiavimo ryšys skatina gyvybingumą bei socialinius ryšius bei kuria pridėtinę vertę teritorijos patrauklumui (turizmui ir gyvenimui).
 
Administracijos direktorius pasidžiaugė, kad ryžtingas žingsnis paremti verslo subjektus žengtas 2020 m. pradžioje Zarasų rajono savivaldybės administracijai pasirašius projekto „Prekybos ir paslaugų pasažo įrengimas D. Bukonto gatvėje Zarasų mieste“ finansavimo sutartį su Centrine projektų valdymo agentūra, kurio bendra vertė 891,3 tūkst. Eur. Projektas inicijuotas, nes Zarasų rajone didėja žemės ūkio produkcijos gamyba, tačiau didėjantys žemės ūkio produktų kiekiai skatina galvoti, kur ir kaip šiuos produktus realizuoti, o Zarasuose trūko šiuolaikiškai įrengtų prekybos vietų, kuriose galėtų telktis ūkininkai, amatininkai, kultūros atstovai, puoselėjantys ekologiją, tradicinius amatus, kulinarinį paveldą ir galintys pritraukti miesto gyventojus ir svečius. Prekybos ir paslaugų pasažas įrengiamas D. Bukonto g. 1, Zarasuose rekonstruojant du apleistus pastatus, sutvarkant sklypą, įrengiant inžinerinius tinklus. 2022 m. antrą ketvirtį planuojame organizuoti prekybos vietų nuomos konkursą, patalpas bus galima išsinuomoti iki 10 metų laikotarpiui, smulkaus ir vidutinio verslo subjektai galės išsinuomoti nuo 20 iki 36 kv. m. patalpas. Labai norėtųsi, kad nauja lankytojų traukos vieta pradėtų veikti nuo turistinio sezono pradžiai.
 
Ramunė Šileikienė, Investicijų ir plėtros skyriaus vedėja, pristatė projektus, svarbius Zarasų rajono turizmo sektoriaus plėtrai bei vietos produktų gamybos skatinimui 2014–2021 m. finansinės paramos laikotarpiu. Šiuo laikotarpiu įgyvendinami 48 investiciniai projektai kurių bendra vertė siekia 21,3 mln. Eur. Didžiausia lėšų dalis atiteko kultūros srities projektams – 7180,1 tūkst. Eur, aplinkosaugos srities – 4270,4 tūkst. Eur, sporto srities – 2600,4 tūkst. Eur, turizmo srities – 1613,3 tūkst. Eur. 
 
 
Svarbiausi projektai, susiję su turizmo sritimi, tai Antazavės dvaro aktualizavimas, renginių infrastruktūros atnaujinimas Zarasų miesto Didžiojoje saloje (kupolinė salė, mažasis ir didysis amfiteatrai, takai, poilsio vietos), Zarasų krašto muziejaus plėtra D. Bukonto g. 1 Zarasuose įkuriant Šarūno ir Nomedos Saukų galeriją, Stelmužės parko tvarkymo darbai, prekybos ir paslaugų pasažo įrengimas D. Bukonto g. Zarasuose, Zarasų rajono kultūros centro modernizavimas, kraštovaizdžio ir viešųjų erdvių tvarkymo projektai (Zarasaičio, Griežto, Alksno ežerų pakrančių, Laukesos, Šventosios (Antalieptės miestelyje) upės pakrantės, Smėlynės pusiasalio sutvarkymo darbai), Pirmojo pasaulinio karo maršruto sukūrimas Turmante, Dusetų tribūnos ir prieplaukos sutvarkymas, Zarasų sporto centro erdvių sutvarkymas įrengiant stovykloms reikalingą infrastruktūrą ir kt., šių projektų bendra vertė 11 381,6 tūkst. Eur.
 
Investicijų ir plėtros skyriaus vedėja Ramunė Šileikienė pateikė informaciją apie verslo statistiką, rajono Savivaldybėje organizuojamą verslo skatinimą, verslumo rėmimą, jaunimo įdarbinimo galimybes ir akcentavo, kad įgyvendinamas prekybos ir paslaugų pasažo įrengimo projektas atvers galimybes vietiniams produktams, nes Zarasų rajone vyrauja smulkūs ūkiai ir smulkūs gamintojai, kuriems veikti rinkos sąlygomis, ypač koronaviruso pandemijos metu, darosi sudėtingiau.

 
 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite