PAMINĖJO ANTAZAVĖS ŠILO MŪŠIO METINES

0
50
3
Jau ketvirtą kartą atstatytas Antazavės šilo partizanų bunkeris. O sekamdienį, gruodžio devynioliktąją,  paminėtos šio mūšio 77-osios  metinės. Mūšio, kuriame dalyvavo apie 80 partizanų, jame  žuvo tik vienas septyniolikmetis partizanas. Mūšiui vadovavo aštuoniolikmetis partizanų būrio vadas Mykolas Kazanas- Mutka. Jis  rusų tautybės sentikio Afanasijaus Kazano sūnus. Afanasijus Kazanas žuvo Vorkutos sukilimo metu, būdamas vienas iš sukilimo vadovų, 1953 metais. 

 
Minėjimas prasidėjo Šv. Mišiomis nuostabaus grožio Antazavės Dievo Apvaizdos bažnyčioje. Mišias  aukojo klebonas Vytautas Dagelis. 
 
Renginyje  dalyvavo Lietuvos Respublikos  Seimo narys Kristijonas Bartoševičius, Zarasų rajono  savivaldybės mero pavaduotojas ir šaulys Rimantas Jurevičius, Antazavės seniūnijos seniūnas Algirdas Lekaveckas, Zarasų šaulių 907 kuopos „Vytis“ kuopos vadas Algirdas Guogis ir kuopos šauliai, Vyčio apygardos 5-osios rinktinės 508 pėstininkų kuopos vadas Arūnas Mažeika ir  kariai savanoriai, bendražygiai iš TS-LKD Rokiškio skyriaus ir jų pirmininkė Audronė Kaupienė, muziejininkas Valius Kazlauskas, buvęs SKAT Zarasų bataliono vadas Vytautas Pečiūra, antazaviškės dainininkės ir kultūros darbuotojai.
 
Po šventų mišių buvo uždegtos žvakutės priešais bažnyčią esančiame memoriale, o taip pat ir Antazavės katalikų kapinėse, kur perlaidoti partizanų palaikai. 
 
Antazavės miške, prie atnaujinto partizanų bunkerio Rimantas Jurevičius papasakojo apie 1944-ųjų antrą Šv. Kalėdų dieną čia įvykusių vienų didžiausių kautynių tarp Lietuvos partizanų ir NKVD kariuomenės istoriją. Pasidžiaugė, jog pavyko bendromis pastangomis su savanoriais, miškininkais, seniūnijos darbuotojais atnaujinti iš pagrindų partizanų bunkerį. 
 
Lietuvos Respublikos  Seimo narys Kristijonas Bartoševičius pasveikino jaunuosius šaulius ir kuopos vadą už nuolatinį buvimą patriotiniuose minėjimuose, šventėse. Vytautas Pečiūra kvietė istorijos nepamiršti ir jaunimui mokytis taikos, dalyvaujant šaulių veikloje, tarnaujant kariuomenėje. Valius Kazlauskas, muziejininkas, nuolat Antazavės mūšio istoriją aktualizuoja per daromus žygius su moksleiviais. 
 
Renginio pabaigoje buvo padėkota Vyčio apygardos 5-osios rinktinės 508 pėstininkų kuopos savanoriams bei antazaviškiams Gyčiui Gruzdui ir Arūnui Merkiui už jų didžiulę pagalbą rekonstruojant ir atstatant bunkerius. Dovanėles įteikė R. Jurevičius kartu su K. Bartoševičiumi. 
 
Po renginio skyriaus pirmininkė Vaida Lazdauskienė visus vaišino karšta arbata ir sausainiais.
 
Nuoširdžiai padėkota renginio vedėjai Raimondai Gruzdienei, Antazavės vaikams, ypatinga padėka Arūnui Merkiui, kurio sukurtas laužas ne tik šildė, bet magiškai traukė visų žvilgsnius. Renginio organizatoriai nuoširdžiai dėkoja už įamžintas renginio akimirkas   fotomenininkui Algimantui Navickui. 
 
Istorija gyva! Ji mus suburia ir pakylėja!
 
Rajono Savivaldybės informacija
 
Algimanto Navicko nuotraukose – renginio akimirkos. 

1

2

4

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite