OSTEOPOROZĖ: KAIP JOS IŠVENGTI?

0
35
ortopedas traumatologas

Osteoporozė – pavojinga liga, dažniausiai pasireiškianti vyresniame amžiuje. Sergant ja kaulai silpnėja, tampa trapūs. Todėl nukritus ar net judesio metu, pavyzdžiui, pasilenkus, jie gali lūžti. Dažniausiai tai nutinka klubo, riešo srities kaulams arba stuburo slanksteliams. Osteoporozės simptomai dažnai pasireiškia netikėtai. Visgi yra būdų, galinčių padėti sumažinti šios kaulų ligos riziką.

Kaip atpažinti osteoporozę?

Paprastai ankstyvose ligos stadijose nepasireiškia jokie simptomai. Tačiau jai progresuojant gali atsirasti nugaros skausmas, kurį sukelia slankstelio lūžis, taip pat laikysenos pokyčiai, tokie kaip stuburo iškrypimas ar kuprelė. Sergant osteoporoze gali sumažėti ūgis, pasireikšti dažni kaulų lūžiai, atsirasti dusulys, nes dėl susispaudusių tarpslankstelinių diskų ir sumažėjusio slankstelių aukščio gali sumažėti ir plaučių apimtis.

Kas sukelia šią ligą?

Žmogaus kaulai nuolat atsinaujina: susidaro naujas kaulinis audinys, o senasis suyra. Jauno amžiaus žmonėms, šio audinio augimas vyksta greičiau nei irimas. Po 20-ies šis procesas sulėtėja ir dauguma žmonių didžiausią kaulų masę pasiekia būdami 30-ies. Senstant, kaulinė masė nyksta greičiau nei susidaro.

Osteoporozės atsiradimo tikimybę iš dalies lemia tai, kokia kaulinė masė susiformavo jaunystėje. Dažnai tai yra paveldima. Kuo didesnė kaulinė masė, tuo mažesnė tikimybė senstant susirgti šia liga. Hormonai reguliuoja kaulą auginančias ir ardančias ląsteles. Todėl menopauzės laikotarpiu, sumažėjus estrogenų kiekiui, moterims gresia didesnė osteoporozės rizika.

Dėl kitų sveikatos būklių atsiradęs hormonų trūkumas taip pat gali paskatinti šios ligos atsiradimą tiek moterims, tiek vyrams. Kitiems rizikos veiksniams priskiriamas mažas kūno svoris ir smulkus sudėjimas, nejudrus gyvenimo būdas (per mažas fizinis krūvis), kalcio ir vitamino D trūkumas, žalingi įpročiai (rūkymas ir nesaikingas alkoholio vartojimas), kai kurių vaistų vartojimas. Osteoporozės atsiradimą taip pat gali paskatinti kaulų bei sąnarių ir endokrininės ligos.

Kaip gydoma osteoporozė?

Moterims, kurioms jau prasidėjusi menopauzė, gali būti taikoma pakaitinė hormonų terapija. Tačiau po tokio gydymo liga gali atsinaujinti. Nenorint vartoti hormonų, gali būti naudojami selektyvūs estrogenų receptorių moduliatoriai (SERM). Paprastai esant reikalui jie skiriami vyresnėms nei 60 metų amžiaus moterims.

Osteoporozė gali būti gydoma ir bifosfonatų klasės vaistais (kontroliuoja kalcio lygį kraujyje ir padeda sumažinti kaulų lūžių riziką), taip pat nuolat vartojant kalcį su vitaminu D. Kovojant su ligos pasekmėmis, svarbų vaidmenį atlieka gydytojas ortopedas-traumatologas, kurio tikslas padėti pacientams susigrąžinti kuo geresnę gyvenimo kokybę.

Kaip galima išvengti šios ligos?

Yra būdų, galinčių padėti sumažinti riziką susirgti osteoporoze. Visų pirma, siekiant išvengti tokios ligos, labai svarbi tinkama mityba, kurioje turėtų būti pakankamai kalcio ir vitamino D. Pastarojo kiekį užtikrinti pakankamai sudėtinga, todėl rekomenduojama vitamino D vartoti papildomai, ypač žiemą.

Moterims ir vyrams nuo 18 iki 50 metų amžiaus reikia 1000 mg kalcio per dieną. Kai moterims sukanka 50 metų, o vyrams 70 metų, ši norma padidėja iki 1200 mg per dieną. Gerais kalcio šaltiniais laikomos tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės, lašiša ir sardinės, sojos produktai, natūralios apelsinų sultys.

Daugumai žmonių per dieną reikia mažiausiai 600 tarptautinių vienetų (TV) vitamino D. Sulaukus 70 metų amžiaus ši norma padidėja iki 800 TV per dieną. Pagrindinis vitamino D šaltinis – saulės spinduliai. Papildomai jo galima gauti iš tokių maisto produktų kaip menkių kepenų aliejus, upėtakis, lašiša, taip pat daugelis pieno produktų, kiaušinio tryniai.

Siekiant sumažinti osteoporozės riziką labai svarbu palaikyti aktyvų gyvenimo būdą, atsisakyti žalingų įpročių. Taip pat rekomenduojama vartoti mažiau kofeino, kuris sunkina kalcio pasisavinimą, ir druskos, kuri skatina šio mineralo pasišalinimą iš organizmo.

Tinkamas gyvenimo būdas gali padėti sumažinti osteoporozės atsiradimo riziką. Taigi stenkitės jį palaikyti. Pradėkite rūpintis savo kaulų sveikata kuo įmanoma anksčiau.

.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite