DROBĖSE GILIOS PRASMĖS

0
52
vt9ab

Zarasų krašto muziejuje Sausio 13-osios proga atidaryta Laimos Tubelytės-Kriukelienės (Utena) tapybos darbų paroda ,,Praeities ir dabarties ženklai drobėse”. Paveikslai įspūdingi. Juose ne tik istorijos ženklai, primenantys praeitį, kalbantys apie dabartį, bet ir egzistencinių prasmių gylybė, platus laukas minčiai ir vaizduotei.

Dailininkė Laima Tubelytė-Kriukelienė 1982 m. baigė Šiaulių pedagoginį institutą ir įgijo dailės mokytojos specialybę. Pedagoginio darbo metai prasidėjo Zarasų rajone, Dusetų Kazimiero Būgos vidurinėje mokykloje. Vėliau dailės mokytoja dirbo Zarasų meno mokykloje. Nuo 1996 m. Utenos kolegijoje dėsto dailės dalykus.

Autorė daugiau kaip per dvidešimt kūrybinio darbo metų dalyvavo dešimtyse grupinių dailės parodų Utenoje, Zarasuose, Vilniuje, įvairiuose Lietuvos muziejuose, galerijose. Yra surengusi per 30 autorinių kūrybos darbų parodų. 2018 m. dailininkei už reikšmingą kūrybą Lietuvos istorijos tematika ir tautinės savimonės ugdymą skirta Utenos rajono meno ir kultūros premija. O praėjusiais metais dar puiki žinia – ji tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nare, taip pat suteiktas Meno kūrėjo statusas.

Autorė apie savo kūrybą kalba taip: ,,Visą savo laisvalaikį skiriu kūrybiniams ieškojimams: molbertinei ir sieninei tapybai, grafikai, erdvinėms kompozicijoms, tęstinėms dailės studijoms, organizuoju parodas, dalyvauju pleneruose. Pastarąjį dešimtmetį didžiausią kūrybinio laiko dalį skiriu didelio formato drobių tapybai Lietuvos istorijos tema. Svarbus kūrybinės veiklos etapas – bendradarbiavimas su istoriku ir archeologu akad. prof. dr. Eugenijumi Jovaiša ir jo leidinių iliustravimas.

Randu laiko abstrakcijų, portretų, figūrinių kompozicijų tapybai. Po sudėtingo istorine tema atlikto darbo abstrakcijų ar portretų tapyba man yra tikrų tikriausias poilsis ir spalvų muzika… Džiaugiuosi, kad meilę Lietuvai ir Gyvenimui galiu išreikšti spalvų potėpiais drobėje ir dalytis tuo jausmu su Jumis”.

Parodos idėją ir temą L. Kriukelienė nusako istoriniu bei egzistenciniu aspektais: ,,Ši tapybos paroda – tai lyg laiptai, sujungiantys praeitį ir dabartį. Slenka amžiai, tūkstantmečiai, o žmonija susiduria su tomis pačiomis egzistencinėmis siekiamybėmis ir problemomis: išlikimu, gerovės kūrimu, pasaulio pažinimu ir keitimu, egzistenciniu nerimu, gyvenimo (ne)baigtinumu, nežinomybe ir kita. Jei nėra įsisavintos praeities kartų tradicijos ir patirtys, nieko naujo ir nieko gero negimsta…

Dabarties ir praeities ženklai kelis dešimtmečius tai atsirasdavo, tai vėl lyg išnykdavo iš mano vaizduotės, apmąstymų, kol pagaliau tapo neišsemiamu kūrybos šaltiniu. Norėjosi kurti tokius paveikslus, kurie tolimą gyvenimą darytų šios dienos dalimi bei skatintų domėtis savo krašto istorija. Nesinorėtų, kad, nutolę nuo savo šaknų, pradėtume gyventi ne savo, o kitų primestą gyvenimą. Taip ir gimė nemažai kūrinių lietuvybės bei būties, egzistencijos temomis. Apie tai ši solo kūrybos paroda…”.

Maloniai kviečiame aplankyti parodą. Joje pajusite istorijos dvelksmą, Lietuvos praeities reikšmingumą, didybę, bus proga pamąstyti apie būtį. Paroda veiks iki vasario 17 d.

Vasilijus Trusovas
Vasilijaus Kukonenkos ir Petro Ivanovo nuotraukos

 KVN1362

 KVN1363

 KVN1364

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite