„TVARUS IR KONSTRUKTYVUS BENDRADARBIAVIMAS – SĖKMĖS GARANTAS, SIEKIANT BENDRO TIKSLO“

0
24
1

2022 metų sausio 19 dieną, 10 val. Zarasų rajono savivaldybės mažojoje salėje vyko susitikimas – diskusija „Tvarus ir konstruktyvus bendradarbiavimas – sėkmės garantas, siekiant bendro tikslo“. Susitikime dalyvavo: profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ atstovai, Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, kiti Zarasų rajono savivaldybės administracijos atstovai, Užimtumo tarnybos Zarasų skyriaus atstovės ir verslo atstovas – Rimantas Šalna. Susitikimo tikslas – padiskutuoti apie profesinį mokymą, aptarti darbo rinkos situaciją Zarasų rajone ir gyventojų nedarbo problemas.

Pirmoje susitikimo pusėje profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ direktoriaus patarėjas Arūnas Plikšnys pristatė šią mokymo įstaigą. PMC „Žirmūnai veikia nuo 2019 metų, sujungus dvi stiprias profesines mokyklas. Valstybės finansuojamas pirminis ir tęstinis mokymas: priminio profesinio mokymo programose yra apie 1000 mokinių, tęstinio mokymo programose, įskaitant asmenis deleguotus per Užimtumo tarnybą – apie 2500 mokinių.

Pagrindinė centro būstinė – Vilniuje, yra du filialai: Šiaurės Lietuvoje (skyriai Pakruojyje ir Zarasuose – Ignalinoje) ir Pietų Lietuvoje (skyriai Druskininkuose ir Veisėjuose). Pagrindinė Zarasų – Ignalinos skyriaus veikla: suaugusiųjų tęstinis profesinis mokymas, perkvalifikavimas, kvalifikacijos tobulinimas, profesinių kompetencijų įgijimas ir įgūdžių tobulinimas Zarasų rajono ir kitų gretimų rajonų gyventojams.

Mokymo centras nuolat bendrauja su Zarasų, Visagino, Ignalinos, Rokiškio, Anykščių, Utenos rajonų Užimtumo tarnybomis, apmoko, perkvalifikuoja bedarbius. Taip pat glaudžiai bendradarbiauja su įmonėmis ar įstaigomis, kurios siunčia savo darbuotojus įgyti kvalifikaciją. Yra organizuojami ir kvalifikacijos tobulinimo kursai.

Mokymo centro “Žirmūnai“ Zarasų skyrius prisitaiko prie pokyčių švietimo sistemoje, gilinasi į miesto ir kitų aplinkinių rajonų darbo rinkos poreikius ir kasmet papildo siūlomų mokytis programų sąrašą naujomis, aktualiomis formaliojo ir neformaliojo mokymo programomis. Šiuo metu Zarasų skyrius gali pasiūlyti 23 naujas modulinio profesinio mokymo programas ir daugiau kaip 20 neformalių mokymo programų.

Visas mokymo procesas suskirstytas į dvi dalis: teorinį ir praktinį mokymą. Ypatingas dėmesys skiriamas praktiniam mokymui, kuris vyksta ne tik mokymo centre, bet ir įmonėse, todėl mokiniai turi galimybę tobulinti įgūdžius realiose darbo vietose. Praktinis mokymas atliekamas Zarasų bei kitų rajonų įmonėse, įstaigose. Visi mokiniai gana sėkmingai įsilieja į darbo rinką.

Kitoje susitikimo dalyje Zarasų rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir plėtros skyriaus vedėja Ramunė Šileikienė pristatė Zarasų rajono savivaldybės veiklą, sudarant prielaidas darbo vietų kūrimuisi. Taip pat buvo pristatyti pagrindiniai statistiniai duomenys. Pagal statistinius 2021 metų duomenis Zarasų rajone gyvena 14442 gyventojai, 307 gyventojais mažiau nei 2020 metais. Vidutinis savivaldybės gyventojo mėnesinis bruto darbo užmokestis (2021m.) – 1002,2 Eur. Tuo tarpu šalies vidurkis – 1505,9 Eur. 2021 metais 350 įmonių vykdė individualią veiklą Zarasų rajono savivaldybėje. 2021 metais buvo pasirašytos 9 sutartys, sukurta 14 darbo vietų, verslui skirti 76 tūkst. Eur. Taip pat per buvusius metus buvo vykdomas jaunimo verslumo ugdymas ir integracija į darbo rinką: dalyvavo 7 darbdaviai, įdarbinta 10 jaunuolių, viskam panaudota 4,5 tūkst. Eur. Pristatymo metu buvo paminėta „Zarasai HUB“ ir Zarasų bendradarbystės erdvė. „Zarasai HUB“ siūlo galimybę dirbti bendradarbystės erdvėje ir atviroje lauko terasoje su vaizdu į ežerą. Darbdaviai, norintys motyvuoti savo komandą ir padidinti produktyvumą, gali atvykti į Zarasus, nes čia galima rasti: modernią ir natūralią darbo aplinką, atviras darbo ir poilsio erdves, spartų bevielį internetą. Taip pat buvo pasidžiaugta Zaraso ežero Didžiosios salos įveiklinimu : gauta 1,9 mln. Eur. investicijų, sukurta 30 darbo vietų sezono metu, sulaukta 20 000 turistų per metus ir gauta 170 tūkst. Eur. pajamų per metus.

Užimtumo tarnybos Zarasų skyriaus vedėja Virginija Abramavičienė pristatė duomenis, susijusius su Zarasų rajono situacija darbo rinkoje. Deja, bet Zarasų rajone yra užfiksuotas vienas didžiausių nedarbo lygių, lyginat su kitomis Lietuvos savivaldybėmis. Blogesnė situacija yra tik Ignalinoje. Nedarbo lygis metų pradžioje Zarasų rajone – 16,6 proc., registruotų bedarbių skaičius – 1420 asmenų. Bedarbių skaičius panašus yra tiek Visagino, tiek Ignalinos savivaldybėse. Darbingo amžiaus gyventojų skaičius Zarasų rajone yra labai sumažėjęs – 8551 asmenys. Registruotų bedarbių tarpe didelę dalį užima asmenys, kuriems virš 50 metų, tai sudaro beveik 54 proc. bedarbių. Virš 55 metų asmenys sudaro net 36 proc. Jaunimas iki 29 metų sudaro 10,5 proc. bedarbių. Anot V. Abramavičienės, tokie skaičiai rodo, kad labiausiai reikia galvoti, kaip pritraukti vyresnio amžiaus asmenis į darbo rinką.

Pagal V. Abramavičienės pateiktus duomenis, Zarasų rajone nekvalifikuotų asmenų yra apie 300, tai yra problema, nes nekvalifikuotiems asmenims yra ribotos galimybės įgyti kvalifikaciją. Taip pat Zarasų rajone yra nemažai asmenų (apie 700), kurie turi ribotas įsidarbinimo galimybes, dėl tam tikrų priežasčių negali įsilieti į darbo rinką ( dėl susisiekimo problemų, savo asmeninio transporto neturėjimo, dėl sveikatos problemų, dėl žalingų įpročių). Šie trukdžiai neleidžia integruotis į darbo rinką.

Išklausius visus pranešėjus, vyko diskusija tarp susitikimo dalyvių. Diskutuota, kaip pritraukti asmenis į darbo rinką, kaip juos motyvuoti ir ką daryti, kad darbo rinkos situacija Zarasų rajone būtų geresnė

Kamelija Mazūraitė
Nuotraukos Petro Ivanovo

2

3

4

5

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite