LAISVĖS GYNĖJŲ DIENOS MINĖJIMAS DUSETOSE

0
23
1

Sausio 13-osios Laisvės gynėjų dienos minėjimas Dusetose prasidėjo jau ryte, kai namų, įstaigų languose dar neprašvitus sužibo atminimo žvakutės žuvusiems, suplevėsavo trispalvės. Minėjimo renginys prasidėjo vakarop, Dusetų Švč. Trejybės bažnyčioje Šv. Mišiomis už Lietuvos laisvės gynėjus. Joms pasibaigus, žmonių eisena iš bažnyčios pajudėjo į Dusetų Nepriklausomybės aikštę. Kultūros centro Dusetų dailės galerijos renginių režisierė Margarita Simokaitytė jausmingai atliko dainą „Mano kraštas“ (G. Paškevičius), o po jos kreipėsi į susirinkusius: „Kiekvienos valstybės istorijoje yra dienų, kai sprendžiamas visų šalių žmonių likimas, išbandoma tautos valia ir vienybė.

Tokia diena mums – sausio 13-oji. Kaskart prisimindami žuvusius gynėjus, pajuskime ir atgaivinkime brolybės jausmą, kai žiūrėjome visi viena kryptimi, kai svarbiausia buvo Lietuva, kai nepažįstami žmonės susikibę rankomis ir širdimis siekė vieno tikslo – laisvės. Šiandien prisimindami žmones, kurie aukodami savo gyvybes kovojo už laisvę, uždekime žvakelę ne tik languose, bet ir savo širdyse. Tegul ši data lieka ilgam mumyse, kaip didžiulis brolybės ir vieningumo ženklas.“

Nuskambėjus Tautiškai giesmei, minėjimo dalyviai dalinosi skaudžiais prisiminimais apie 1991 metų sausio įvykius ir aštriomis įžvalgomis apie šiandieninę situaciją šalyje. Perdavęs Zarasų rajono savivaldybės mero Nikolajaus Gusevo sveikinimus dusetiškiams, Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, kuris kartu su būriu Zarasų rajono žmonių stovėjo Sausio 13 – osios barikadose, pakvietė tylos minute pagerbti žuvusius. B. Sakalausko nuomone, kuo toliau, tuo labiau vyksta tautos susiskaldymas: „Trūksta susiklausymo, vienybės, žmonės labai nusivylę valdžios sprendimais. Linkiu būti tvirtiems, ginti laisvę visapusiškai ir neleisti iš savęs tyčiotis!“ Administracijos direktorius su liūdesiu pastebėjo, kad iki šiol esame skolingi žuvusiems – kiekvienas jų yra vertas paminklo.

Kalbėjusieji renginyje pasigedo jaunimo, o juk būtent jam lemta išsaugoti istorinę atmintį, kuri yra valstybę maitinančios šaknys. Dusetų Švč. Trejybės bažnyčios parapijos klebonas kan. Stanislovas Krumpliauskas teigė „Neturime užversti praeities lapo, pamiršti savo istorijos. Trūksta ir dėmesio nukentėjusiems, ir dvasingumo. Nėra tikėjimo – nėra ateities. Galbūt nemokame įteigti jaunuomenei savo vertybių, kad jie suprastų, pajaustų, neužmirštų.“ Kleboną skaudina, kad iš bažnyčios šiais laikais tyčiojamasi labiau nei sovietiniais laikais. Persekiojami, tremiami, žudomi kunigai ir vienuoliai ypatingai daug prisidėjo prie Sovietų Sąjungos griūties. 2022-ieji Seimo sprendimu paskelbti Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos metais, minint šio reikšmingo leidinio penkiasdešimtmetį. 17 metų pogrindyje gyvavusi Kronika buvo galingas ir slaptas lietuvių ginklas prieš okupantus. Ji ne tik skleidė žinią pasauliui apie sovietinės valdžios nusikaltimus, bet ir drąsino tautiečius nebijoti persekiojimų, ginti savo laisves.

Dusetų seniūnas Darius Steponavičius teigė: „Jei ne ta naktis prieš 31 metus, ko gero, mes negalėtume šiandien čia stovėti, prisiminti ir didžiuotis tuo metu gimusia, ir jau į trisdešimtmetę užaugusią Lietuvą. Buvo labai džiugu ryte važiuoti per Dusetas ir matyti languose degančias žvakutes. Vadinasi, žmonės prisimena ir vertina auką, kurią atidavė tą naktį žuvę žmonės. Vėliavų neprivalu buvo iškelti, bet kai kurie iškėlė, tad ypatingas ačiū jiems – už perduodamą žinutę jaunajai kartai. Geopolitinė situacija sudėtinga, neramumai vyksta Ukrainoje, Baltarusijoje, Kazachstane, o juos kursto Rusija. Turime tai žinoti, nes savo istorijos nežinojimas veda prie pražūties. Išlaikykime meilę Tėvynei, neužmirškime mūsų herojų – jie yra didvyriai, verti visų mūsų atminties ir pagarbos.“

Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka pirmininkė Aldona Žiliukienė: „Ši diena ir graudi, ir džiaugsminga vienu metu, nes turim didvyrių iškovotą ir apgintą laisvę. Įvertinkime tai gerais darbais, džiaukimės, kad turime kuo didžiuotis ir nepraraskim to jausmo. Ačiū atėjusiam jaunimui, nepabūgusiam nei šalčio, nei lietaus. Tikėkimės, kitais metais mūsų susirinks daug gausesnis būrys!“

Kazimiero Būgos memorialinio muziejaus muziejininkas Rytis Pivoriūnas pasveikino susirinkusius su laisvės diena ir paprašė ,visų dalyvavusių tos nakties įvykiuose,  ar jų giminaičių užrašyti, papasakoti prisiminimus, pasidalinti nuotraukomis, nes išlieka tik užrašyta istorija. Šiuos prisiminimus vėliau bus galima rasti virtualioje muziejaus svetainėje.

Po oficialaus minėjimo žmonės rinkosi ant Sartų ežero kranto. Atšiauriame vėjyje besiplaikstantis kaitrus laužas apšvietė žmonių veidus, šildė rankas. O vienminčių sielas sujungė Kultūros centro Dusetų dailės galerijos moterų ansamblio „Svaja“ (vad. M. Simokaitytė) atliekamos patriotinės dainos, kurioms pritarė visi prie laužo suėję minėjimo dalyviai.

Renginio organizatoriai – Kultūros centro Dusetų dailės galerija, Dusetų seniūnija.

Vilija Visockienė, nuotraukos autorės

2

3

4

5

6

7

8

9

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite