ZARASŲ RAJONO GYVENTOJŲ APKLAUSOS, RENGIANT ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS 2022-2030 METŲ STRATEGINĮ PLĖTROS PLANĄ, TRUMPAS APIBENDRINIMAS

0
10
min news zrs 56 pic

2021 m. lapkričio – 2022 m. sausio mėnesį buvo vykdoma Zarasų rajono gyventojų apklausa, rengiant Zarasų rajono savivaldybės 2022-2030 metų strateginį plėtros planą. Apklausoje dalyvavo 250 respondentų, kurių didžioji dalis (45,6 proc.) gyveno Zarasų mieste ir Dusetų seniūnijoje (20,4 proc.). Vidutinis gyventojų apklausos dalyvių amžius – 48,3 metai. Beveik du trečdaliai apklausos dalyvių – moterys. 80 proc. apklausos dalyvių gyvena Zarasų rajono savivaldybėje 20 ir daugiau metų.

Pagrindiniai veiksniai, sąlygojantys Zarasų rajono kaip gyvenamosios vietovės patrauklumą – graži gamta, geros galimybės naudotis gamtiniais ištekliais (19,5 proc. respondentų atsakymų), švarus oras, mažai triukšmo – 17,1 proc. respondentų atsakymų.

Savivaldybės, kaip gyvenamosios vietovės nepatrauklumą sąlygoja prastos galimybės susirasti darbą (17,6 proc.), prastai veikiantis viešasis transportas (11,3 proc.), sveikatos ir socialinių įstaigų stygius (11,2 proc.), prasti keliai (9,8 proc.), prastai išvystyta paslaugų sfera (10,2 proc.).

Pagrindinės socialinės-ekonominės problemos Zarasų rajone yra gyventojų senėjimas, gimstamumo mažėjimas (pažymėjo 21,1 proc. respondentų), nedarbas (20,6 proc. ),maži atlyginimai (19,2 proc.).

Didžioji dalis rajono savivaldybės teritorijoje teikiamų viešųjų paslaugų ( kultūra, laisvalaikis ir sportas, socialinių paslaugų prieinamumas, švietimo paslaugos) vertinamos „patenkinamai“ ir „gerai“. „Gerai“ ir „labai gerai“ vertinamas viešąją tvarką ir saugumą užtikrinančių institucijų darbas. Pažymėtina, kad vertinant sveikatos paslaugų prieinamumą ir kokybę Zarasų rajono savivaldybėje 40 proc., respondentų pateikė vertinimą „blogai“ ir „labai blogai“.

Vandens, nuotėkų, šilumos, elektros tiekimo paslaugas savivaldybėje 61 proc. respondentų įvertino „patenkinamai“ ir „gerai“.

Virš 40 proc. respondentų „patenkinamai“ įvertino kelių/gatvių su asfalto danga būklę, gatvių ir kelių priežiūros paslaugas, palaikomą švarą gyvenvietėje. Tačiau 59,2 proc. respondentų „blogai“ ir „labai blogai“ įvertino viešųjų tualetų išdėstymą, švaros juose palaikymą.

 
43,4 proc. apklausos dalyvių „blogai“ ir „labai blogai“ vertina galimybę susisiekti viešuoju transportu su kitomis savivaldybės gyvenvietėmis, 30,2 proc. respondentų analogiškai vertina galimybes susisiekti su kitais miestais, rajonais. 32,7 proc. respondentų pažymėjo, kad persėsti iš nuosavų automobilių į viešąjį transportą juos paskatintų patogus autobusų grafikas, o 23,3 proc. – patogūs maršrutai.

Apklausoje dalyvavę asmenys nurodė sritis, kurioms Savivaldybės valdžia turėtų skirti didžiausią prioritetą artimiausiu dešimtmečiu. Tai verslo investicijų pritraukimas (10,6 proc.), gyventojų užimtumo skatinimas (8,6 proc.), sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas ir kokybė (8,4 proc.) viešojo sektoriaus specialistų (sveikata, švietimas, slauga ir pan.) pritraukimas į savivaldybę (5,6 proc.), sveikatos priežiūros paslaugų tinklo išsaugojimas (4,9 proc.), viešosios turizmo infrastruktūros plėtra (4,7 proc.), kurorto statuso suteikimas Zarasų miestui (4,1 proc.).

 
Galima paminėti respondentų pasiūlytus ir dažniausiai pasikartojančius, o taip pat įdomesnius projektus, kurie labiausiai prisidėtų prie Zarasų rajono plėtros ir gyvenimo kokybės gerinimo:

  • Zarasų miesto aplinkkelio įrengimas;
  • Dimitriškių aerodromo vystymas;
  • Dviračių takų sujungimas į vieną tinklą;
  • Magučių teritorijos pritaikymas aktyvaus laisvalaikio ir pramogų erdvių sukūrimui (kalnų slidinėjimo trasa, slidžių trasos ir pan.);
  • Turistinės infrastruktūros plėtra Magučiuose;
  • Gyvenamojo būsto (daugiabučių, naujakurių) sklypų formavimas (Zarasai, Antalieptė, Dusetos ir pan.);
  • Apleistų visuomeninės paskirties pastatų atnaujinimas ir įveiklinimas, taikant įvairias teisines formas (viešoji ir privati partnerystė, panauda ir kt.);
  • Investicijos į SPA centro įrengimą, siekiant formuoti kurortologinių išteklių panaudojimo infrastruktūrą;
  • Kurortinės infrastruktūros formavimas, turizmo srautų pritraukimas;
  • Elektromobilių įkrovos vietų (aikštelių, stotelių) tinklo sukūrimas;
  • Ekologinio viešojo transporto (elektromobiliai, elektriniai autobusai ir pan.) sistemos sukūrimas;
  • Daugiabučių renovacija;
  • Pramoninės zonos suformavimas, palankios investicinės aplinkos kūrimas, siekiant pritraukti verslo investicijas;
  • Sartų (Dusetų) hipodromo modernizavimas ir plėtra;
  • Potencialių investuotojų pritraukimas medicininio turizmo ir reabilitacinių paslaugų srityje;
  • Ežerų įžuvinimas, skatinant mėgėjišką komercinę žvejybą;
  • Ledo arenos įrengimas.

Ramunė Šileikienė, Zarasų rajono savivaldybės administracijos investicijų ir plėtros skyriaus vedėja.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite