EUROPA – MANO NAMAI

0
14
1

Zarasų viešojoje bibliotekoje smagiai paminėta Europos diena skirta Europos jaunimo metams. Šią dieną prisimenamas istorinis įvykis – 1950-tų metų Šumano deklaracija, kurioje išdėstyta idėja apie naujos formos politinį Europos bendradarbiavimą, dėl kurio karas tarp Europos tautų būtų neįsivaizduojamas.

Karo Ukrainoje akivaizdoje Europos Sąjungos pamatinės vertybės – vienybė ir solidarumas – šiandien yra kaip niekad svarbios. Galime didžiuotis Europos Sąjungos vienybe ir ryžtu siekiant, kad į Europą vėl sugrįžtų taika. Esame viena Sąjunga, susivienijusi dėl vieno tikslo. Tad būtent tokią – vieningą ir solidarią Europą ir minėjome.

Iš pat ryto miestelėnai rinkosi į žaliąją mainų mugę. Apsukrieji čia galėjo įsigyti ne tik estetiškai įpakuotų kambarinių bei lauko gėlių daigelių, bet ir pomidorų, porų, paprikos daigų. Džiugu, kad į šią gerumo akciją įsitraukė ne tik Zarasų miesto gyventojai, bet ir Zarasų profesinės mokyklos bendruomenė. Dėkojame visiems, atsiliepusiems į šią gerumo akciją.

Gausiai nušniokštęs lietus nenubaidė jaunųjų santarviukų, pasiryžusių minėti Europos dieną. Veiklų čia jiems netrūko su Zuikiu Nulėpausiu (vyresn. bibliotekininke Liuda Vaitavičiene). Bibliotekos kiemelyje, ant asfalto, kreidutėmis piešė spalvingą Europą, drąsiausieji pristatinėjo piešinius. Vėliau visi skubėjo į kūrybines dirbtuvėles. Vaikai, padedant vyresniajai vyresn. bibliotekininkei Zinai Černovienei, iš dėlionės detalių sudėjo Europos Sąjungos žemėlapį, o iš pasirinktos ES šalies vėliavos spalvų liejo akvarelės piešinius, atsakinėjo į viktorinos klausimus.

Bene smagiausia atrakcija vaikams tapo žaidimas „Kelionė po Europą“ su stilizuotu lėktuvu, kuriam vadovavo lėktuvo pilotas Zuikis Nulėpausis. Tik atsakingiausiems vaikams Zuikis Nulėpausis patikėjo „pilotuoti“ lėktuvą.

Bibliotekos fojė intensyviai vyko vaikų žaislų mainų akcija. Vaikų mainų kampelis stebino žaislų gausa. Šioje akcijoje buvo išdalinti Zarasų viešosios bibliotekos žaislotekos žaislai, prieš tai bibliotekininkėms išskalbus ir paruošus antram gyvenimui. Tikimės, kad šie minkšti žaisliukai rado gerus šeimininkus.

Vyresni Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos moksleiviai, Zarasų profesinės mokyklos moksleiviai bei Zarasų miesto bendruomenės nariai rinkosi į renginių salę. Skambant Europos Sąjungos himnui Šaulių kuopos „Vytis“ šauliai įnešė ES vėliavą. Susirinkusiuosius su Europos diena pasveikino Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas, Zarasų rajono savivaldybės Tarybos narys Kęstutis Stankevičius. Humanitarinių mokslų daktaras, karo istorikas, politikas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Valdas Rakutis nuotoliniu būdu skaitė pranešimą apie Europos kilmę, idėjas ir vertybes bei ryžtingus veiksmus siekiant grąžinti Europai taiką.

Karo išgyvenimais dalinosi ukrainietė, karo pabėgėlė, apsistojusi Zarasuose Julija Ermakova. Ji pasidžiaugė, kad rado prieglobstį Zarasuose, kad zarasiečiai šiltai priėmė nukentėjusius nuo karo ukrainiečius, suteikė gyvenamąjį plotą ir rūpinasi jų gerove. Viešnia pabrėžė, kad labai svarbu yra išsaugoti taiką. „Man baisu pagalvoti, kad turėjome viską, o dabar reikia pradėti kurti gyvenimą iš naujo, svetimoje šalyje,“ – atviravo ukrainietė.

Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos gimnazistai pristatė Europos sąjungos šalis kaimynes tema „Kaip pažinti šalį“. Moksleiviai originaliai ir informatyviai pristatė pasirinktas valstybes.

Jaunimo madų šou iš antrinių žaliavų „Antrasis gyvenimas“ sužavėjo visus. Zarasų profesinės mokyklos moksleivių ir „Ąžuolo“ gimnazijos gimnazistų sukurtos suknelės iš agroplėvelės, šiukšlių maišų, kaukių, bulvių traškučių pakelių, laikraščių ir kitų atliekomis virstančių daiktų. Ne vienas žiūrovas esantis salėje pagalvojo, kad su tokiomis suknelėmis ir į vakarėlį drąsiai galima būtų eiti. Jaunimas ne tik papasakojo, kaip kūrė drabužių modelius, bet ir pateikė informacijos per kiek laiko suyra šitie daiktai, kaip jie teršia aplinką.

Ištvermingiausieji, nepabūgę lietaus, rikiavosi foto nuotraukai po bibliotekos balkonu, sudarydami gyvąjį 18-kos skaičių, simbolizuojantį Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą 18-kos metų jubiliejų.

Nuoširdžiai dėkojame šventės partneriams Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijai, Zarasų profesinei mokyklai ir Zarasų „Santarvės“ pradinei mokyklai.

Saulė Pelekienė,

Zarasų raj. sav. viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukos Inesos Dumbravienės

20220512 091553

20220512 101112

20220512 101324

20220512 102413

20220512 102941

20220512 105010

20220512 110940

20220512 115204

20220512 121726

20220512 121851

20220512 122033

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite