KELIONĖ STIKLO ŠALYJE

0
60
1

„Dubajus – Paryžius – Koburgas – Londonas – Dusetos. Tai – ne tik vietos, kur pabuvojo menininkas Remigijus Kriukas. Tai – vietos, kuriose vien šiais metais buvo iškraunamas ir įkraunamas jo kūrybinis lagaminas. Iškraunami kūriniai parodoms ir ekspozicijoms, o įkraunamas – idėjomis, patirtimis, įžvalgomis, vizijomis.

Neatsitiktinai ir simboliškai parodos Dusetose plakate rampos šviesoje puikuojasi mėlynasis Remigijaus lagaminas. Jis ne tik neatsiejamas kelionės palydovas, bet ir pačios kelionės simbolis. Sutikime, menininkui kūryba ir yra kelionė, o kelias ir yra gyvenimas“ (iš parodos anotacijos).

Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas birželio 4 d. Remigijaus Kriuko kūrybos personalinės parodos atidarymą pradėjo primindamas, kad Remigijaus ir Indrės Kriukų meninio stiklo kūrybos paroda buvo lygiai prieš dešimt metų, tuomet dar senojoje Dusetų galerijoje. Daug metų menininkų duetas dalyvauja grupinėse Dusetų krašto menininkų parodose, labai sėkmingai atstovauja Dusetų dailės galeriją tarptautinėse šiuolaikinio meno mugėse „Art Vilnius“ – 2017 m. R. Kriukas ir I. Stulgaitė-Kriukienė tapo „Žiūrovų rinktiniais menininkais“, 2019 m. R. Kriukas išrinktas „Žiūrovų rinktiniu menininku“.

„Stiklo menas – labai subtilus ir kaprizingas, reikalaujantis daug pasiruošimo, darbo ir investicijų. R. Kriukas turbūt yra daugiausiai užsienio galerijose surengęs parodų Lietuvos menininkas. Labai džiaugiuosi šia ryškia, įspūdinga paroda Dusetų galerijoje, tikiuosi ir tolesnio sėkmingo bendradarbiavimo“, – kalbėjo A. Stauskas.

Atidaryme buvo kaip niekad gausu žiūrovų, atvykusių iš visos Lietuvos. R. Kriuką pasveikinęs Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas pasidžiaugė Dusetų galerijos rengiamomis aukšto meninio lygio parodomis, dėkojo jos vadovui A. Stauskui ir visiems menininkams, o parodos autoriui įteikė padėkos raštą už ilgametį ir nuoširdų kūrybingą darbą, šiuolaikinio stiklo meno propagavimą ir sklaidą Lietuvoje bei užsienyje. R. Kriuką pasveikino ir rajono Administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, LR VRM viceministras Arnoldas Abramavičius, Utenos kraštotyros muziejaus direktorė Jovita Nalevaikienė, dailininkas Eugenijus Nalevaika, kolegos ir draugai. Sveikinusieji pabrėžė Remigijaus kūrybiškumą, darbštumą, kantrybę ir pedantišką kruopštumą, jo ypatingą šilumą ir draugiškumą, džiaugėsi paroda – kiekviena jų yra didelė šventė menininko kūrybos gerbėjams.

Parodoje eksponuojami naujausi R. Kriuko darbai, apkeliavę didžiausių pasaulio miestų galerijas, o tas keliones atspindi menininko lagaminas – jo nuotrauka panaudota žymaus dizainerio Evaldo Ivanausko sukurtam parodos plakatui. Pristatydamas parodą, R. Kriukas dėkojo bičiuliui Ignui, atvežusiam darbus į Dusetas, o labiausiai – žmonai Indrei už puikų parodos išeksponavimą, kas prideda didelę vertę patiems kūriniams, jos visapusišką palaikymą bei skatinimą atsidėti vien kūrybai. Negailėjo Remigijus gerų žodžių ir Dusetų žmonėms: „Kelioninis kūrybinis lagaminas parodo, kur šiemet buvo mano parodos. Man tie miestai vienodai svarbūs ir reikšmingi, ir Dusetos yra jų tarpe, nes čia turime pasaulinio lygio galeriją su joje dirbančiais puikiais žmonėmis, o menininkus vienija šio krašto šviesulys Alvydas Stauskas. Gera čia atvažiuoti, ilsėtis, bendrauti. Dusetos – mūsų šeimos antri namai. Dėkoju ir džiaugiuosi Zarasų valdžios supratingumu, kad palaiko meną kuriančius žmones.“

Sunkiai valdoma karšto stiklo formavimo technologija (pūtimas, liejimas, laisvas formavimas) Remigijui, tuo užsiimančiam daugiau nei tris dešimtmečius, pasiduoda lengvai, atrodo, net be jokių pastangų. Virtuoziškumas, laisvumas – tikro Meistro savybė. Viename iš savo interviu menininkas sako: „Stiklą labai mylėti reikia, kad jį galėtum suvaldyti. Tupinėji, tupinėji aplink stiklą, kol pradedi jį suprasti vis geriau. Ir vieną dieną pajunti, kad gali su stiklu susikalbėti. Stiklas skamba kaip šilta džiazo muzika. Improvizuodamas su stiklu gali išgauti nenusakomas formas. Juk ši medžiaga – neapčiuopiama ir kartu labai trapi. Sukurti dideli darbai neatrodo sunkūs. Juose atsiskleidžia trapumas, nes matyti stiklo vidus.“

Tad užsukite į Dusetų dailės galerija, kurioje tikrai liksite nustebinti ir sužavėti, norėsite dar ir dar kartą apeiti visus stiklo kūrinius, kuriuose sustingęs laikas, menininko vizijos ir žiūrinčiojo smalsus atspindys. Jūsų kelionę po galerijos sales lydės spalvoti šviesos blyksniai Vėjo mėnesienoje, atsiskleis Violetinės dykvietės paslaptys, o po iki pat lubų iškerojusiu Baobabu galėsite pamedituoti kartu su aplink jį susispietusiais stikliniais vietiniais gyventojais.

Paroda veiks iki liepos 1d.

 
Vilija Visockienė

 

REMIGIJUS KRIUKAS (stiklo menininkas)

  • Gimė 1961 m. kovo 14 d. Panevėžyje.
  • 1980–1985 m. mokėsi ir baigė Lietuvos Valstybinį dailės institutą ir, įgijęs stiklo dailininko specialybę, pradėjo dirbti AB „Panevėžio stiklas“.
  • Nuo 1993 m. iki 2000 m. dirbo dizaineriu meninio stiklo ceche.
  • 2000 m. įkūrė savo meninio stiklo studiją „Glasremis“ Panevėžyje.
  • Lietuvos dailininkų sąjungos narys nuo 1992 m.
  • 1993 m. stažavosi Danijoje, Bornholmo saloje, pas meninio stiklo meistrus Charlie Maeker („Snogebaek glashutte“ studija) ir Pete Hunner („Baltic sea glass“ studija). Yra gerai susipažinęs su Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos meninio stiklo mokyklomis.
  • Nuo 1985 m. aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Vokietijoje, Suomijoje, Danijoje, Švedijoje, JAV, Olandijoje, Liuksemburge, Bulgarijoje ir kt. šalyse bei kūrybiniuose simpoziumuose Lietuvoje, Latvijoje, Ukrainoje, Čekijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Slovakijoje, Estijoje.
  • Autorinius darbus yra įsigiję Lietuvos Dailės muziejus (Lietuva), Panevėžio miesto dailės galerija (Lietuva), Budapešto meno muziejus (Vengrija), Frauenau stiklo muziejus (Vokietija), Lvovo meno muziejus (Ukraina), Lvovo stiklo muziejus (Ukraina), Evald Okas muziejus (Haapsalu, Estija) , Rusijos dekoratyvinės-taikomosios ir liaudies meno muziejus (Maskva, Rusija), K. A. Savitskio galerijos Penzos filialas Stiklo ir krištolo muziejus (Nikolskas, Rusija), Rygos stiklo muziejus (Latvija), Suomijos stiklo muziejus (Riihimäki, Suomija), Kuskovo rūmai. Maskva, (Rusija), Ningbo stiklo muziejus, Ningbo (Kinija).
  • 1993 m. Bardudvarnok, Vengrija, vykusiame tarptautiniame stiklo simpoziume Remigijaus Kriuko darbas buvo pripažintas geriausiu.
  • 2009 m. parodoje „Panevėžio dailės dienos 2009“ tapo nominacijos „Už kūrybinę brandą“ laureatu.
  • 2006 m. Lietuvos pramonininkų konfederacijos apdovanojimas – Profesijos riterio sertifikatas ir ženklas „Už šalies garsinimą įvairiose parodose“.
  • 2010 m. už kūrybinius pasiekimus apdovanotas Ukrainos Nacionalinės meno akademijos sidabro medaliu.
  • 2011 m. išrinktas Metų panevėžiečiu už reikšmingą eksporto didinimą, įspūdingas kūrybines parodas, nuolat veikiančias meno ekspozicijas, aktyvų Panevėžio verslo ir meno bendruomenės interesų atstovavimą nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu.
  • 2012 m. Rusijos federacijos kultūros ministerijos, visos Rusijos dekoratyvinės-taikomosios ir liaudies meno muziejaus diplomas „Už šiuolaikinį vizualinį sprendimą“.
  • 2013 m. suteiktas Rusijos menų akademijos garbės nario vardas.
  • 2014 m. Remigijui Kriukui – už aktyvią kūrybinę veiklą (2013 m.), šiuolaikinio stiklo meno propagavimą Lietuvoje ir užsienyje suteiktas Lietuvos dailininkų sąjungos Auksinis ženkliukas (Nr.43).
  • 2014 m. suteiktas Ukrainos Menų Akademijos užsienio nario vardas.
  • 2017 m. menininkų duetas Remigijus Kriukas ir Indrė Stulgaitė-Kriukienė tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius‘2017“ be konkurencijos tapo „Žiūrovų rinktiniais menininkais“ (atstovaujantys Dusetų dailės galeriją.)
  • 2019 m. tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius‘2019“ – „Žiūrovų rinktinis menininkas“ („Volfas Engelman“ premija) – Remigijus Kriukas (atstovaujantis Dusetų dailės galeriją).
  • 2021 m. suteikta Panevėžio miesto savivaldybės kultūros ir meno premija.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite