„DEGI RASA“ – ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS KULTŪROS CENTRO IR MENO BENDRUOMENĖS PROJEKTAS JUNGIANTIS MENININKUS, AMATININKUS IR KITUS PROFESIONALUS

0
45
degi

2022 m. birželio 18–24 dienomis Zaraso ežero salos mažajame slėnyje vyks keramikų pleneras – projektas „Degi Rasa“. Organizatoriai – Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras, Zarasų bendruomenė.

2022 metų „Degi Rasa“ projekte plenero ir skulptūrų tema „laisvė“ paminėti 50 metų laisvės kovotojo Romo Kalantos žūties sukaktį. Ugnis, šviesa ir laisvė burtis ir kurti jungs profesionalius menininkus, keramikus, pečių statybos meistrus, sertifikuotus amatininkus, šviesos dizainerius, muzikos atlikėjus ir meno mėgėjų atstovus bendrai kūrybinei veiklai: meno kūrinių ir objektų, susiliejančių su Zarasų krašto gamta, sėlių krašto istorija ir išryškinančių jos savitumą, kūrimui.

 

„Degantis menas“ šio projekto kontekste suprantamas kaip ugnies ir šviesos (apšvietimo) pagalba kuriami vizualaus meno kūriniai – instaliacijos. 4–7 dienų degančių menų plenere Zaraso ežero saloje birželio 18–24 d. Joninių naktį (23 d.) bus deginami keramikos laužai, tuo metu prisiminsime laisvės laužus siekiant nepriklausomybės. Projekto metu galima bus mokytis keramikos, pečių statybos amato, puoselėti keramiką, kaip meną, etnokultūros dalį ir prisidėti prie jos išsaugojimo. Keramikos įvairiapusiškumas ir universalumas, gebėjimas prisitaikyti įvairiausiomis sąlygomis ir nepaliaujamas kūrybinis procesas, kuris net ir po „Degi Rasa“ projekto tęstųsi kuriant.

 

„Degi Rasa“ projekto programa:

Birželio 19–22 d. „Degios rasos“ erdvės Zaraso didžiojoje saloje:

10–12 val. ir 18–19 val.

Keramikė Žaneta Aidietytė (Dusetos) keramikos meno terapijos dirbtuvė.

Kūrybinės dirbtuvės–laboratorijos su Doc. Ieva Bertašiūtė–Grosbaha (Latvija), Eglė Steponavičė (Kaunas), Aušra Mačiulytė (Tiltiškės) ir VDA keramikos studentais.

Visuomeninė iniciatyva – bendro Kūrinio kūrimas, kurio metu prie plenero kuriamo darbo ir organizavimo su profesionaliais keramikais aktyviai prisidės Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto 4D katedra , svečiai iš Daugpilio Marko Rotko meno centro, keramikai iš JAV.

Birželio 23 d. Joninių šventė Zaraso ežero saloje, mažojo slėnio estradoje:

18 val. programos visai šeimai: sporto rungtys, žaidimai, vainikėlių pynimas, keramikos dirbtuvės, dailės užsiėmimai.

20 val. nuotaikingą nuotaiką kurs Zarasų krašto kapelos (scenoje ant vandens).

21 val. liaudiškų šokių „Mainytinis“ Zarasų kultūros centro, Visagino kultūros centro ir Vilniaus mokytojų namų liaudiškų šokių kolektyvai (mažojo slėnio scenoje).

22 val. Joninių apeigos (scenoje ant vandens).

23 val. įspūdingas degančių skulptūrų atidengimas, Joninių laužas ir merginų grupės „Kristal“ koncertas.

24 val. Joninių vakaronė su grupe „Aqua“.

„Degi Rasa“ projekto menininkų darbotvarkė:

Birželio 18 d.

10.00 val. – 19.00val.  Menininkų atvykimas, erdvių ir medžiagų paruošimas darbui ir degimui.

19 val. palapinėje „kupolės“ saloje Pažintinis vakaras su menininkais–keramikais iš JAV, Latvijos ir Lietuvos, kurie atvyks įgyvendinti „deri rasa misterijos“.

Birželio 19 d.

13–16 val. Pažintinės kūrybinės dirbtuvės su diskusijomis apie keramikos technologijas miesto žmonėms.

10–16 val. menininkai pradeda dirbti su „žiedo“ skulptūra.

Birželio 20 d. 

10–18 val. Saloje rodomos įvairios keramikos technologijos, kuriamos keramikinės skulptūros. Keramikai su ilgamete patirtimi dalinsis savo kūrybos paslaptimis.

Keramikas–technologas Vytautas Steponavičius Edukacinio ūkio sodyboje (gražutės regioniniame parke) statys keramikos krosnį Tiltiškėse tęstiniam – pažintiniam keramikos projektui „Laisvas nuo elektros ir patogumų keramikas“. Ši veikla priklausoma nuo oro todėl nežinome, kada krosnis bus statoma, bet su Vytautu galima bus susitikti 14 val. Zaraso saloje prie „kupolės“ pamokai kaip pasiruošti medžiagas Keramikos krosnies statybai.

Birželio 21 d.

Pokalbiai su „Degi Rasa“ projekto svečiais Zaraso salos „kupolėje“ skirti supažindinti su keramikos specialybės įvairiapusiškumu:

15 val. Doc. Remigijus Sederevičius „Tarptautins kaulinio porceliano simpoziumas ir sava kūrybą“.

16 val. Doc. Maris Grosbahs „Roja Art Lab ir aš“.

17 val. Doc. Ieva Bertašiūtė-Grosbaha „Dalyvavimas tarptautiniuose keramikų renginiuose“.

18 val. Doc. Brian Benfer   „Sava kūrybą ir jos savitumas“.

19 val. Keramikas–technologas Vytautas Steponavičius „Ar atskleista senovės graikų lako paslaptis?“.

Birželio 22 d.

10 val. Pradedama degti didžioji skulptūra „Žiedas“.

Birželio 23 d.

17.00 val. Keramikos dirbinių degimas duobėje (supažindina su šia technologija keramikai)

10.00 val.- 24d. 01.00 val. Raku krosnyje degama skulptūra „žiedas“ ir užbaigiamos kitos skulptūros.

Plenero metu menininkai dirbs atvirose salos erdvėse, todėl salos lankytojai galės stebėti procesą, bendrauti su menininkais, prisijungti prie keramikos edukacijų  „laisvės misterijoje“, kur bendrą pasirodymą surengs meno mėgėjai ir profesionalūs atlikėjai su muzika, ugnimi, meniniais apšvietimais, lazeriais ir Joninių burtais.

23–24 d. naktis

Skulptūros „žiedas“ krosnies žiedlapių  atidarymas.

Mes kuriame tradiciją, kad Joninių naktį viso pasaulio menininkai degtų keramikos krosnis primindami pasauliui apie laisvės kainą.

sukurtos skulptūros mažajame slėnyje puoš jį dar ilgai, suteiks naujai atkurtai kultūros infrastruktūrai Zaraso ežero saloje kūrybinę aurą, taps kitiems menininkams įkvėpimu ir traukos centru – kūrybai ir gyvenimui prie vandens, gamtoje, Zarasų krašte.

Projektą „Degi rasa“ – degančių menų pleneras Zaraso ežero saloje dalinai finansuoja LR Kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba

Zarasų rajono savivaldybės administracija

Partneriai: Zarasų krašto muziejus

Kontaktai ir kontaktiniai asmenys:

Kontaktinis asmuo Aušra Mačiulytė +370 658 01175

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro dierektorius Aurimas Gudas +370 626 02877

zkc logotipas spalvotas LT 01

zkm

759px Coat of arms of Zarasai

lkt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite