CIVILINĖS SAUGOS PRATYBOSE BUVO STIPRINAMA INSTITUCIJŲ PARENGTIS BRANDUOLINEI AVARIJAI

0
30
min news zrs 794 ZGED3110 scaled

Birželio 22 d. įvyko Vidaus reikalų ministerijos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) organizuojamos valstybinio lygio civilinės saugos funkcinės pratybos. Jų metu buvo vertinamas už civilinę saugą atsakingų institucijų pasirengimas vykdyti nustatytas funkcijas branduolinės ir (ar) radiologinės avarijos Astravo atominėje elektrinėje atveju.

Valstybinio lygio pratybose dalyvavo 1300 dalyvių: 450 savanorių statistų, 325 savivaldybių ir civilinės saugos sistemos darbuotojai, 571 savivaldybių ir ministerijų operacijų centrų narys. Pratybų užduočių įgyvendinimo veiksmai vyko 73 vietose. Daugiausia dėmesio buvo skiriama gyventojų evakavimui iš atominės elektrinės avarijos poveikio zonos, atliekant realius praktinius veiksmus: gyventojų surinkimą pirminiuose punktuose, tarpinį registravimą švarioje zonoje, užterštų gyventojų sanitarinį švarinimą ir gyventojų priėmimą kolektyvinės apsaugos statiniuose.

Valstybinio lygio pratybose dalyvavo Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija, 11 šalies ministerijų, prie Vidaus reikalų ministerijos veikiančios tarnybos – PAGD, VSAT ir policija, 18 atominės elektrinės avarijos poveikio zonoje esančių savivaldybių administracijų, Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Radiacinės saugos centras, valstybės įmonė Ignalinos atominė elektrinė, Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, nevyriausybinės organizacijos, Lietuvos šaulių sąjunga.

Zarasų rajono savivaldybės administracijai buvo pavesta atlikti šias užduotis:
• praktiškai organizuoti savivaldybės ESOC numatytoje darbo vietoje;
• perspėti ir informuoti savivaldybės gyventojus, savivaldybės teritorijoje esančias valstybės ir savivaldybių institucijas ir įstaigas, kitas įstaigas ir ūkio subjektus apie branduolinę avariją Baltarusijos AE ir vykdytinus apsaugomuosius veiksmus;
• per visuomenės informavimo priemones paskelbti apie apsaugomųjų veiksmų taikymą;
• aktyvinti savivaldybės gyventojų evakavimo ir priėmimo komisiją;
• praktiškai išskleisti gyventojų priėmimo punktą ir organizuoti evakuotų gyventojų priėmimą;
• praktiškai išsiųsti transportą į Švenčionių rajono tarpinį gyventojų evakavimo punktą (toliau – TGEP) paimti evakuojamuosius gyventojus;
• praktiškai gyventojų priėmimo punkte organizuoti atvystančiųjų pasitikimą, registraciją, aprūpinimą būtiniausiomis priemonėmis, organizuoti evakuotų gyventojų (statistų) maitinimą;
• sudaryti savivaldybės informacinį centrą, organizuoti medicinos ir psichologinės pagalbos, specialiųjų poreikių turintiems evakuotiems gyventojams pagalbos teikimą savivaldybėse;
• vykdyti valstybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo ir VESOC nurodymus, užtikrinti priemonių, nustatytų savivaldybės ekstremaliųjų situacijų valdymo plane, įgyvendinimą, materialinių išteklių telkimą.

Šiose pratybose dalyvavo:
Zarasų rajono savivaldybės administracijos Ekstremalių situacijų operacijų centro nariai ir kiti darbuotojai, Zarasų Paulius Širvio progimnazijos ir Zarasų sporto centro sudarytos darbo grupės, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Zarasų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai, Zarasų priešgaisrinės apsaugos tarnybos viršininkas, Utenos apsk. Vyriausiojo policijos komisariato Zarasų r. policijos komisariato pareigūnai, Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės karys, savanoris, karo komendanto pavaduotojas, Zarasų rajono savivaldybės administracijos Visuomenės sveikatos biuro darbuotojos, Zarasų Šaulių 7-osios kuopos „Vytis“ šauliai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Utenos departamento Zarasų skyriaus vedėjas-valstybinis veterinarijos inspektorius, Zarasų rajono savivaldybės Viešosios įstaigos Pirminės sveikatos priežiūros centro greitosios medicinos pagalbos komanda, UAB “Zarasų autobusų parkas“.

Dėkojame visiems pratybų dalyviams už sklandų, koordinuotą, operatyvų ir geranorišką bendrą darbą valstybinio lygio civilinės saugos funkcinių pratybų „Astravas 2022“ metu.

Šių pratybų tikslas buvo ne tik įvertinti civilinės saugos sistemos subjektų pasirengimą vykdyti nustatytas funkcijas branduolinės ar radiologinės avarijos atveju, bet ir patikrinti, kaip mums sekasi dirbti visiems kartu komandoje. Mokykimės dirbti kartu vieningai ir sutelktai, nepamirškime pagarbos vienas kitam bei padėkime vienas kitam augti ir tobulėti.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite