KŪRYBOS DARBŲ PARODA ANTAZAVĖS DVARE

0
24
Skelbimas finnn

Amatų centre Antazavės dvare nuo liepos 1 d. vyks sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinės amatininkės Elenos Kiškienės riešinių ir pintinių juostų, sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinio amatininko Domanto Žilėno vytinių juostų bei Rasos Černiauskaitės pintinių juostų paroda.

Elena Kiškienė aukštaitiškas juostas pradėjo pinti 1996 metais, jas pina tradiciniu dvinyčiu egliniu ir miliniu egliniu būdu. Riešines pradėjo megzti apie 2000 metus. Juostos ir riešinės ne kartą buvo eksponuotos Utenos rajono kasmetinėse tautodailės parodose. Nuo 2010 m. Elena Kiskienė yra Lietuvos tautodailininkų sajungos narė, 2013 m. juostoms ir riešinėms LR Žemės ūkio ministerija suteikė tautinio paveldo produkto sertifikatą.

Domantas Žilėnas pirmąją ilgą juostelę 2012 m. nuvijo su kartoninėmis kaladėlėmis. Pirmas bandymas nebuvo itin vykęs, bet to pakako, kad šis amatas atsirastų Domanto gyvenime kaip papildoma veikla, hobis. Šiuo metu juostas veja medinėmis kaladėlėmis, ataudams ir metmenims naudoja tik vilnonius siūlus. Juostų raštai yra paremti autentiškomis juostomis, tyrinėtojų skelbtomis raštų kaitos studijomis.

Rasa Černiauskaitė austi pamėgino dar mokykloje ir prie audimo sugrįžo prieš 7 metus, kai sužinojo, kad Arklio muziejaus Amatų centre veikia audimo mokykla. Jau šešęri metai Arklio muziejuje dirba ekskursijų vadove – audėja. Rasa gyvena aukštaitijoje, todėl susidomėjo tradicinėmis aukštaitiškomis pintinėmis juostomis. Išbandė visus tris tradicinius pynimo būdus ir labiausia patiko milinis eglinis ir milinis kryžinis pynimo būdai. Audžia staklėmis, tačiau neatsisako ir juostų pynimo. Savo juostas eksponuoja Anykščių krašto, Panevėžio zonos tautodailininkų parodose, juostų pynimo mokė Anykščių Trečiojo amžiaus universiteto klausytojus.

Kviečiame užsukti ir iš arčiau susipažinti su amatininkų darbais!

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite