ĮSIGYTAS APLEISTAS DVARAS VIRTO KŪRYBINIŲ PLENERŲ VIETA: KAMARIŠKĖS KVIEČIA MENININKUS KARTU PRIKELTI DVARO ISTORIJĄ

0
46
20220709 011410

Vos prieš tris metus dviejų „Inovatorių slėnio“ inciatorių įsigytas apleistas Kamariškių dvaras jau rugpjūčio 1-10 dienomis kvies menininkus į kūrybinę avantiūrą – pirmąjį nemokamą plenerą. Muzikos ir vizualiųjų menų kūrėjai turės progą pasinerti į 10 dienų kūrybinį nuotykį, kurio metu apjungus skirtingus menus bus siekiama perteikti senąją Kamariškių dvaro istoriją bei su ja supažindinti Zarasų rajono gyventojus.

Istorija, kurią verta įamžinti

Prieš tris metus Kamariškių dvaro idėja patikėję Monika Stankevičiūtė ir Arūnas Survila pasakoja, kad tuomet dvaro istorija jiems buvo tikra paslaptis. Susipažinę, kiek daug išgyvenimų slepia šis dvaras, jie kviečia kūrėjus drauge tai įamžinti bei vėliau šia istorija pasidalinti su vietiniais Zarasų rajono gyventojais.

„Kuomet pradėjome vystyti dvarą, jo istorijos žinojome lygiai nulį. Per visą šį laiką su mumis dirbo daug istorikų. Jų dėka šiandien žinome netgi šešias šeimas, kurioms priklausė šis dvaras. Tačiau tai ne vien pavardės, o tikrų žmonių istorijos – lošimo priklausomybės, karo išgyvenimai, iš kartos į kartą keliaujančios šeimų dramos, ir, žinoma, meilė“, – pasakoja M. Stankevičiūtė.

Proga sugrąžinti vietinių gyventojų identitetą

Kamariškių dvaro istorija – tai vietinių gyventojų identitetas, kurį svarbu auginti ir puoselėti, pasakoja A. Survila. Anot jo, vietiniai pradeda pajusti, kad jų istorija yra svarbi ir vis atviriau dalijasi savo prisiminimais, taip pat perpasakoja iš savo senelių girdėtas istorijas.

„Seniau kolūkiu tapęs Kamariškių dvaras šiandien sugrąžina gyventojams jų tikrąjį vietovės identitetą, kuriuo jie gali didžiuotis. Matydami, kad istorija jiems išties yra svarbi, mes siekiame ne atkurti Kamariškių dvarą kaip muziejų, bet paversti jį kultūrine vieta, kur žmonės galėtų miegoti, valgyti, kurti ir svarbiausia – būti. Čia drauge su menininkais norime rengti ne tradicines parodas, o kviesti žmones į performansus, kur jie galėtų per pojūčius išgyventi dvaro istoriją“, – sako A. Survila.

Kūrėjai kviečiami į nemokamą plenerą

Kamariškių dvaras kviečia muzikos ir vizualiųjų menų kūrėjus į 10 dienų kūrybinį plenerą, kuris vyks rugpjūčio 1-10 dienomis. Skirtingų meno sričių kūrėjai, pasitelkdami įvairias menines priemones, galės perteikti Kamariškių istoriją, su kuria artimiau supažindins plenero organizatoriai.

„Plenero pabaigoje pristatysime žmonėms iš visų skirtingų kūrinių sukurtą vienį – nesvarbu, tai perfomanso ar vakarėlio forma bebūtų. Mūsų pagrindinis siekis, kad tai padėtų žmonėms išgyventi istorijas, kurios dvare vyko prieš kelis šimtus metų. Tikimės finaliniame renginyje sulaukti ir jauniausių vietinių gyventojų, kuriuos kūrėjų darbai ne tik supažindintų su vietos istorija, bet ir padėtų pajusti meno galią, o gal net paskatintų siekti drąsesnių ateities tikslų. Mes tikime, kad prisilietimas prie kultūros gali atverti horizontus“, – pasakoja M. Stankevičiūtė.

Plenerai finansuojami Europos ekonominės erdvės finansinių mechanizmų programos „Kultūra“, pagal vykdomą projektą „Kamariškių dvarvietė – istorija, kūryba, inovacijomis ir bendradarbiavimu grįsta centrinė Zarasų rajono kultūros erdvė“.

Registracija į plenerą vyksta iki liepos 24 dienos. Užsiregistruoti galite ČIA. Su patvirtintais dalyviais bus susisiekta liepos 25 d.

20220709 011431

220243609 967058530751550 9057641238381790933 n

IMG 0066

IMG 1035 2

IMG 1050

IMG 2759

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite