LENKŲ KULTŪROS FESTIVALIS TURMANTE

0
37
1

Praėjusį sekmadienį į Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro Turmanto teritorinį padalinį rinkosi miestelio žmonės, jų svečiai. Čia vyko tradicinis Lenkų kultūros festivalis. Jis tapo tradiciniu – rengiamas jau aštuonioliktą kartą. Šią gražią ir spalvingą šventę rengia ir šio krašto gyventojams dovanoja Lietuvos lenkų sąjungos Zarasų rajono skyriaus aktyvistai.

Festivalio dalyvius nuoširdžiai pasveikino Lietuvos lenkų sąjungos Zarasų skyriaus pirmininkė Teresa Narkevičienė. Ji padėkojo atvykusiems į šventę meno saviveiklos entuziastams ir žiūrovams, kurie atvyko patirti teigiamų emocijų. Gėlės buvo įteiktos ir rajono Savivaldybės merui Nikolajui Gusevui už paramą lenkų bendruomenei.

Šventės dalyviai sugiedojo „Tautiška giesmę“, taip išreikšdami pagarbą ir meilę valstybei, kurioje gyvena, jos piliečiams. Sugiedota buvo ir lenkų patriotinė giesmė „Rota“.

Sveikino festivalio dalyvius Smalvų švč. Rožančinės parapijos rektorius Vidmantas Rudokas. Kunigas kalbėjo apie amžinąsias dvasines vertybes, pasaulį, kuriame turi sugyventi įvairių tautų žmonės, kad jų pareiga branginti istorinę atmintį, puoselėti senąsias tradicijas, papročius, kaimynystės ryšius, saugoti, mylėti savo gimtąją kalbą ir gerbti kitų kalbas.

Į turmantiškių renginį atvyko ir sveikino Europos parlamento narys Valdemaras Tamaševskis, Seimo narys Algimantas Dumbrava. Šventės dalyvius sveikino ir Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos direktorė Valerija Palivoda.

Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas pasidžiaugė liaudiškos meno saviveiklos švente, kuri tapo tradicine ir visada sulaukia daug meno saviveiklos entuziastų ir žiūrovų. Meras džiaugėsi, kad Turmante gražiai sugyvena, dirba įvairių tautų žmonės, turiningai bendrauja. Nikolajus Gusevas dėkojo turmantiškiams už krašto kultūros paveldo puoselėjimą, linkėjo tolesnės meninės sėkmės, energijos ir sveikatos, kad meno saviveiklininkų skambios dainos ir trankūs šokiai skambėtų šiame krašte labai ilgai.

Smagų renginį pradėjo Turmanto meno saviveiklos entuziastai. Žiūrovus turmantiškės moterys nudžiugino lyriškomis melodijomis. Už tai sulaukė ir karštų aplodismentų. Šiltai festivalio dalyviai sutiko meno saviveiklos entuziastus iš Vilniaus krašto, daug žiūrovų aplodismentų pelnė Šalčininkų rajono dainininkai ir muzikantai.

Nuotaikingai šventėje dainavo dainininkė Alina Malachovska iš Varšuvos, turmantiškė Vera Pupel, plojimų sulaukė ir Valerijaus Bogomolnikovo atliekama daina.

Festivalyje buvo ne sykį pabrėžta, kad tokios meno saviveiklos šventės puiki proga ir galimybė skleisti savo tautos kultūrą, skatinti jaunimą pažinti ją, ugdyti patriotiškumą, meilę gimtajam kraštui ir valstybei, kurioje gyvenama.

Petras Ivanovas
Nuotraukose – užfiksuotos šventės Turmante akimirkos.

Autoriaus nuotraukos

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite