ZARASŲ FOTOKLUBO „EŽERŲ ŽEMĖ“ PARODOS „DEBESYS MŪSŲ MINTYS“ ATIDARYMAS

0
19
Posteris DEbesų parodos

Kviečiame į Zarasų fotoklubo „Ežerų žemė“ parodos „Debesys mūsų mintys“ atidarymą rugpjūčio 13 dieną (šeštadienį) 15 val. Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos I a. galerijoje.

Apie debesis

Kylantys aukštyn, gulantys pažemiui, vėjo genami, plėšomi, draikomi, tekančios, gęstančios saulės spalvinami, lengvi baltapūkiai, juosvi, tamsūs, grėsmingi, vandens pritvinkę, plyštantys liūtimis. Savotiški ženklai danguje – ne tik meteorologams, poetams, kompozitoriams, dailininkams, bet ir mums visiems. Tai vis apie debesis – amžinus dangaus klajūnus.

Debesys fotografui, siekiančiam kuo išraiškingiau perteikti norimą siužetą, kartais tampa tiesiog būtinu fotografuojamo objekto kompozicijos komponentu. Kartais tai momentiniai pastebėjimai, fiksuojantys netikėtas debesų formas, jų spalvinių derinių niuansus, kurie, savo ruožtu, jau patys perteikia vienokias ar kitokias nuotaikas. O kiek dar visokių galimų interpretacijų fotografijoje debesų tema! Ir kas nuostabiausia, kad tos fiksuotos akimirkos nesikartoja – begalinė spalvų, formų variacija, leidžianti kiekvienam savaip pamatyti ir interpretuoti užfiksuotus vaizdus. Debesų reginiai, „įjungiantys“ begalinę minčių fantaziją. Ir tai vis mums įprasti debesys – trečioji vandens būsenos forma, o kartu išskirtinė tik mūsų planetos gyvybinė Žemės biosferos sukurta ypatybė…

Vėjai, išvalantys danguje debesų kamuolius, garbanas, sluoksnius, regis, vertinami palankiai, nes atveria vaiskias žydrynių gelmes – vartus giedriems vasaros orams, teikia optimizmo planuojant atostogas, deja, ne visada patinka fotografų akims… „Plikas“ dangus fotografijoje tampa neišraiškinga dalimi.

Debesų įvairovė, jų faktūriniai raštai saulės spindulių šviesokaitoje visada buvo patrauklūs ir fotografijoms teikė svarios vizualinės išraiškos. Stebimi debesys, jų formos, spalvinės faktūros sukelia daug minčių, fantazijų kuriant įvairius siužetus debesų tema. Visai kaip A. Kaušpėdo dainoje skambantys žodžiai:

Įsivaizduokim – debesys –

Tai mūsų mintys,

Sunkios kaip akmenys,

Lengvos kaip smiltys…

Zarasų fotografų klubo „Ežerų žemė“ nariai (R. Bikulčius, G. Kavaliauskaitė, D. Kučinskas, A. Lingė, A. Navickas, A. Sinkevičius, S. Sinkevičius) tradiciškai kasmetinės miesto šventės proga pristato naują savo darbų parodą. Tai savotiška temų ir vaizdinių, požiūrių ir interpretacijų mozaika, atspindinti individualius autorių žvilgsnius pro objektyvą – dovana Zarasams ir zarasiečiams.

 Stanislovas Sinkevičius

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite