SAVIVALDYBĖS MERAS NIKOLAJUS GUSEVAS PAGERBĖ HOLOKAUSTO AUKAS

0
23
1

Penktadienio žaliaskarių pušų ir eglių ramų ošimą Degučių seniūnijos Krakynės kaime sutrikdė žmonės, atvykę į atokų miškelį. Zarasiškiai  pagerbė prieš 81 metus  čia žiauriai nužudytų Zarasų krašto žydų atminimą.

Rugpjūčio 26-oji svarbi data Zarasų krašto istorijoje. 
 
Zarasų žemė tą dieną išgyveno vieną siaubingiausių ir baisiausių tragedijų – žydų bendruomenės sunaikinimo, brutalaus išžudymosiaubą. Visi šie žmonės mūsų šalies piliečiai. Tarp jų buvo daug savanorių, Vyčio kryžiaus ordino kavalierių.  Į šią vietą  čia  suvaryti žydai iš Zarasų, Imbrado, Turmanto, Salako, Smalvų, Dusetų, Degučių, Dūkšto…  Nuo tada ryškiai  pasikeitė Zarasų etninis, kultūrinis, socialinis  veidas. Krakynėje buvo išžudyta  tūkstančiai mūsų krašto  žydų, taip pat daug gyvų vaikų įmesta  į bendrą kapą, užpilta žemėmis . Kelias paras čia kilojosi žemė. Praėjo tiek dešimtmečių, bet gyvi šių dienų liudytojai su šiurpu ir šiandien prisimena tą siaubingą tragediją.   
 
Į minėjimo dalyvius kreipėsi Zarasų krašto muziejaus muziejininkas Vasilijus Trusovas. Jis susirinkusiems priminė tragišką žydų likimą mūsų krašte, pabrėžė tai, kad mes visi ir šiandien saugome istorinę atmintį ir suvokiame šios tautos kultūrą ir istoriją ir žinome apie žmoniškąjį potencialią, kurio neteko mūsų kraštas.
 
Apie žydų tautos istoriją, baisią XX amžiaus tragediją pasakojo Zarasų krašto muziejaus muziejininkė Rimutė Morozovienė . Čia , sakė kalbėtoja,  pajunti, kiek daug neteko Lietuva. Nužudyti žmonės, sulaužyti likimai, išgrobstytas turtas. Tą darė ne atėjūnai, o  kaimynai. Žudikai tą dieną  už tokį darbą gavo po butelį degtinės.  Taip buvo įvertintas jų „triūsas“.  1950 metais Krakynėje buvo pastatytas memorialas pagerbti šių aukų atminimą. 
 
Prie Holokausto kapo kalbėjo Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad šios dienos renginys apie skausmą ir didžiulę netektį – dar viena proga ir galimybė prisiminti ir deramai pagerbti nužudytus mūsų krašto gyventojus, Lietuvos piliečius.. Meras pabrėžė, kad mūsų visų istorija yra paženklinta žiaurių ir beprasmių žudynių aukų krauju. Prisimindami šiuos skaudžius įvykius, turime dėti visas pastangas, kad tai niekados nepasikartotų. Negalime toleruoti neapykantos ir smurto, grindžiamo religiniu ar etniniu pagrindu. Meras kvietė visus puoselėti humanistines vertybes, ugdyti atjautą ir visada prisiminti Holokausto aukas. 
 
Masinėje  kapavietėje minėjimo dalyviai  barbariškai nužudytus tūkstančius nekaltų žmonių pagerbė tylos minute. Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas  uždegė atminimo žvakes, primenančias, kad Lietuva niekuomet nepamirš tų kančių, kurias patyrė mūsų kaimynai, bičiuliai, piliečiai. Prie memorialo aukoms atminti buvo padėtos ne tik gėlės, bet ir žydu papročiu akmenukai..
 
Minėjimo metu kalbėjo ir Degučių seniūnijos seniūnas Jonas Šileikis. 
 
Rajono Savivaldybės informacija 
 
Nuotraukose – Holokausto aukų pagerbimo akimirkos Krakynėje. 

2

3

4

5

6

7

8

9

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite