PASITINKAM RUGSĖJĮ

0
30
1

Pievose tebegriežiant žiogams ir lepinant vasaros karščiams pasitinkame rugsėjį. Tikriausiai dar kiekvieno širdyje tebeplaka atostogų dvelksmas, bet… lapai po truputį pradeda keistis, o vakarai vis anksčiau temti. Visos mokyklos netrukus atgys, klasėse pasigirs vaikų šurmulys, krykštavimai, dalinantis vasaros atostogų įspūdžiais. Šiais metais mokyklas Zarasų rajone pradės lankyti 92 pirmokai. Linkint jiems sėkmės ir mažinant rūpesčius tėveliams Savivaldybė pirmokams ir priešmokyklinio ugdymo grupių mokinukams kompensuos reikiamų pratybų įsigijimo išlaidas. O vaikų teisių apsaugos tarnyba pirmokėliams dovanoja po vaiko teisių konstitucijos knygelę. 

2022 m. rugpjūčio 26 dieną įvyko Savivaldybės ir švietimo įstaigų vadovų įžanginis pasitarimas, kuriame dalyvavo Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gediminas Gaidamavičius, Savivaldybės administracijos skyrių vedėjai ir specialistai, rajono Savivaldybės mokyklų vadovai ir jų pavaduotojai ugdymui. Pasitarime buvo aptarta 2022-2023 mokslo metų aktualijos ir planuojami darbai, kuriuos pristačiau ir diskusijai kviečiau aš  Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Sigita Keršienė. Pirmiausiai atkreipiau dėmesį, kad siekiant užsibrėžtų tikslų ir darbo kokybės, labai svarbu kokybiškas darbų planavimas ir nuoširdus bendradarbiavimas tiek tarp Savivaldybės ir mokyklų specialistų, tiek tarp pačių mokyklų, tiek tarp mokytojų, tiek tarp mokinio pagalbos specialistų, o ypač tarp kiekvienos mokyklos bendruomenės narių (mokytojų, mokinių, tėvų ir kt.). Siekiant geresnių ugdymo rezultatų ir mokytojų darbo sąlygų buvo nuspręsta nuo rugsėjo mėnesio skirti mokykloms papildomas mokinio padėjėjų pareigybes, viso 7,5 etato. Be to, buvo aptrata profesinio orientavimo reforma ir nuspręsta karjeros specialistus (1,4 etato) įdarbinti Zarasų švietimo pagalbos tarnyboje, kurie centralizuotai aptarnaus visas rajono mokyklas. Toks sprendimas priimtas, kadangi pagal LR Vyriausybės patvirtintą tvarką nei vienoje mokykloje dėl mažo mokinių skaičiaus, nesusidaro bent po 0,5 etato, o mažesnio pareigybės skaičiaus steigti draudžia teisės aktai. 
 
Labai aktualus mokslo metų pradžios klausimas, mokinių skaičiaus kaita, kadangi nuo to priklauso kiek klasių mokslo metams galime komplektuoti. Džiugu, kad Zarasų „Santarvės“ pradinėje mokykloje galėsime komplektuoti 4-ias pirmokų klases, nors buvo planuotos trys bei Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijoje vietoj 3-jų aštuntokų klasių dėl padidėjusio mokinių skaičiaus, galėsime sudaryti 4-ias mažesnes klases (jei nesumažės mokinių skaičius iki rugsėjo 5 d.). Deja, yra ir skaudulių. Antazavės Juozo Gruodžio pagrindinėje mokykloje nesusidaro septintokų pilna klasė, o Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos Salako ugdymo skyriuje nesusidaro pilnas jungtinis 3-4 klasių komplektas. Be to, sumažėjo Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos 11 klasės mokinių ir teks iš 3-jų klasių sudaryti dvi. Mažėjantis mokinių skaičius rajone kelia nerimą, bet privalome laikytis LR Vyriausybės patvirtintų taisyklių. 
 
Pasitarimo metu buvo aptartas ir dalyvavimas projektinėje veikloje. Laukia daug darbo. Toliau bus tęsiami „Tūkstantmečio mokyklos“ programos paruošiamieji darbai. Šioje programoje dalyvaus keturios mokyklos, kurios sieks pagerinti ugdymo(si) kokybę diegiant naujas metodikas, įrengiant efektyvesnes mokymo(si) erdves. Planuojama dalyvauti ir LR finansų ministerijos projekte „Atviros ekosistemos atsiskaitymams negrynaisiais pinigais bendrojo ugdymo įstaigų valgyklose kūrimas“, kurio metu bendrojo ugdymo mokiniai bus aprūpinti elektroniniais mokinio pažymėjimais su įdiegtais įvairiais (maitinimo, neformaliojo švietimo, pavėžėjimo) apskaitos funkcionalumais. Ruošiamasi dalyvauti ir regioniniuose projektuose, kurių metu planuojama įrengti naujas ikimokyklinio ugdymo grupes Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos ugdymo skyriuje „Sartukas“ bei Zarasų „Lakštingalos“ mokykloje (dar viena grupė Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos patalpose). Šie projektai sudarytų galimybę į ikimokyklinio ugdymo grupes priimti daugiau vaikų, kadangi šiuo metu nėra visiškai tenkinamas poreikis, ypač Zarasuose. Buvo pasidžiaugta ir jau besibaigiančio projekto „Kokybės krepšelis“ rezultatais. Šio projekto dėka mokyklos (ypač Zarasų Pauliaus Širvio progimnazija, o taip pat ir Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija, Antazavės Juozo Gruodžio pagrindinė mokykla ir Zarasų „Ąžuolo“ gimnazija) turėjo galimybę atnaujinti ugdymo priemonių bazę, erdves ir tobulinti kompetencijas. Projektinės veiklos planų daug, bet šį kart apie juos trumpai, išsamiau parašysime vėliau.
 
Šiuo metu Lietuvoje plačiai diskutuojama pedagogų trūkumo tema. Pasitarimo metu buvo aptartas ir šis klausimas. Zarasų rajono švietimo įstaigose dirba 245 pedagogai, kurie ugdys 1284 0-12 klasių mokinius ir 291 ikimokyklinio amžiaus vaiką. Kol kas pedagoginių darbuotojų stygiaus rajone nėra, tačiau vidutinis pedagogų amžius siekia 54 metus ir jau ne pirmi metai į bendrojo ugdymo mokyklas neįdarbinami jauni mokytojai. Tikėtina, kad stygius gali atsirasti ateityje.
 
Pasitarimo metu buvo aptarti ir rajono moksleivių 2022 metų egzaminų rezultatai, kuriuos pristatė Švietimo ir kultūros vyriausioji specialistė Vida Markevičienė. Yra ir kuo pasidžiaugti, ir kur pasitempti. Nors atrodytų, kad ši tema jau pasimiršo, bet ji svarbi, nes tik išsigryninę sėkmes ir nesėkmes galime pasiekti daugiau. 
Taigi, planų daug, darbų daug, iššūkių daug, svarbiausia tikėti, pasitikėti ir norėti…
 
Mieli moksleiviai, tėveliai, mokytojai, švietimo bendruomene, lai 2022-2023 m. m. bus mums sėkmingi. Susitelkime bendriems tikslams, juk tik kartu, įsiklausę ir susitarę, galime sukurti tokią mokymo(si) aplinką, kurioje visiems bus gera, kurioje galėsime tobulėti, kuri bus tinkama ugdyti ir ugdytis. 
 
Zarasų rajono savivaldybės administracijos
Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja 
Sigita Keršienė

2

3

4

5

6

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite