KAIP SAUGIAI VEŽTI VAIKUS Į MOKYKLĄ

0
41
pareigunai

Į miestelius, miestus po vasaros atostogų sugrįžus gyventojams, padaugėjus transporto priemonių, visi privalome atkreipti dėmesį į eismo dalyvių saugumą keliuose. Lietuvos kelių policijos tarnyba primena pagrindines vaikų vežimo taisykles.

Išlipti galima tik automobiliui visiškai sustojus

Primename, kad keleivius galima vežti tik tam skirtomis arba specialiai pritaikytomis transporto priemonėmis ir tik jiems skirtose vietose. Vežami žemesni kaip 135 cm ūgio vaikai privalo būti prisegti jų ūgiui ir masei pritaikytomis prisegimo sistemomis. Automobilių vairuotojai privalo užtikrinti, kad vežami vaikai naudotų įrengtas ir jiems pritaikytas prisegimo sistemas.

Priminkite vaikams, kad išlipti ir įlipti jie gali tik tada, kai transporto priemonė visiškai sustoja.

Draudžiama vežti daugiau keleivių nei numatyta transporto priemonės techninėje charakteristikoje, taip pat vežti keleivius krovininio automobilio kėbule ar priekabose. Vaikus iki 12 metų draudžiama vežti mopedais, motociklais (išskyrus motociklus su priekabomis), triračiais ir visų rūšių keturračiais.

Lietuvos kelių policijos tarnyba rekomenduoja pirmokų tėveliams dar iki rugsėjo 1-osios pagalvoti, kaip saugiai pristatyti savo atžalas į mokyklą, pasirinkti tinkamiausią maršrutą, kad būtų išvengta automobilių spūsčių keliuose. Parodykite vaikams artimiausią perėją, paaiškinkite, kaip saugiai pereiti į kitą kelio ar gatvės pusę. Akcentuokite, kad, einant per perėją, reikia būti budriems ir atidiems. Neišdykauti jose su draugais,  nesinaudoti mobiliuoju telefonu, nedėvėti ausinių. Pasirūpinkite, kad Jūsų vaiko kuprinė ir viršutiniai drabužiai būtų su atšvaitais. Nuolat priminkite savo vaikais saugaus eismo abėcėlę, paraginkite, kad jie atkreiptų dėmesį į mokytojų pamokymų apie eismo saugumo svarbą.

Saugumas mokykliniame autobuse

Tėvams pravartu žinoti, kad vaikus vežančio mokyklinio autobuso ar kitos transporto priemonės salone turi būti vienas lydintis asmuo. Lydinčio asmens funkcijas gali atlikti ir transporto priemonės vairuotojas. Jis turi užtikrinti saugų vaikų įlipimą ir išlipimą iš jos bei palydėti į kitą kelio pusę jaunesnius kaip 10 metų amžiaus vaikus. Pagal galimybes vaikus reikia įlaipinti ir išlaipinti stotelėse. Draudžiama: išlaipinti važiuojamosios dalies pusėje, vežti daugiau mokinių negu įrengta sėdimųjų vietų, stovinčius vaikus.

Lydintis asmuo arba vairuotojas, būdamas kelyje, privalo vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, o transporto priemonė turi būti iš priekio ir iš galo pažymėta skiriamaisiais ženklais.

Savarankiškai atvykstantiems į mokyklą dviračiu ar elektriniu paspirtuku

Važiuojamąja kelio dalimi važiuoti dviračiu arba elektriniu paspirtuku leidžiama tik nuo 14 metų amžiaus. Nuo 12 metų – išklausius Švietimo ir mokslo ministerijos nustatytą mokymo kursą ir gavus pažymėjimą. Dar jaunesni vaikai (nuo 8 metų amžiaus) važiuojamąja dalimi dviračiu ir elektriniu paspirtuku gali važiuoti tik prižiūrimi suaugusiojo. Nepilnamečiai (iki 18 metų), važiuojantys važiuojamąja kelio dalimi, privalo dėvėti saugos šalmus ir ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio ar elektrinio paspirtuko priekyje turi degti baltos, o gale – raudonos šviesos žibintai.

Važiuodami pėsčiųjų ir dviračių takais, šaligatviu ar kelkraščiu dviračių ar elektrinių paspirtukų vairuotojai privalo duoti kelią pėstiesiems, neturi trukdyti ir kelti pavojų. Atminkite, kad griežtai draudžiama važiuoti pėsčiųjų perėja, savo transporto priemonę reikia stumti. Įsidėmėkite, kad kelyje išdykavimams ne vieta – elektriniu paspirtuku negalima važiuoti dviese!

Būkime atsakingi ir budrūs, pasirūpinkime vieni kitų saugumu, kad išvengtume nelaimių kelyje!

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite