NĖŠTUMAS IR NERIMO PRIEPUOLIAI: KAIP NUSIRAMINTI?

0
207
Logo plsc pink2

Nėščios moterys turėtų kaip įmanoma labiau vengti stresinių situacijų, nerimo ir kitų neigiamų pojūčių dėl savo sveikatos ir vaisiaus būklės. Tačiau to visiškai išvengti neįmanoma. Su panikos priepuoliais, stresinėmis situacijomis ir padidėjusiu jautrumu galima susidoroti konstruktyviai. Šiame straipsnyje mes papasakosime, kaip tai padaryti.

Jei nekontroliuosite savo emocijų ir elgesio, galite pakenkti sau ir savo dar negimusiam kūdikiui. Stresas, ypač lėtinis, sukelia ne tik psichinius sutrikimus, bet ir įvairius negalavimus, tokius kaip galvos skausmas, miego bei virškinimo sutrikimai ir panašios problemos.

Kaip nuraminti save ir kodėl tai yra gyvybiškai svarbu?

Stresas didesniu ar mažesniu mastu paliečia visus, nepriklausomai nuo amžiaus ir padėties. Stresas neigiamai veikia fizinę ir psichinę būklę bei elgesį ir tai ypatingai pastebima nėščių moterų tarpe.

Kaip nusiraminti, kai jus kamuoja emocijų pliūpsnis, jaučiate oro trūkumą, pykinimą, o kartais sutrinka net regėjimas? Priešingai nei atrodo, tai nėra taip sunku. Galite su tuo susitvarkyti konstruktyviai, naudodamos paprastus atsipalaidavimo metodus, kurie sulėtins širdies ritmą ir pagilins, suvienodins jūsų kvėpavimą.

Nervų kontrolė, ypatingai nėštumo metu, yra svarbi jūsų sveikatai, o tuo pačiu ir vaisiui. Pasiduoti stresui ir tiesiog į tai numoti ranka gali būti rizikinga. Tokie simptomai kaip rėmuo, pulsuojantys smilkiniai, vidurių užkietėjimas ir padidėjęs rankų prakaitavimas sukelia rimtesnių sutrikimų nei jūs galite pagalvoti. Dažnai patiriamas stresas gali pabloginti odos, plaukų ir nagų būklę. Jis taip pat gali turėti įtakos skrandžio opos atsiradimui, kelia riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, mažina imuniteto atsparumą ir blogina seksualinį gyvenimą.

Kaip nusiraminti?

Jei jaučiate, kad stresas, padidėjęs nervingumas ar jautrumas ima viršų, turite stengtis kuo greičiau nusiraminti ir grįžti į ramybės būseną. Norėdamos tai padaryti, susitelkite į savo mintis ir kvėpavimą. Gilus, lėtas kvėpavimas užmerktomis akimis yra nepakeičiamas dalykas. Šių dviejų veiksmų poveikis yra sąmoningas širdies ritmo sulėtėjimas, kūno prisotinimas deguonimi ir netiesioginis kortizolio koncentracijos mažinimas (kortizolis yra atsakingas už susijaudinimo ir nerimo jausmą). Atlikite įvairius kvėpavimo pratimus, kai ištinka emocinė krizė ar jaučiate poreikį atsipalaiduoti.

Atsistokite arba atsisėskite patogiai ir, įkvėpdamos oro, sutelkite dėmesį į jo kelią per kūną. Iškvėpdamos įsivaizduokite, kaip su juo jūsų kūną palieka stresas. Tuo pačiu metu stenkitės atsikratyti neigiamų minčių, tokių kaip: „Aš nepajėgsiu susitvarkyti“, „Aš paniškai bijau gimdyti“, „Aš nesu pasiruošusi”. Stenkitės pakeisti šias mintis pozityviais teiginiais, tokiais kaip: ,,Aš žinau, kad pajėgsiu susitvarkyti”, ,,Aš klausysiu visų gydytojų nurodymų gimdymo metu ir man pavyks” ir t. t.

Atsipalaidavimui padeda ir jogos užsiėmimai. Tačiau efektyviausias būdas greitai ir palyginti lengvai nusiraminti yra kvėpavimas, todėl skirkite šiek tiek laiko išmėginti keletą skirtingų kvėpavimo pratimų ir išsirinkite jums labiausiai tinkantį. Mokėjimas tinkamai kvėpuoti stresinėse situacijose gali padėti ir vėliau, gimdymo metu.

Pašalinkite nerimo priežastį

Ne paslaptis, kad daugelis nėščiųjų moterų ypatingai jautriai reaguoja į klausimus, susijusius su jų vaisiaus sveikata. Dažna moteris įsivaizduoja, kad su jų kūdikiu yra kažkas ne taip. Visos šios neigiamos mintys tikrai nepadeda atsipalaiduoti. Tačiau yra išeitis. Kad susidorotumėte su kylančiu stresu ir nerimo priepuoliais, turite pašalinti jų priežastis. O kad įsitikintumėte, jog jūsų vaisiaus sveikata yra puiki, rekomenduojame atlikti NIPT tyrimus, kurie yra neinvaziniai ir visiškai neturi įtakos jūsų ar jūsų vaisiaus sveikatai. Apie juos galite daugiau pasidomėti čia: https://www.placenta.lt/.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite