„FIXUS MOBILIS“ KOMANDA APŽIŪRĖJO ZARASŲ RAJONE ESANČIUS KULTŪROS PAVELDO OBJEKTUS

0
25
mid news zrs 56 komanda.jpg

Zarasų rajono savivaldybės administracija 2022 m. birželio mėn. teikė paraiškas dalyvauti Kultūros paveldo centro ir Kultūros infrastruktūros centro įgyvendinamame projekte „FIXUS Mobilis“.

„FIXUS Mobilis“ – tai prevencinės paveldo priežiūros sistemą diegiantis projektas. Visoje Lietuvoje esančius kultūros paveldo objektus trys projekto komandos lanko specialios įrangos kupinais autobusiukais. Dieną paskyrę objekto apžiūrai, specialistai kitąkart sugrįžta atlikti priežiūros darbų. Vėliau objekto valdytojai gauna FIXUS Mobilis komandos parengtą ataskaitą, kurioje užfiksuotos ir aprašytos laiko, drėgmės, kenkėjų ir kitų nepalankių veiksnių pažeistos pastato vietos bei rekomendacijos, kokie valdytojui įkandami priežiūros darbai galėtų prisidėti prie paveldo objekto sveikatos palaikymo

2022 m. rugsėjo 5–6 dienomis „FIXUS Mobilis“ komanda atvyko į Zarasų rajoną ir atliko kultūros paveldo objektų Antazavės kaimo kapinių koplyčios, unikalus kodas Kultūros vertybių registre 43139, Bažnyčios g. 10, Antazavės k., Zarasų raj. ir Stelmužės dvaro sodybos pastato, vad. „Vergų bokštas“, unikalus kodas Kultūros vertybių registre 15876, Ąžuolo g. 6, Stelmužės k., Zarasų raj., apžiūrą, įvertino jų būklę, atliko keletą priežiūros darbų, nustatė problemas, kurios ilgainiui sukeltų nepageidaujamų pasekmių objektams, konsultavimo kultūros paveldo priežiūros klausimais.

„FIXUS Mobilis“ skiria daug dėmesio viešoms konsultacijoms regionuose, kur paveldui skirtų programų ir informacijos apie jo valdymą mažiau, o priežiūros paslaugos ne tokios prieinamos, kaip didmiesčiuose. Todėl tikimės, kad artimiausiu metu „FIXUS Mobilis“ komanda apsilankys Zarasuose ir konsultacijos apie FIXUS projekto pagalbą, statinių prevencinę priežiūrą, teisės aktų reikalavimus, finansavimo mechanizmus ir kitus valdytojams rūpimus klausimus.

Projektas finansuojamas iš 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Kultūra“ lėšų, projekto kodas LT04-2-KM-TF-001.

Statybos ir urbanistikos skyriaus informacija

mid news zrs 403 Stelmužė2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite