ZARASO EŽERO DIDŽIOSIOS SALOS MAŽAJAME SLĖNYJE ŠIŲ METŲ GEGUŽĘ ATIDARYTA MULTIFUNKCINĖ SALĖ „KUPOLĖ“ – GERIAUSIAS 2021-ŲJŲ REKREACINIS STATINYS

0
41
min news zrs 919 AR 220909718

Rugsėjo 2–3 dienomis jau 24 kartą architektai rinkosi į architekto A. Zavišos fondo renginį „Zavišines“ Nidoje.

Šio renginio metu buvo išrinktas „Geriausias 2021 metų rekreacinės architektūros kūrinys“. Konkursui buvo atrinkta 19 darbų. Iš jų komisija atrinko tris geriausius ir sprendė dėl nugalėtojo.

Nugalėtoju buvo pripažinta Zaraso ežero Didžiosios salos mažajame slėnyje atidaryta multifunkcinė salė „Kupolė“. Salę suprojektavo kauniečio architekto Šarūno Kiaunės vadovaujamas kolektyvas: Š. Kiaunė, Asta Kiaunienė, Ugnė Valatkevičiūtė, Vytis Obolevičius.

„Multifunkcinė salė – tai „sala“ saloje. Šis darbas – tai puikus gamtinių vertybių respektavimas, kai tokio mastelio objektas jautrioje salos gamtinėje aplinkoje gali būti nematomas ir tinkamai atlikti savo funkciją. Pati pastato forma ir vidaus erdvė originali, architektūroje panaudotos natūralios medžiagos, betonas ir apželdintas stogas, derantys su aplinka. Suplanuota erdvinė struktūra atitinka pastato funkcinį panaudojimą.

 
Rekreacinės architektūros objektas „Kupolė“ Zaraso ežero Didžiojoje saloje pasižymi išskirtiniu ryšiu su aplinka ir forma. Tai Aukštaitijos gamtoje į salos kraštovaizdį integruota požeminė estrados erdvė su pagalbinėmis patalpomis. Rekreacinės architektūros objektas yra neatskiriama salos dalis, kontekstualus ir aktyviai lankomas. Per tris vasaros mėnesius saloje įvyksta keliolika koncertų, festivalių, tradicinių lauko renginių: folkloro koncertai, kūrybinės stovyklos, vasaros kino meno projektai, regioninių Dainų Švenčių koncertinės programos, kalendorinės šventės (Užgavėnės, Joninės), įvairūs sporto renginiai. Statinys yra minimalistinės išraiškos. Eksterjeras ir interjeras pasižymi išraiškos vienove. Pastato fasado dalis užklota miško samanų ir žolės paklotu – architektūra čia puikiai dera gamtinėje aplinkoje. Interjere dominuoja išraiškingas betoninis kupolas su gilia tekstūra ir savita erdvės akustika. Apskritimo formos stoglangis ir fasade lenktos formos langas į ežerą skirtingu metų laiku interjere sukuria paslaptingos šviesos nuotaikas. Atkreiptinas dėmesys, kad statinys veikia, funkcionuoja, kaip aplinkos dalis, nes į pastatą yra teikiamas gėlas vanduo iš gręžinio. Apibendrinant, čia tarpusavyje ypatingai dera kontekstas ir forma“, – teigė konkurso komisijos nariai.

Iš viso konkursui buvo atrinkta 19 darbų. Su jais galite susipažinti ČIA.

Parengta pagal Jurgitos Raišutienės pranešimą spaudai

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite