JAUNIMAS DALYVAVO PROJEKTE „MES ESAME EUROPOS ATEITIS“

0
28
mid news zrs 539 IMG 20220909 070745

Rugsėjo 9–10 d. Zarasų rajono savivaldybės jaunimo delegacija dalyvavo Europos jaunimo iniciatyvų projekte „Mes esame Europos ateitis“, kurio veiklos vyko Latvijoje, Jekabpilio savivaldybėje, Zasos ir Rubeni miesteliuose. Projekto organizatoriais buvo Jekabpilio savivaldybė (Latvija), o Zarasų ir Kupiškio rajonų savivaldybės bei Silvi Teramo miestas iš Italijos buvo šio projekto partneriais. Projektas finansuojamas iš programos „Europa piliečiams“. Zarasų rajono savivaldybės delegaciją sudarė 20 dalyvių nuo 16 iki 25 metų amžiaus.

Pagrindinė projekto idėja – kaip sukurti patrauklią gyvenamąją aplinką jaunimui kaimiškosiose vietovėse, su kokiomis problemomis šiuo metu susiduria jaunimas ir kas turėtų kaimiškosiose vietovėse pasikeisti, kad jaunimas norėtų jose gyventi.

Pirmąją projekto veiklų dieną jaunimas, dirbdamas grupėse, analizavo savo gyvenamųjų vietovių problematiką ir iškėlė teigiamus dalykus, kurie jų gyvenvietes daro patrauklias. Kūrybinių dirbtuvių metu projekto dalyviai piešė savo svajonių miestus, kuriuos vėliau vieni kitiems pristatė, atsakinėjo į jiems pateikiamus klausimus. Visos 7 darbo grupės, piešdamos savo svajonių miestelius, nepamiršo ekologijos problematikos, išskirdami elektrinių automobilių, elektra varomo viešojo transporto ir kitų ekologiškų judumo priemonių svarbą. Taip pat akcentuota atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimo svarba. Didžiausiu kaimiškųjų vietovių privalumu buvo išskirta gamta ir nedideli atstumai, kurių dėka yra taupomas laikas, gerinant žmonių gyvenimo kokybę.

Jaunimas išskyrė, kad kaimiškosios vietovės nėra patrauklios gyventi, kad trūksta paslaugų ir viešųjų vietų, kuriose būtų galima lankytis šaltuoju sezonu. Zarasų rajone iškelta viešbučio ir baseino bei pirčių komplekso trūkumo problematika, nes šiuo metu zarasiškiai naudojasi kitų rajonų teikiamomis paslaugomis. Vienas iš siūlymų buvo atgaivinti lauko čiuožyklos teikimo paslaugą žiemos metu mikrorajone, įrengti daugiau viešųjų erdvių mieste, skirtų jaunimui (įrengiant jaunimui patrauklią lauko infrastruktūrą, saugias laužavietes ir pan.). Zarasuose, esančioje Sėlių aikštėje, siūlyta pasodinti sakurų parką, kuris žavėtų ne tik vietos gyventojus, bet ir pritrauktų turistų.

Po įtempto darbo grupėse vyko vakarinis orientavimosi žygis Zasos miestelio parke, sukėlęs daug įspūdžių ir emocijų, leidęs aktyviai ir sportiškai baigti dieną.

Šeštadienį projekto „Mes esame Europos ateitis“ veiklos persikėlė į Rubeni miestelį, kuriame jaunimas susitiko su politikais ir sprendimų priėmėjais iš Jekabpilio, Zarasų ir Kupiškio rajonų savivaldybių. Zarasų rajono savivaldybės delegaciją sudarė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gediminas Gaidamavičius, rajono Savivaldybės mero patarėjas švietimo ir kultūros, socialinės politikos klausimais Vilhelminas Kuzmickas ir Jaunimo reikalų koordinatorė Julija Goštautaitė-Adomavičienė. Projekto dalyviai kartu su politikais ir sprendimų priėmėjais turėjo galimybę dalyvauti bendrose darbo grupėse, identifikuodami teigiamas ir neigiamas aplinkos, infrastruktūros, švietimo ir sveikatos sistemos puses bei pristatydami savo lūkesčius, ko reiktų, kad jaunimas liktų gyventi kaimiškosiose vietovėse.

Projekto veiklų baigiamuoju akcentu tapo tarptautinis kultūrinis projekto partnerių pasirodymas, kurio metu Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Čiūta“ nariai atliko Lietuvių liaudies dainas, sužavėjusias visus susirinkusius bei drauge su kitais Zarasų rajono savivaldybės delegacijos jaunimo atstovais atliko bendrą sutartinę.

Dėkoju projekto „Mes esame Europos ateitis“ vadovei Livai Stašulei (Līva Stašule)už galimybę dalyvauti projekte ir Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Čiūta“ vadovei Dianai Skvarčinskaitei, padėjusiai organizuojant išvyką ir puikiai paruošusiai jaunimą dalyvauti kultūriniame vakare.

Jaunimo reikalų koordinatorė Julija Goštautaitė-Adomavičienė

Nuotraukos

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite