PASIBAIGĖ RAJONINĖ VASAROS SKAITYMO PROGRAMA „VASARĄ SKAITOME KITAIP 2022“

0
19
LOGO vasara22

Kasmetinėje Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos organizuojamoje vasaros skaitymų programoje  „Vasarą skaitome kitaip“ 2022 m. dalyvavo 245 dalyviai vaikai ir jaunuoliai. Per vasarą suorganizuota 85 užsiėmimai. Dalyviai perskaitė 2370 knygų ir sukūrė 367 darbelius. Kaip įprastai, veiklos vyko bibliotekose už jų sienų – pievose, paežerėse, sporto aikštelėse. Pagrindinės veiklų temos buvo susijusios su vaikų skaitymo įgūdžių lavinimu organizuojant garsinį vaikų knygelių skaitymą, vaikų knygų autorių, švenčiančių jubiliejus, paminėjimą ir gamtos pažinimą per knygas apie gamtą.

TRUMPAI
Daugiausia programos dalyvių surinkusios bibliotekos – Vaikų literatūros skyrius (35), Antalieptės biblioteka (32), Dusetų K. Būgos biblioteka (32).

Daugiausia programos lankytojų sutraukusi bibliotekos –Salako biblioteka (120), Antalieptės biblioteka (110), Dusetų K. Būgos biblioteka (87).

Daugiausia knygų perskaičiusios komandos – Dusetų K. Būgos bibliotekos (929), Antalieptės bibliotekos (480), Samanių (140).

APIE VEIKLAS

Vaikų literatūros skyriuje vaikai buvo skatinami susipažinti su nominuotais lietuvių ir užsienio šalių autorių literatūros kūriniais, bibliotekoje vykstančiomis akcijomis, bendrauti ir bendradarbiauti su bendraamžiais. 2022-uosius metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbęs Jaunimo metais, todėl dalyviams suorganizuotas susitikimas su Julija Goštautaite-Adomavičiene, Zarasų rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatore. Dalyviai apsilankė Zarasų atvirame jaunimo centre. Ten susipažindino su centro darbuotoja Migle Valkauskiene, kuri papasakojo ką veikia čia susirinkęs jaunimas.

Antalieptės bibliotekoje mažiesiems buvo organizuojami edukaciniai užsiėmimai ir knygų loterija. Bendruomenė padovanojo knygelių ir užsiėmimų metu visi dalyviai galėjo laimėti knygas.

Antazavės bibliotekoje vaikams patiko intelektualūs žaidimai, fotografavimas (šią formą pasirinko patys dalyviai kartu su tėveliais ir seneliais), lobių knygose paieška.

Avilių bibliotekoje vaikams organizuoti garsiniai skaitymai: V. V. Landsbergio „Obuolių pasakos“, „Rudnosiuko istorijos“, P. Mašioto „Varnėnas“ ir lietuvių liaudies pasakos. Edukacijų metu dalyviai piešė guašu ant akmenėlių, kūrė lauko gėlių puokštes. Žaidė stalo ir judriuosius žaidimus.

Baibių bibliotekoje didžiausią programos dalyvių smalsumą, pastabumą ir pažinimo džiaugsmą skatino interaktyvios, padidintos realybės knygos.

Dusetų K. Būgos bibliotekos komanda domėjosi apie augintinius tema „Mano geriausias draugas“. Vaikai piešė savo augintinių portretus ir skaitė knygutes apie žmogaus ryšį su jais. Vaikams labiausiai patiko Holly Webb knygelės. Vyko susitikimai su vaikų rašytoju Tomu Dirgėla, su grafike, iliustratore Lina Itagaki. Nauji Karlo Olsbergo romanai jaunimui „Mergaitė keistoje šalyje“ ir „Berniukas akligatvyje“ sulaukė susidomėjimo. Knygas iš vokiečių kalbos išvertė ir mokiniams pristatė vertėja Indrė Dalia Klimkaitė.

Imbrado bibliotekoje vaikai skaitė poečių S. Neries ir M. Kudarauskaitės eilėraščius, piešė personažus.

Sadūnų bibliotekoje vyko lietuvių autorių vaikų knygelių garsinis skaitymas.

Salako bibliotekoje lietingomis vasaros dienomis programos dalyviai rinkdavosi bibliotekoje įrengtoje „Naminuko palėpėje“. Vaikiškuose žurnaluose  vaikai rasdavo daug įvairių įdomybių – sprendė kryžiažodžius, užduotėles, minė mįsles, kūrė komiksus. Susikooperavus su Degučių biblioteka ir Zarasų kultūros centro vaikų ir jaunimo grupe „Mėta“ buvo paminėtas vaikų rašytojo Vytauto Landsbergio 60-ties metų jubiliejus. Organizuota literatūrinė – muzikinė kompozicija pagal rašytojo kūrybą. 

Samanių bibliotekos vaikų komanda dalinosi senomis ir naujomis Kamariškių dvaro istorijomis, kartu keliavo į dvarą.

Smalvų bibliotekos komanda stiprino virtualius gebėjimus. Lankytojai buvo supažindinti su įvairiomis virtualiomis pramogomis: Google  žemėlapiais, garso knygomis, tiesioginėmis transliacijomis iš įvairių pasaulio vietų.

Suvieko bibliotekos dalyviai skaitė knygutes, žaidė žaidimus, piešė piešinius, lankstė iš popieriaus įvairius lankstinukus.

Šniukštų bibliotekos dalyvių komanda lavino įgūdžius žaisdami žaidimą ,,Raidžių lobis”, klausėsi muzikinių knygelių, spėliojo kas kokį garsą skleidžia. Pvz.:, paukštis, gyvulys ar mašina ar muzikos instrumentas ?

Turmanto bibliotekoje vyko šiuolaikinių lietuvių autorių vaikų knygų garsiniai skaitymai.

Parengė Jolanta Lementauskienė, programos koordinatorė

Nuotraukos iš bibliotekos archyvo

vasaros skaitymams

vasaros skaitymams3

vasaros skaitymams5

vasaros skaitymams 4

vasaros skaitymams 6

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite