IMUNITETĄ DIFTERIJAI BŪTINA ATNAUJINTI KAS 10 METŲ

0
22
image 5 81375985

Nors paskutinis difterijos protrūkis Lietuvoje fiksuotas dar 1995 m., dabartinė situacija Europoje kelia susirūpinimą. Stebint du kartus išaugusius susirgimus šia infekcine liga gydytojai įspėja, kad sąlygos ja užsikrėsti ir pas mus darosi vis palankesnės. Atkreipiamas dėmesys, kad paprastai Europoje registruojami įvežtiniai šios ligos atvejai, kurių šiemet taip pat užfiksuota daugiau. Nors Lietuvoje, NVSC duomenimis, paskutinis difterijos atvejis užregistruotas 2011 metais, numoti ranka į šią infekciją nereikėtų, nes rizika užsikrėsti vis dar egzistuoja, ypač keliaujant, bendraujant su asmenimis, atvykusiais iš endeminių šalių.        

Difterija – tai užkrečiamoji bakterinė liga, pažeidžianti įvairius organus, dažniausiai – kvėpavimo takų gleivinę (nosies, gerklės, ryklės, tonzilių ir viršutinės trachėjos dalies), rečiau akis, lytinius organus, odą. Šia liga užsikrečiama nuo žmogaus (sergančio, sveikstančio) per kvėpavimo takus kosint, čiaudint, kalbant (oro lašiniu būdu) ar per odos opų išskyras. Liga prasideda ūmiai. Pradžioje pakyla temperatūra, skauda gerklę, ypač ryjant, būna silpna, sumažėja apetitas, pykina. Vėliau simptomai sunkėja – gali būti sunku kvėpuoti, patinsta kaklo limfmazgiai, vargina sausas kosulys. Difteriją sukeliančio mikroorganizmo gaminamam toksinui, kuris su krauju patenka į visus žmogaus organus, ypač jautrios širdies raumens, inkstų, nervinio audinio ląstelės, todėl ligos eiga būna sunki.

Paprastas būdas tam užkirsti kelią – kas 10 metų nepamiršti pasiskiepyti sustiprinamąja skiepo doze.

Užsikrėsti difterija rizikuoja ne tik iš viso nuo šios ligos neskiepyti asmenys, bet ir nepasiskiepiję sustiprinančiosiomis dozėmis. Vaikystėje gavus visas vakcinos dozes, kurios numatytos vaikų profilaktinio skiepijimo kalendoriuje (paskutinė įskiepijama sulaukus 15–16 metų), įgyjama apsauga nuo difterijos, tačiau ji ilgainiui silpsta. Todėl rekomenduojama pakartotinai pasiskiepyti kas dešimt metų, juolab, kad už šiuos skiepus patiems mokėti nereikia. Primename, kad pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių kūdikiai ir vaikai nuo difterijos skiepijami 2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn., vėliau imunitetas sustiprinamas sulaukus 6–7 metų ir 15–16 metų amžiaus. Norint ilgą laiką palaikyti visavertį imunitetą, suaugusiesiems rekomenduojama sustiprinančioji dozė kas 10 metų. Lietuvos gyventojai skiepijami valstybės lėšomis. Norint pasiskiepyti, reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Kontaktai žiniasklaidai

Virginija Vyšniauskė

Tel. (8 385) 52062

El. p. virginija.vysniauske@nvsc.lt

Utenos departamento visuomenės sveikatos saugos                                                    

skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti

Zarasų skyriaus vedėjo funkcijas    

Ugnė Balčiūnė                                                  

                                                                                                                         

                                          

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite