DUSETOSE UŽBAIGTAS KETVERIUS METUS TRUKĘS FIZINIO AKTYVUMO IR SVEIKOS GYVENSENOS PROPAGAVIMO PROJEKTAS

0
60
Aromaterapijos dirbtuves

Asociacija „Dusetų kultūros fondas“ ketverius metus, nuo 2019 m. rugsėjo iki 2022 m. Kalėdų, vykdė projektą „Fizinio aktyvumo ir sveikos gyvensenos įgūdžių formavimas, skatinimas ir propagavimas Dusetų bendruomenėje“ (SRF-FAV-2019-1-0108), bendrai finansuojamą valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis. Projektą administravo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Švietimo mainų paramos fondas. Projekto partneriai – Dusetų K. Būgos gimnazija ir Dusetų K. Būgos biblioteka.

 

Dar iki šio projekto pradžios Dusetose dvejus metus Kultūros centre rinkdavosi mankštintis moterys, vadovaujamos kineziterapeutės Linos Brogaitės-Kažemėkienės. Tuo metu Dusetose tai buvo vienintelė proga sportuoti prižiūrint profesionalui, ir susibūrė nemaža bendruomenė, kuriai buvo svarbu sveika gyvensena ir fizinis aktyvumas. Supratę, kad turėdami paramą galėtume užsitikrinti tęstinumą, kvalifikacijos kėlimą, įsigyti reikiamo inventoriaus ir surengti įdomių seminarų, ryžomės teikti paraišką Sporto rėmimo fondui, kuri ir buvo patenkinta.

Išsikėlėme tikslą užtikrinti Dusetų miestelio ir seniūnijos gyventojams galimybę reguliariai aktyviai mankštintis tam pritaikytoje sporto salėje su tam pritaikytomis priemonėmis ir vadovaujant profesionalui, suteikti plataus spektro žinių apie sveikos gyvensenos principus ir aktyvios fizinės veiklos naudą sveikatai ir ligų prevencijai. Projekto partneriu tapus Dusetų K. Būgos gimnazijai lengvatinėmis sąlygomis galėjome naudotis sporto sale ir sporto aikštele šiltu metų laiku. Buvo sukurta sporto grupė socialiniuose tinkluose, taip pat sportuoti dusetiškius kvietėme skelbimais ir žinutėmis spaudoje. Žinoma, labai gerai veikia ir reklama „iš lūpų į lūpas“, tad neilgai trukus būdavo susitikimų, kai vos sutilpdavome erdvioje sporto salėje, į vieną mankštos užsiėmimą susirinkdavo 20–30 žmonių. Po truputį įsigijome reikiamo inventoriaus: gimnastikos kamuoliukų, tempimo gumų, jogos „plytų“, paklotų, terapinių juostų, taip pat kvalifikacijai kelti skirtos literatūros ir vaizdinių priemonių paskaitėlėms.

Mankštos užsiėmimuose jungiami jogos, pilateso, jėgos pratimų, kalanetikos, raumenų ir fascijų tempimo elementai, tad nebūdavo dviejų vienodų treniruočių, sveiko krūvio gaudavo visas raumenynas, sąnariai, fascijos. Mankštos užsiėmimus kartą per savaitę papildydavo trumpa paskaitėlė sveikatinimo temomis: apie vandens svarbą organizmui ir skysčių balansą, sveikos mitybos principus, savimasažo pagrindus ir įvairių priemonių masažui naudojimą, limfodrenažinį masažą, skausmo įveiką natūraliomis priemonėmis, ligų ir traumų prevenciją, reabilitacinę mankštą po traumų ar garbiame amžiuje. Pagal fizinius pajėgumus norintieji sportuoti buvo suskirstyti į dvi grupes – senjorų ir neįgaliųjų bei dirbančiųjų ir jaunimo, į kurią smagiai įsijungdavo ir su mamomis atėję pasportuoti vaikai.

Džiaugėmės susibūrusia gražia sportuojančiųjų bendruomene, į kurią įsitraukė ir žmonės iš atokesnių gyvenviečių, aplinkinių kaimų, atvykdavo netgi iš Utenos ir Rokiškio. Tačiau imliai auditorijai norėjome duoti dar daugiau, plačiau, pažinti įvairias su fiziniu aktyvumu susijusias praktikas, plėsti akiratį. Tad surengėme ciklą seminarų su kviestiniais lektoriais. Su kūno ir judesio terapija, laisvojo terapinio šokio pagrindais supažindino terapeutė Rita Karklytė. Tai chi ir ciguno mankštos pradmenis ir taikymo galimybes atskleidė instruktorė Larisa Petkevičienė. Giluminio kvėpavimo ir protarpinio badavimo mokė Modestas Stumbrys. Apie aromaterapijos taikymo galimybes ligų prevencijai ir sveikai namų aplinkai pasakojo Renata Šimelienė, buvo surengtos kvapų dirbtuvės. Seminare su terapeute Jurgita Švediene sužinojome apie moters reprodukcinę sveikatą įvairiais gyvenimo tarpsniais: paauglystėje, nėštumo ir gimdymo laikotarpiu, menopauzėje ir kt. Kalanetikos žavesį perteikė Raimonda Kuolė. Pilateso subtilybes ir naudą atskleidė instruktorė Ina Kuprionienė. Kiekvienas iš šių seminarų buvo unikali pažintis su įkvepiančiomis, įdomiomis asmenybėmis, tapome padrąsinti tyrinėti kūno galimybes ir fizinio aktyvumo ryšį su psichoemocine sveikata ir gera savijauta.

2020 metais didžiuliu išbandymu visam pasauliui tapo koronaviruso pandemija ir karantinas, kuomet mūsų socialiniam gyvenimui iškilo grėsmė, bet tuo pačiu sveikatos ir ligų prevencijos klausimai tapo labai aktualūs. Paklusdami Lietuvos Respublikos valdžios nurodymams dėl sporto renginių turėjome perkelti mankštas į virtualią erdvę ir sportuoti „per nuotolį“. Žinoma, tai visai ne tas pats, kas mankštintis salėje gyvai prižiūrint specialistui, tačiau ilgainiui atradome ir privalumų. Išlaikėme bendruomeniškumo jausmą, o tuo pačiu į sporto užsiėmimus įtraukėme ir savo šeimos narius, bendruomenę taip pat papildė žmonės, kurie yra geografiškai nutolę nuo Dusetų, tačiau norėjo jungtis į nuotolines mankštas su mūsų mankštų vadove. Šiuo laiku itin svarbu buvo įveikti nerimą, saugoti psichoemocinę sveikatą, jaustis bendruomenės dalimi, išsaugoti socialinius ryšius. Tam labai padėjo nuotoliniai susitikimai. Laisvėjant karantino suvaržymams grįžome sportuoti pirmiausia į lauką, paskui ir į salę, kurį laiką iš salės ir toliau transliavome mankštas tiems, kurie atvykti negali.

Ketveri projekto metai prabėgo, regis, akimirksniu. Pamatėme didžiulę naudą, kurią atnešė šie reguliarūs užsiėmimai ir seminarai. Per paskutinius susitikimus ištikimiausi lankytojai liudijo, kad nebeįsivaizduoja savo dienotvarkės be sporto. Taip pat akivaizdžiai matėme, kokią naudą organizmui duoda reguliari mankšta – didėja lankstumas, ištvermė, dailėja linijos, stiprėja imunitetas. Šie užsiėmimai buvo tikra atgaiva tiek dirbantiems sėdimą darbą, tiek besidarbuojantiems fiziškai; ar derinantiems viena ir kita. Mūsų sportiškoje bendruomenėje daug mokytojų, medicinos darbuotojų, tarnautojų, meno kūrėjų ir vadybininkų, žemės ūkio darbuotojų. Visi puikiai suvokia fizinio aktyvo naudą ir būtinybę, ir šia patirtimi gali dalytis su artimaisiais.

Tikime, kad asociacija „Dusetų kultūros fondas“ savo tikslą pasiekė, o dabar belieka viltis, kad įdirbis neprapuls ir artimiausiu metu surasime kaip tęsti gražią tradiciją.

Indrė Klimkaitė, asociacija „Dusetų kultūros fondas“

srf

Giluminis Kvepavimas seminaras Dusetos

Judesio terapija su senjorem

Judesio terapijos seminaras

kalanetika lauke

kalanetikos seminaras

Pilateso seminaras

senjores projekto pabaigoj

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite