ŠVARUS VANDUO, MAISTAS IR ORAS – GYVYBĖS IR SVEIKATOS ŠALTINIAI!

0
55
nitratai nitritai

Aplinkos sveikata – vienas pagrindinių bendruomenės bei Visuomenės sveikatos rėmimo programos uždavinių! Pagal rajono Savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos priemonę Zarasų rajono bendruomenių asociacija įgyvendina projektą „Švarus vanduo, maistas ir oras – gyvybės ir sveikatos šaltiniai!“. Projekto tikslas – gyvenamosios aplinkos sveikatinimas ir sveikos gyvensenos propagavimas.

Vanduo yra vienas iš svarbiausių mūsų organizmo elementų, tiksliau, antras pagal svarbumą po deguonies. Mūsų kūną sudaro 70% skysčių, o kraują ir smegenis net 90%, todėl reguliarus vandens gėrimas yra būtinas geram organizmo funkcionavimui. Vanduo perneša svarbiausias medžiagas į ląsteles: deguonį, vitaminus, mineralus ir gliukozę, pašalina nereikalingas medžiagas iš organizmo,  sutepa sąnarius.

Kokį vandenį geriame? Pati aktualiausia problema – kaimuose esančių šachtinių šulinių vandens kokybė, t.y. kenksmingas nitratų, nitritų kiekis bei didelis ištirpusių kietųjų dalelių kiekis vandenyje.
Ypač pavojinga! Nitratai ypač pavojingi kūdikiams ir vaikams iki 3 metų amžiaus, besilaukiančioms moterims, infekcinėmis ligomis sergantiems vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms bei sergantiems kraujotakos bei kvėpavimo sistemos ligomis. Lietuvoje registruota ne viena naujagimio mirtis, kurios priežastis – vadinamasis mėlynojo kūdikio sindromas. Mamos, nemaitinančios krūtimi, o gaminančios kūdikiams maistą iš sausų mišinių, turi būti įsitikinusios, kad naudoja saugų vandenį.

Iš rajono Savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos  projekto įgyvendinimui skirta 300 eurų reagentams bei geležies kiekio vandenyje matuoklio įsigijimui.

Reagentų dar yra, todėl kviestume bendruomenių vadovus, seniūnijų seniūnus informuoti šachtinių šulinių vandenį naudojančius gyventojus apie galimybę pasitikrinti vandens, naudojamo maisto ruošimui, kokybę.

Tai yra tęstinis projektas. Nustačius normas viršijantį nitratų, nitritų ar kietųjų dalelių kiekį, bus ieškoma galimybių atlikti cheminį ar mikrobiologinį vandens tyrimą.  

Zarasų rajono bendruomenių asociacijos informacija

20201105 150737

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite