KLAUSIATE – ATSAKOME: AR REIKIA PLAUTI ĮSIGYTĄ MĖSĄ PRIEŠ JĄ RUOŠIANT?

0
21
mėsa

Nuo vaikystės esame mokomi plauti viską, ką ketiname valgyti: ar tai būtų vaisius, daržovė ar uogos.  Tačiau, ar reikia plauti mėsą? Interneto platybėse atsakymų ir diskusijų į šį klausimą galime pamatyti daug ir įvairių, todėl VMVT specialistai primena, kada įsigytą mėsą reikėtų plauti prieš ją ruošiant, o kada ne.

Įsigijus sveriamos mėsos, ar turint jos sukauptų atsargų namuose, naudojant tokią mėsą patiekalų gamybai, prieš gaminant ji turi būti nuplaunama dėl padidėjusio kontakto su liečiamais paviršiais (pjaustymo lentelių, įrankių, įrenginių, pirštinių ir kt.).

Jei mėsa įsigyjama gamintojo nepažeistoje pakuotėje – mėsos galima ir neplauti, nebent pakuotėje yra matomi išsiskyrę skysčiai ar kraujo likučiai. Visgi kiekvienu atveju, reikėtų vizualiai įvertinti mėsos paviršių ir nuspręsti, ar ją reikalinga nuplauti. Jei mėsa bus naudojama užšaldymui ir saugojimui – tokia mėsa negali būti plaunama. Taip pat jei mėsa bus skirta žaliai vartojamų mėsos gaminių gamybai, tokiais atvejais ją tikslinga nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

Šeimininkaujant virtuvėje, būtina žinoti, jog mėsą saugant ilgesnį laiką, joje susidaro palanki terpė mikrobams daugintis. Todėl prieš ruošiant patiekalus ir plaunant mėsą, svarbu laikytis plovimo higienos, kad plovimo metu nuoplovų purslai neaptaškytų kitų gaminamų produktų, aplinkos ar indų, į kuriuos bus dedami kiti gaminami maisto produktai (salotos, mišrainės, mėsos gaminiai ir kt). Nuplovus mėsą ar žuvį privaloma labai kruopščiai išplauti kriauklę, kurioje buvo tvarkoma žalia mėsa ir žuvis, specialiais arba paviršinio aktyvumo medžiagų plovikliais.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite