UNIKALŪS EKSPONATAI ZARASUOSE

0
22
DSCF1325

Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje visuomenei pristatytas netikėtumas – švyturių kolekcija. Kultūrinių iniciatyvų grupės „Kvadratas“ surengtoje parodoje galima išvysti kolekcininko Nerijaus Čepausko surinktus 66 keraminius Lietuvos, Europos ir tolesnių šalių švyturius.

Pasak kolekcininko, beveik 10 metų kaupiančio ir saugančio keraminius švyturius, norėta, kad Zarasai turėtų netikėtumą – pajūryje švyturių paroda neatrodytų tokia unikali. Nerijaus Čepausko surinkta kolekcija – įkvėpta pajūrio, tačiau dabar Molėtuose su šeima įsikūręs vyras daug pajūrio asociacijų atranda ir šiame ežeringame Lietuvos krašte. Nepakartojama gamta, galybė vandens, ežerų – būtent tai, kas čia įsikūrusiam klaipėdiečiui yra artima. Pasak Nerijaus, švyturys laivams rodo kelią į uostą, o žuvėdros, kaip pajūrio krašte įprasta, išlydi ir pasitinka jūreivius.

Turbūt nenuostabu, kad Klaipėdoje gimęs ir augęs kolekcininkas savo pirmąjį švyturį įsigijo būtent Jūros šventėje. Ir tai, savaime suprantama, buvo Klaipėdos švyturys. Nors pirmas siekis tebuvo surinkti visų Lietuvos švyturių atitikmenis, šiandien vyro kolekcijoje glaudžiasi 66 švyturiai. Čia vietą atrado penki Lietuvos švyturiai, nemaža dalis kitų – Baltijos jūros valstybių švyturių – Latvijos, Estijos, Švedijos, Suomijos, Danijos bei Vokietijos. Vienas, šiuo metu išskirtinai ypatingas – Ukrainos, Chersono srities švyturys. Pasak kolekcininko, tai vienas iš aukščiausių ir tikrai akį patrauksiančių kolekcijos eksponatų.

Parodą rasite bibliotekos I aukšto galerijoje.

Zarasų viešosios bibliotekos informacija.

Parengta pagal Molėtų turzimo ir verslo informacijos centro informaciją.

Nuotraukos Inesos Dumbravienės

DSCF1326

DSCF1327

DSCF1328

DSCF1329

DSCF1331

DSCF1332

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite