LIETUVĄ DĖL TRANSRIEBALŲ VARTOJIMO SUMAŽINIMO PALANKIAI ĮVERTINO PSO

0
55

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) Lietuvai suteikė riebalų rūgščių transizomerų (sukietintų aliejų, dar vadinamų transriebalais) eliminavimo iš maisto tiekimo sistemos patvirtinimo sertifikatą. Lietuva tapo viena iš penkių pirmųjų šalių pasaulyje, gavusių tokį sertifikatą. Jis taip pat suteiktas Danijai, Lenkijai, Saudo Arabijai ir Tailandui.

Šis sertifikatas yra suteiktas trejiems metams ir patvirtina, kad šalies rinkoje esančiuose maisto produktuose užtikrinamas ne didesnis nei leidžiamas pramoniniu būdu pagamintų vadinamųjų transriebalų kiekis.

„Džiaugiamės šiuo svarbiu pasiekimu, kuris padeda užtikrinti, kad Lietuvos žmones pasiektų saugesni ir sveikatai palankesni maisto produktai. Neatsitiktinai transriebalai dar vadinami „riebalais žudikais“ – patekę į organizmą jie mažina kraujagyslių sienelių pralaidumą, todėl vartojami ilgą laiką gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, nutukimą, padidinti miokardo infarkto ir antrojo tipo cukrinio diabeto riziką. Tuo tarpu, jų rasti galima daugelyje maisto produktų – sukietinti aliejai yra naudojami konditeriniuose riebaluose, glaistuose, kepiniuose, sausainiuose, saldainiuose, pyraguose, bulvių traškučiuose, konservuotose sriubose, šaldytose picose, spurgose“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

„Didžiuojamės Lietuvos pasiekimais šioje srityje. Nėra jokių žinių apie galimą transriebalų naudą, tačiau jų keliama rizika žmogaus sveikatai yra milžiniška. Atsisakius transriebalų vartojimo galima išvengti širdies ligų ir didelių išlaidų, kurias patiria gyventojai ir valstybės, susijusių su gydymu ir prarastu produktyvumu. PSO remia šalių pastangas visam laikui atsisakyti pramoninių transriebalų ir skatina priėmus politinius sprendimus toliau vykdyti stebėseną ir kontrolę bei skleisti žinią apie sveikesnę mitybą“, – pabrėžia PSO biuro Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė.

Kad užtikrintų ne didesnį nei leidžiamą pramoniniu būdu gautų transriebalų kiekį maisto produktuose, Lietuvai prireikė šešerių metų ir skirtingų institucijų bendradarbiavimo: Sveikatos pasaugos ministerijos, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto.

Institucijos teikė informaciją vartotojams apie šių riebalų keliamą riziką sveikatai, atliko rinkoje esančių maisto produktų tyrimus bei įvertino nustatytų sukietintų aliejų kiekių riziką Lietuvos vartotojams. Pereinamojo laikotarpio metu buvo rengiami ir tvirtinami maisto produktų monitoringo planai, reglamentuotos baudos už leidžiamų kiekių viršijimą bei patvirtintos maisto produktų pašalinimo iš rinkos procedūros.

Šiuo metu Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, taikomas didžiausias leidžiamas transriebalų kiekis patvirtintas Europos Komisijos reglamentu. Papildomai vaikų maitinimui draudžiami tiekti maisto produktai, sudėtyje turintys iš dalies sukietintų aliejų. Tai reglamentuoja Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašas.

SAM Komunikacijos skyrius

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite