Medus – ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai produktas, kurį bitės gamina iš augalų nektaro. Medaus rūšys yra labai įvairios- lipčiaus, grikių, pienių, liepų, rapsų ir kt., o kiekviena rūšis pasižymi unikaliomis savybėmis, aromatu, skoniu ir spalva. Renkantis medų, verta žinoti, kaip atpažinti jo rūšį ir kokybės požymius, kad galėtume mėgautis visomis naudingomis šio gamtos produkto savybėmis.
Medaus rūšys:
Lipčiaus medus
Lipčiaus medus gaminamas ne iš augalų nektaro, o iš bičių surinkto lipčiaus, kurį išskiria augalų lapai arba vabzdžiai (pvz., amarai). Lipčiaus medus dažnai yra tamsesnės spalvos, turtingesnis mineralais ir turi intensyvesnį skonį nei žiedų medus. Jis dažniausiai būna rudos ar tamsiai žalios spalvos, o dėl savo sudėties pasižymi stipriu antibakteriniu poveikiu. Ši rūšis ypač vertinama kaip natūrali priemonė imunitetui stiprinti.
Lipčiaus medus dažniau naudojamas gydomaisiais tikslais, nes turi daugiau mineralų ir antioksidantų nei kitos rūšys. Be to, lipčiaus medus dėl savo tankios struktūros ir mažesnio cukraus kiekio lėčiau kristalizuojasi.
Grikių medus
Grikių medus pasižymi stipriu, kartais net šiek tiek kartoku skoniu ir tamsia spalva – nuo tamsiai rudos iki beveik juodos. Ši rūšis gaunama bitėms apdulkinant grikių laukus. Grikių medus turi daug geležies, todėl dažnai rekomenduojamas žmonėms, turintiems mažakraujystę ar norintiems pagerinti kraujotakos sistemą. Jo kvapas intensyvus, šiek tiek primenantis grūdus, todėl šis medus mėgstamas tų, kurie ieško neįprasto skonio. Grikių medus taip pat gali pasižymėti dideliu antioksidantų kiekiu ir gali būti tinkamas naudoti kaip natūralus priedas stiprinant organizmo atsparumą infekcijoms.
Pienių medus
Pienių medus yra šviesiai geltonos spalvos ir saldaus, malonaus skonio. Bitės jį gamina rinkdamos nektarą iš pienių žiedų, todėl šis medus pasižymi švelniu, subtiliu aromatu. Pienių medus dažnai vartojamas vaikų mityboje, nes turi švelnų poveikį virškinimo sistemai ir yra lengvai įsisavinamas. Be to, jis turi daug vitamino C ir gali padėti stiprinti imunitetą.
Kadangi pienių medus dažniau būna natūraliai skystas ir gana greitai kristalizuojasi, tai gali būti vienas iš būdų atpažinti šį medų. Kristalizacijos procesas nesumažina jo naudingųjų savybių, todėl net ir kristalizavęsis jis išlieka vertingas.
Liepų medus
Liepų medus yra vienas iš populiariausių dėl savo šviesios spalvos, subtilaus skonio ir malonaus aromato. Liepos žydėjimo laikotarpiu bitės renka nektarą, kuris suteikia šiam medui švelnų, lengvai atpažįstamą liepų kvapą. Liepų medus gali turėti stiprias priešuždegimines savybes, todėl dažnai rekomenduojamas peršalus ar esant kvėpavimo takų problemoms. Ši medaus rūšis taip pat gali padėti stiprinti nervų sistemą, todėl dažnai naudojama kaip natūrali priemonė stresui mažinti.
Liepų medus gali būti šviesiai gelsvas ar netgi beveik baltas, ypač kai jis yra grynas. Dėl švelnaus skonio šis medus plačiai naudojamas kulinarijoje, dedamas į arbatą ar kitus gėrimus.
Rapsų medus
Rapsų medus yra šviesiai geltonos spalvos, švelnaus ir subtilaus skonio, tačiau jis gana greitai kristalizuojasi. Dėl šios savybės rapsų medus kartais tampa kietas jau praėjus kelioms savaitėms po surinkimo, tačiau tai nieko blogo – kristalizacija yra natūralus procesas. Ši medaus rūšis turtinga vitaminų, mineralų ir amino rūgščių, todėl dažnai vartojama kaip maisto papildas siekiant stiprinti organizmą ir palaikyti gerą virškinimo sistemos būklę.
Rapsų medus dažniausiai rekomenduojamas žmonėms, turintiems virškinimo problemų, nes jis lengvai virškinamas.
Kaip atskirti medaus rūšį?
Renkantis medų, pirmiausia atkreipkite dėmesį į jo spalvą, aromatą ir tekstūrą. Kiekviena rūšis turi savo specifinį kvapą, skonį ir išvaizdą, kurie gali padėti atpažinti medaus kilmę. Be to, būtina atkreipti dėmesį į kristalizacijos procesą – kai kurie medaus tipai, pavyzdžiui, grikių ar lipčiaus, ilgiau išlieka skysti, o kiti, kaip rapsų, greitai kristalizuojasi.
Kad įsitikintumėte medaus kokybe, rinkitės tik patikimų gamintojų ar bitininkų produkciją, nes natūralus medus neturėtų būti skiedžiamas ar kaitinamas, kad išlaikytų visas savo vertingas savybes. Geriausia medų pirkti iš bitininkų, kurie gali pateikti informaciją apie jo kilmę ir garantuoti, kad produktas yra natūralus.
Medus yra ne tik puikus maisto produktas, bet gali būti ir natūrali sveikatinimo priemonė, kurios savybės priklauso nuo rūšies. Kiekviena medaus rūšis turi savitą skonį, kvapą ir sudėtį, todėl kiekvienas gali rasti savo mėgstamiausią pagal poreikį.
*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą. Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai. www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.
Kokios reikės rūšies toks ir bus