MOKOMĖS GERTI VYNĄ: ETIKETAS IR PATARIMAI

2
75

Vynas yra skanus gėrimas, kuris vakarui gali suteikti galimybę ne tik atsipalaiduoti, tačiau ir daugiau laiko praleisti su savimi. Visgi, ne visi žino, kad vyno gėrimas reikalauja laikytis tam tikro etiketo. Konkrečios taisyklės gali ne tik padėti išvengti pasimetimo bare, tačiau ir geriau pajusti paties gėrimo skonį.

Ne veltui yra konkrečios vyno gėrimo technologijos. Jos padeda pajusti ne tik pagrindinius skonius, tačiau ir atsaskonius. Vynas, kaip ir kvepalai, turi kelis sluoksnius, tad norint mėgautis jais visais – reikia žinių.

Vyno išvaizda

Net ir tokios pačios rūšies vynas gali būti labai skirtingas. Ne veltui sakoma prieš geriant analizuoti jo išvaizdą. Žiūrėkite ne tik abstrakčiai – kokia yra vyno spalva. Vertinkite ir kokia jo tekstūra, kiek burbuliukų ir t.t.

Geriausias ir patogiausias vertinimas – kai vynas jau yra Jūsų taurėje. Žiūrėkite prieš šviesą. Tai gali padėti pamatyti tikrą grimo spalvą. Žinoma, viskas šis tyrinėjimas bus vertingas tik geriant geros kokybės vyną. Pigūs vyno padirbiniai, deja, neturi jokio mistiškumo ir magijos.

Aromatas

Vyną justi reikia ne tik skonio receptoriais, tačiau ir uosle. Kiekvienas vynas kvepia vis kitaip.  Atsargiai rinkitės užkandžius greta vyno. Jie neturėtų užgožti gėrimo. Jeigu užkandžiai šilti, tikėtina, kad skleis aromatą. Žiūrėkite, kad jis neužgožtų tikro vyno aromato. Tik tuomet, kai gerai įsisavinsite ir pajusite tikrą vyno aromatą – bus galima geriau pajusti ir jo skonį.

Ragavimo etiketas

Ragauti reikia iš specialiai tam skirtos taurės. Gerti reikia labai mažais gurkšniukais, lėtai. Kiekvienas gurkšnis turi būti ypatingas, reikia juo mėgautis, pajusti. Skirtingose liežuvio vietose tas pats gėrimas gali padėti pajusti ir įvairius skonius. Galiukas padės ragauti rūgštumą, šonai – kartumą ir t.t. O kai vynas yra geros kokybės – jis daugiasluoksnis.

Vyno laikymo temperatūra

Jeigu turite daug vyno namuose ir norite, kad per ilgesnį laiko tarpą nesumažėtų jo savybės, kaip tik, vynas būtų dar gardesnis nei iki šiol, privalu laikyti jį tinkamoje temperatūroje.

  • Raudoni vynai turi būti laikomi temperatūroje nuo 14 iki 16 laipsnių.
  • Baltieji vynai turi būti laikomi temperatūroje nuo 8 iki 12 laipsnių.
  • Putojantys vynai turi būti laikomi temperatūroje nuo 5 iki 8 laipsnių.

Geriausia laikymo vieta yra specialiai šiam gėrimui sukurti šaldytuvai.

Vyno parametrai

Renkantis vyną reikia atsižvelgti į kelis parametrus.

  • Koks yra vyno saldumas? Saldumo antonimas vyno žodyne yra sausumas. Vynas gali būti sausas arba pusiau sausas.
  • Koks yra vyno rūgštingumas? Dažniausiai baltas vynas yra labiausiai rūgštus.
  • Koks yra vyno taninas? Vynai, kurie turi didelį taninų skaičių, dažniausiai sutraukia gomurį jų gėrimu metu. Tokie dažniausiai yra raudoni vynai.
  • Kokia yra vyno tekstūra? Galiausiai, nuo tankesnio iki skaidresnio vyno.

Jeigu mėgstate gerti vyną ne namuose, tačiau profesionaliose, tam pritaikytose vietose – verta išbandyti barų siūlomas degustacijas. Vyno degustacijos – TrinityVilnius.lt tobula vieta ir tiems, kurie puikiai išmano vyno subtilybes, ir tiems, kurie nori geriau pažinti.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

2 KOMENTARAI

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite