JAU GREITAI RECEPTINIUS VAISTUS BUS GALIMA ĮSIGYTI IR INTERNETU

0
23
vaistai

Planuojama, kad dar šiais metais Lietuvos gyventojai, prisijungę per e.sveikatą, galės saugiai ir patogiai nuotoliniu būdu iš pasirinktos vaistinės įsigyti pagal elektroninius receptus jiems paskirtus receptinius vaistus ar kompensuojamąsias medicinos pagalbos priemones (MPP). Primename, kad dabar nuotoliniu būdu tiesiogiai iš vaistinių galima įsigyti tik nereceptinius vaistus.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, vienas svarbiausių uždavinių kuriant šį modelį –užtikrinti maksimaliai saugų paciento tapatybės nustatymą ir duomenų saugumą, perkant receptinius vaistus ar MPP.

„Jau greitai vaistus bus galima greitai ir saugiai įsigyti iš namų ar darbo, iš bet kurios vietos, kur tik yra interneto prieiga. Nereikės vykti į vaistinę, stovėti ilgose eilėse, kas užimtų nemažai laiko ir pareikalautų jėgų. Be to, šiandienių Lietuvos ir pasaulio įvykių kontekste, tokia galimybė įsigyti išrašytų reikalingų vaistų nuotoliniu būdu tampa būtinybe“, – sako ministras A. Veryga.

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristinos Garuolienės teigimu, šioms permainoms buvo ilgai ir atsakingai ruoštasi.

„Svarbu paminėti, kad vaistinės neprivalo vykdyti prekybos receptiniais vaistais ir MPP nuotoliniu būdu. Tai nėra prievolė, pačios vaistinės gali pasirinkti, ar vykdyti tokią veiklą. Planuojame, kad jau vasaros pabaigoje bus atlikti sistemos testavimai, o pradėti užsakinėti išrašytus receptinius vaistus nuotoliniu būdu gyventojai galės jau lapkritį“, – sako viceministrė K. Garuolienė.

Nusprendęs pirkti receptinius vaistus ar MPP nuotoliniu būdu, e.sveikatos portale žmogus iškart vienoje vietoje matys visą informaciją ir jam paskirtus vaistus galės pasirinkti pagal palankiausią kainą ar priemoką, pristatymo sąlygas, siūlomas prekių atsiėmimo vietas arba remdamasis kitais kriterijais. Paciento pasirinkimas iškart bus perduotas jo nurodytai vaistinei. Taip pat pacientas vienoje vietoje matys, kaip vykdomi jo užsakymai, t. y. visus užsakymo statusus (pavyzdžiui, naujas, patvirtintas, suteikta farmacinė paslauga, apmokėtas, baigtas).

Numatoma, kad įvedus nuotolinę prekybą receptiniais vaistais ir MPP, bus sudarytos sąlygos vaistinių paslaugų plėtrai. Taip pat bus užtikrinama skaidri ir lygiavertė konkurencija tarp tinklinių ir tinklams nepriklausančių vaistinių.

Svarbu pažymėti, kad įsakymas buvo notifikuotas Europos Komisijoje (Pranešimo numeris 2020/51/LT https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/tris/lt/search/?trisaction=search.detail&year=2020&num=51). Atkreipiame dėmesį, kad nuotolinė prekyba receptiniais vaistais ES šalyse tik pradedama diegti, kol kas tokia prekyba leidžiama Estijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, taip pat Jungtinėje Karalystėje.

SAM Spaudos tarnyba

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite