KAM TRUKDO ZARASŲ AERODROMAS?

0
140
11

Patikimų žinių, kada Zarasuose atsirado aerodromas mes neturime, tačiau pirmojo pasaulinio karo laikų žemėlapyje dabartinio aerodromo vietoje yra pažymėtas lėktuvėlio simbolis su užrašu „skraidymo laukas“. O tai reiškia, kad aerodromas Zarasuose atsirado daugiau nei prieš šimtą metų.

Sovietmčio pabaigoje šioje teritorijoje veikė žvyro karjeras ir aviacija net nekvepėjo. Kad čia vėl galėtų kilti ir leistis lėktuvai teko įdėti daug darbo. Darbai prasidėjo apie  1989 metus. Iš statomų Zarasų vandens valymo įrenginių buvo vežamas ir lyginamas gruntas. Zarasų aeroklubo vyrai žvyro karjerą pavertė aerodromu.

Į Zarasus grįžo aviacija. Užvirė veiklos. Buvo sklandoma, vyko akrobatinis skraidymas, savaitgaliais dangus pražįsdavo parašiutų kupolais. Aerodromas tapo stipriu traukos objektu. Aerodromas buvo vieta, kur pildėsi svajonės.

Laikas bėgo ir diktavo naujus reikalavimus. Apie 2014 metus iškilo poreikis tvarkyti kilimo taką.  Patirties pasisemti  vykome pas kaimynus, o biržiečiai net reikalingą darbams techniką pažadėjo paskolinti. Bet kalbos baigdavosi pradėjus skaičiuoti pinigus. Nors Zarasų aerodromo takas nėra didelis, tačiau vienas jo kraštas buvo itin nelygus ir ten buvo būtina užvežti ne vieną tūkstantį kubinių metrų grunto. Atrodė brangu. Labai brangu. Per brangu.

Kai Zarasų aerodrome veiklą pradėjo Lietuvos B.Oškinio aviacijos mokykla ir aerodrome atsirado motorizuotos skraidyklės, take kartais tapdavo ankšta. Vėl grįžome prie lyginimo idėjos.

Apsispręsti padėjo šernai. 2017 metų vasarą jie per kelias naktis taip pasidarbavo aerodrome, kad tako nebeliko. Užtat pasisekė su grunto užvežimu. Iš mieste vykdomų statybos objektų priėmėme perteklinį gruntą, kurį patys vežėjai ir išlygino. Čia dovanos baigėsi, toliau už viską teko sumokėti.

2018 sausio mėnesį suarėme sniegu padengtą aerodromą.

Nutirpus sniegui prasidėjo nesibaigiančios talkos. Daug talkų. Akmenis rinko visi. Akmenis rinko B.Oškinio vaikų eskadrilės vaikai ir vaikų tėvai. Akmenis rinko aeroklubo „Orlėkis“ ir Zarasų aviaklubo nariai bei jų šeimų nariai. Klupinėjome po arimą, bet žinojome, kad tvarkome aerodromą.   

Vėliau iš kelininkų išnuomotas galingas greideris per dvi dienas išlygino arimą.

Ir vėl dideliu būriu rinkome nesibaigiančius akmenis.  Po to akėjome. Tada vėl ir vėl rinkome akmenis. Po to volavime, volavome, volavome.

Rezultatas pranoko lūkesčius.

Nuo žolės sėjos atsisakėme. Nutarėme pasikliauti gamta.

Rudeniop įrengėme tako ženklinimą, o tai reiškia – pastatėme aerodromą. Po visko kas padaryta, tai jau nebėra tik žemės sklypas, kaip galvoja kažkas. Po viso to kas padaryta, tai jau inžinerinis statinys atitinkantis visus aerodromams keliamus reikalavimus. Savininkui liko tik statybos užbaigimo procedūras atlikti…

Šiandien žiūrėdami į jau atliktą darbą mes patys tuo sunkiai galime patikėti. Būrelis entuziastų, neturėdamas jokios teisės kišti rankų prie ne jiems priklausančios teritorijos, neturėdamas jokių leidimų darbams atlikti, neturėdamas jokio finansavimo, tik savo pačių pasiaukojančio darbo ir tikėjimo dėka atliko tai, kas šiandien atrodo neįmanoma.

Niekas iš dirbusių nesiekė asmeninės naudos. Niekas neskaičiavo dirbtų valandų. Niekas nesiskundė, kad buvo sunku. Turėjome tikėjimą ir žinojimą, kad Zarasams aerodromas reikalingas. Net ir savivaldybės taryba 2016-07-01 priėmė sprendimą sakantį, kad Zarasams aerodromo reikia. Mes tikėjome…

Ar galėtumėme šios dienos situacijoje padaryti ką nors panašaus? Nemanau. Tikėjimo nebėra. Šiandien suprantame, kad Zarasų aerodromas kažkam labai parūpo…

Žvelgiant į šias nuotraukas kyla klausimas, kam iš valdžios vyrų trukdo Zarasų aerodromas? Kas, kodėl ir kam jį bando išnuomoti?

Aeroklubo „Orlėkis“ steigėjas Evaldas Stanys

Užs. Nr. 20210013-1

12

15

18

21

26

29

30

32
35

36

39

40

41

42

44

47

49

50

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite