NEPATIKĖKITE MELAGINGAIS ŠAUKIMAIS!!!

0
49
Priedo pvz

Informuojame, kad pastarosiomis dienomis keletas Zarasų gyventojų pranešė, jog į savo elektroninio pašto dėžutę gavo „Šaukimus teisingumui“.

Kenkėjiškuose elektroniniuose laiškuose klaidingai pranešama apie tai, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuras jūsų atžvilgiu atlieka teisinius procesus, ir prašoma per 72 valandas nusiųsti nurodytu adresu elektroninį laišką, kad būtų išvengta nemalonių pasekmių.

Tokiuose laiškų dokumentų prieduose (nesvarbu ar tai būtų tekstinis dokumentas, pdf dokumentas, ar tiesiog paveikslėlis) būna įterptos nuorodos (užvedus žymeklį, matomas adresas), ant kurių jokiu būdu negalima spausti, nes nuoroda iš karto gali atidaryti užkrėstą tinklalapį ir užkrėsti kompiuterį duomenis šnipinėjančiu virusu. Jokiu būdu neatidarykite nuorodų arba laiškų priedų! Nors atsiųstame priede naudojama policijos ir kitų institucijų simbolika, nors minimas baudžiamasis kodeksas su konkrečiais straipsniais ir nurodomos realios oficialių asmenų pavardės, tačiau tai nėra tikras dokumentas. Paskaičius tekstą matosi, kad jis sukurtas „Google“ vertėjo pagalba. Yra surašyti terminai, frazės, pavadinimai, kurie neegzistuoja arba nėra naudojami teisinėje kalboje ir Lietuvos įstaigų dokumentų tekstuose. Taip pat tikrai nereikėtų atsakyti į tokį įtartiną laišką. Geriausia tokį laišką iš karto ištrinti.

Gavę šaukimą iš policijos atvykti į apklausą – tikrai suprasite, kad jis yra tikras, o dokumentai iš teismo dažniausiai atkeliauja registruotu laišku.

Būkite budrūs ir neužkibsite ant sukčių kabliuko.

Patarimai:

1. Jokiu būdu neatidarinėkite gaunamų įtartinų laiškų, juose esančių nuorodų ar pridedamų failų! Raginame, gavus tokius laiškus, juos iškart ištrinti!

2. Jeigu paspaudėte ant įtartinos nuorodos – būtinai pasikeiskite elektroninio pašto slaptažodį!

3. Apsipirkite tik žinomose, patikimose elektroninėse parduotuvėse!

4. Nesidalinkite įtartinomis socialiniuose tinkluose platinamomis žinutėmis, o dar geriau – jų apskritai neplatinkite!

5. Primename, kad pagrindinis dalykas – nuolatos būti atidiems ir kritiškai vertinti gaunamą informaciją.

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato

Zarasų rajono policijos komisariato informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite