PIRMIEJI VARGONŲ MUZIKOS AKORDAI ANYKŠČIUOSE – JAU NETRUKUS: XXII ŠV. MATO TARPTAUTINIS VARGONŲ MUZIKOS FESTIVALIS

0
30
2022 festivalis

Liepos 23 – rugpjūčio 27 d., Anykščių Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje vyksiantis XXII Šv. Mato tarptautinis vargonų muzikos festivalis (meno vadovas Stanislovas Aglinskas), kviečia klausytojus puošti savo sielas didingais instrumentų karaliaus muzikos garsais!

Festivalis dovanos net dešimt didelės meninės ir kultūrinės vertės renginių, kuriuose dalyvaus  profesionalūs Lietuvos ir užsienio vargonų muzikos atlikėjai, trimitininkai, aktorius, dainininkė bei mišrus choras ir kamerinis orkestras. Šeši soliniai vargonų muzikos koncertai vyks Anykščių Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje, o kiti, kamerinio pobūdžio renginiai kvies apsilankyti Dūsetų, Visagino, Zarasų ir Debeikių bažnyčiose.

Liepos 23 d., Anykščiuose vyks įspūdingas festivalio atidarymo koncertas. Po tamsos apgaubtais bažnyčios vitražais, 23 val., skambės žymiojo XX a. antrosios pusės čekų kompozitoriaus Petro Ebeno kūrinys „Pasaulio labirintas ir širdies rojus“, atliekamą išskirtinio aktoriaus Rolando Kazlo ir vargonininkės Jurgitos Kazakevičiūtės dueto. Kompozicija bus papuošta šviesų dailininko Arvydo Buinausko menine šviesų instaliacija „Bendrystės šviesa“. Liepos 30 d., svečiuosis viena perspektyviausių, jaunosios kartos vargonininkių iš Vengrijos Zita Nauratyill. Pastaroji aktyviai koncertuoja Europos koncertų salėse kaip solistė, kamerinių ansamblių narė ir su orkestrais. Anykščiuose, drauge su Z. Nauratyill keliausime Renesanso, baroko, romantizmo ir XX amžiaus vargonų muzikos viražais.

Rugpjūčio 6 d., nyderlandietis vargonininkas Maarten Wilmink grieš ryškiausius XIX-XXI a. sandūros prancūzų, slovakų, nyderlandų, belgų opusus. Nors M. Wilmink dar tik 21-eri, tačiau per pastaruosius metus jis apdovanotas aukščiausiomis prizinėmis vietomis tarptautiniuose vargonininkų konkursuose. O 2022 m., jo koncertiniame kalendoriuje numatyti net 23 pasirodymai.

Rugpjūčio 13 d., festivalyje svečiuosis vargonininkas iš Vokietijos Johannes Lamprecht. Anot atlikėjo, per pastaruosiuos metus jis itin pamėgo Johanno Sebastiano Bacho ir Olivierio Messiaeno, Johno Cage’o muziką vargonams. Tad ir koncerte keliausime nuo baroko garsinių perlų iki XX-XXI a. sandūros opusų. Rugpjūčio 20 d., festivalyje grieš prancūzų vargonininkas Quentin du Verdier. Pastarasis šiuo metu yra Nacionalinės Paryžiaus konservatorijos magistrantas, išskirtinį dėmesį skiriantis prancūziškai vargonų muzikai. Tad ir koncerto metu, greta J. S. Bacho opusų skambės net trys, romantinės, prancūzų kompozitorių kompozicijos. Vos prieš mėnesį, Q. de Verdier, Tarptautiniame Elizabethos B. Stephens vargonininkų konkurse, Atlantoje pelnė I premiją.

Festivalio uždarymo koncertas vyks rugpjūčio 27 d. Dalyvaus Vilniaus universiteto kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Modestas Jankūnas) bei seserys vargonininkės Živilė ir Virginija Survilaitės. Skambės Ottorino Respighi Suita G-dur styginių orkestrui ir vargonams, P. 58. Taip pat išgirsime vieno ryškiausių nūdienos Lietuvos kompozitorių Juliaus Aglinsko, kūrinio dviem vargonams premjerą!

Šv. Mato tarptautinio vargonų muzikos festivalio kamerinio pobūdžio renginiuose, liepos 3 d., Dusetose koncertavo Anykščių Šv. Apaštalo evangelisto mišrus choras „Salve Cantus“, vargonuojant S. Aglinskui. Taip pat dalyvavo trimitų duetas – Kęstutis Grigaliūnas ir Rimvydas Gagiškis. Rugpjūčio 14-15 d., Visagino Šv. Apaštalo Pauliaus bei Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčiose viešės vargonininkė iš Latvijos Larisa Carjkova drauge su sopranu Monta Martinsone. Rugpjūčio 21 d. – priešpaskutinis festivalio renginys, Debeikių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje pasirodys jaunieji Lietuvos vargonininkai – studentai, muzikos mokyklų mokiniai bei vokalistai. Festivalio metu, Anykščių ir Debeikių bažnyčiose vyks kūrybinės stovyklos, kuriose vargonų muzikos atlikimo subtilybėmis dalinsis vargonininkės prof. V. Survilaitė ir doc. Jarūnė Barkauskaitė.

Festivalio projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba  ir Anykščių rajono savivaldybė.

Vargonų muzikos mylėtojai, nuoširdžiai kviečiame atvykti į Šv. Mato tarptautinio vargonų muzikos festivalio renginius ir mėgautis instrumentų karaliaus garsų didybe!

Lukrecija Stonkutė

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite