NUOTEKŲ SURINKIMO TALPOS – PRIEINAMAS BŪDAS PASIRŪPINTI KOMFORTIŠKA IR ŠVARIA APLINKA

0
58
1 nuoteku surinkimo talpyklos kasyba com

Užkietėjusiems miestiečiams kanalizacija yra savaime suprantama kasdienio gyvenimo dalis, todėl kartais sunku įsivaizduoti kiek tenka nuveikti žemės sklype, kuriame neprieinamos miesto sistemos. Nuotekų surinkimo talpyklos mieste neretam keltų klausimų, tačiau kaimo sodyboje ar ūkyje gyvenančiam tai labai puiki alternatyva. Pasirūpinus patikimu vandens šaltiniu, o paskui ir jo padavimu į gyvenamąsias patalpas, ateina laikas pamąstyti apie efektyvų nuotekų tvarkymą savo teritorijoje.

Atsirandant technologijoms ir augant aplinkosaugos standartams, pakankamai įprasta praktika tapo buitiniai nuotekų valymo įrenginiai, tačiau juos įsirengti toli gražu ne visada leidžia tiek aplinkos sąlygos, tiek statybų darbų nualinta piniginė. Tokiu atveju sandarios nuotekų surinkimo talpyklos įrengimas taps geriausiu ir išties praktišku pasirinkimu, atitinkančiu visus saugumo reikalavimus.

Kada nuotekų surinkimo talpos yra geriausias pasirinkimas?

Nuotekų talpyklos arba kitais atvejais ir srutų rezervuarai, vis dar plačiai montuojami ne tik ūkiuose, bet ir gyvenamuosiuose namuose. Tai gali būti labai geras variantas sezoniškai lankomame vasarnamyje arba sodyboje, kur nuotekų tvarkymo poreikis yra gana retas ir nepastovus. Ne paslaptis, kad valymo įrenginiai yra gerokai brangesni už nuotekų talpyklą, tad verta gerai apsvarstyti ar tokia investicija pasiteisins jei įranga stovės nenaudojama didesnę dalį laiko.

2 nuoteku surinkimo talpyklos kasyba com

Svarbu pastebėti, kad kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, dėl aukštų gruntinių vandenų arba nesant galimybei išleisti išvalyto vandens į aplinką, nuotekų valymo įrenginiai negali būti montuojami, tad surinkimo talpos lieka vieninteliu prieinamu variantu. Kadangi, nuotekų rezervuarai atlieka tiktai kaupimo funkciją, o nešvarumus iš jų surenka ir utilizuoja profesionalios tarnybos, jums nereikia sukti galvos apie išvalyto vandens išleidimą. Taip pat, toks sprendimas puikiai tinka mažesniems sklypams, mat jos reikalauja mažiau erdvės lyginant su valymo įranga, kuriai reikalingos 3 atskiros vietos.

Kaip išsirinkti tinkamiausią?

Sandarios nuotekų surinkimo talpyklos dažniausiai gaminamos individualiai, atsižvelgiant į vietovės specifiką. Kaip ir daugeliu atveju, reikėtų pradėti nuo grunto tyrimų ir įvertinti kokiame gylyje yra gruntiniai vandenys, nes tai yra vienas iš esminių rodiklių lemiančių ne tik pačios talpos parametrus, bet ir montavimo eigą.

Žinoma, reikėtų įvertinti ir kokio tūrio talpos jums prireiks. Dažniausiai namų ūkio reikmėms įrengiami nuo 6 m³ iki 12 m³ dydžio rezervuarai, bet esant poreikiui jie gali būti ir dar didesni. Vertindami talpyklos tūrį pagalvokite apie tai, kad talpos turėtų užtekti bent jau keliems mėnesiams aktyvaus naudojimo, kitaip jos išlaikymas taps nerentabiliu, o ir persipildymo rizika bus per didelė.

Patiems visus šiuos rodiklius apskaičiuoti gana sudėtinga, todėl svarbu pasikonsultuoti su patirties turinčiais įrengimo profesionalais, kurie įvertinę visas individualias aplinkybes paruoš projektą pagal jūsų poreikius.

Nuotekų surinkimo talpyklų kaina labiausiai priklausys nuo tūrio ir atstumo nuo taršos taško. Tačiau gąsdintis tikrai nereikia, šis sprendimas vis dar yra pigus ir daugelio pasirenkamas vietoje nuotekų valymo įrenginių.

Plastikinės ar gelžbetoninės nuotekų surinkimo talpos?

Pradėkime nuo to, kad svarbiausias prioritetas šiuo atveju yra sandarumas. Nesandarios nuotekų talpyklos yra skirtos vandens infiltracijai į gruntą ir montuojamos papildomai prie valymo įrenginių. Būtent sandarios nuotekų surinkimo talpos yra skirtos nuotekų laikymui iki išsiurbimo. Sandarumas šiuo atveju yra pagrindinis kriterijus, mat nuotekoms patekus į aplinką ne tik patirsite nepatogumų, bet ir galite atnešti didelę žalą gamtai, bei užsitraukti pinigines baudas.

3 nuoteku surinkimo talpos kaina kasyba com

Tiek plastikiniai, tiek gelžbetoniniai rezervuarai yra pakankamai sandarūs, kad neišleistų teršalų į išorę, tačiau pastarieji rinkoje naudojami jau daug metų, tad jau praktiškai yra spėta įsitikinti jų ilgaamžiškumu ir patikimumu. Plastikinės talpos, nors ir gaminamos naujausių technologijų pagalba bei remiantis aukščiausiais standartais, vis dar yra sąlyginai naujas sprendimas, kuris dar nespėjo parodyti savo galimybių ilgalaikėje perspektyvoje.

Ar tokiam nuotekų tvarkymo būdui įrengti reikalingi specialūs leidimai?

Atsižvelgiant į įrenginio parametrus, nuotekų kaupimo rezervuarai gali būti klasifikuojami ir kaip ypatingasis, ir kaip nesudėtingasis statinys. Tačiau abiem atvejais, tokiam statiniui įrengti reikalingas projektas bei statybos leidimas.

Pagal reglamentus, savavališka statyba gali užsitraukti baudas, priklausomai nuo statinio klasifikacijos. Nors visa tai skamba pakankamai painiai ir grėsmingai, šiuo klausimu jums pagelbės ir profesionaliai pakonsultuos talpyklos projekto rangovai.
Jei norite konsultacijos iš pirmų lūpų – susisiekite su Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistais.

Kur ir kaip įrengiamos talpos?

Tiksli talpos vieta jūsų sklype bus parinkta atsižvelgiant į bendrą visų sklype esančių objektų išdėstymą. Svarbiausia, išlaikyti tinkamus atstumus nuo nuotekų surinkimo talpos iki vandens šaltinio (šulinio arba gręžinio) – tam reikalingas ne mažesnis nei 20 metrų atstumas požeminio vandens srauto kryptimi ir 20 metrų atstumas prieš požeminio vandens srautą.

Metų laikas įrengimui turi šiek tiek įtakos įtakos, nes nors moderni įranga leidžia dirbti bet kuriuo sezonu, tačiau privažiavimas iki vietos atodrėkio metu gali būti komplikuotas, tad geriausia tinka sausasis laikas. Visgi, būtų geriausia šią procedūrą pradėti jau esant namo pamatams, nes tai padės geriau orientuotis darbų vykdytojams. Nepamirškite, kad prie talpos reikalingas geras privažiavimas srutovežiui, o patogumo sumetimais gali būti įrengiama ir aptarnavimo aikštelė.

Nuotekų surinkimo talpos priežiūra

Geroji naujiena yra ta, kad rezervuaro priežiūra apsiribos tiktai nuolatiniu stebėjimu, o nusiurbimu ir valymu pasirūpins profesionalai. Tačiau nenuvertinkite savo vaidmens – pasitaiko, kad netgi sumontavus signalizacijos bloką, jis informuoja kad talpyklą reikia ištuštinti jau kiek per vėlai, o nuotekos išsilieja iki atvykstant specialistams. Žinoma, dėl saugumo galite įsirengti papildomą šulinį, kur perteklinės nuotekos laisvai išbėgs neužteršdamos aplinkos. Nors tokia tikimybė nedidelė, tačiau visada gali pasitaikyti gedimas ar kitoks techninis nesklandumas, todėl talpą, bet kuriuo atveju, reikėtų nuolat profilaktiškai apžiūrėti ir patiems.

4 nuoteku surinkimo talpyklos kasyba com

Kalbant apie aptarnavimą, patogiausias variantas būtų sudaryti sutartį su nuotekų tvarkymo tarnyba. Ši paslauga yra pasiekiama praktiškai visose Lietuvos vietovėse, o ir jos kaina pasirašius sutartį tikrai nesikandžioja, ypač turint omeny, kaip tai palengvins jūsų gyvenimą. Su specialistais susiderinsite tinkamiausią grafiką ir prireikus konsultuositės dėl kitų reikiamų priežiūros darbų, kurie padės džiaugtis sklandžiai veikiančiu nuotekų tvarkymo sprendimu ilgus metus.

www.kasyba.com komanda su sandariomis nuotekų surinkimo talpyklomis, jų projektais, montavimu ir pilnu įrengimu dirba jau daugiau nei 20 metų, specializuojasi būtent gelžbetonio sprendimuose. Patikėję šį projektą į ekspertų rankas gausite tinkamiausią įrenginį, tinkamoje vietoje ir visus reikiamus patarimus teisingai eksploatacijai.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite