7 IDEALIOS VEJOS PASLAPTYS

0
113
veja

Nieko nenustebinsime pasakydami, kad išpuoselėta veja prideda papildomo žavesio mūsų puoselėjamam eksterjerui. Visgi, išsaugoti ją sveiką ir vešlią gali būti daug sunkiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tačiau jeigu įsidėmėsite kelis esminius patarimus, be didelio vargo galėsite puikuotis nepriekaištingai atrodančia veja. Kokios yra pagrindinės ir pačios svarbiausios jos priežiūros paslaptys?

1. Apgalvokite vejos išdėstymą

Prieš pradedant vejos sodinimo darbus, reikėtų apgalvoti, kurioje vietoje ją sodinti bus praktiškiausia ir patogiausia. Pirmiausia nuspręskite, kur sodinsite medžius, gėles ir kitus augalus: jų atskyrimui ypač pravartu pasitelkti specialias medines vejos tvoreles, kurias galite rasti čia. Taip pat verta pagalvoti ir apie tai, kokia veikla ant vejos dažniausiai užsiimsite: šis aspektas taipogi turės įtakos bendram išdėstymui. Pavyzdžiui, jei turite vaikų, patartina palikti kuo daugiau tuščios erdvės, kurioje jie galėtų patogiai lakstyti ir žaisti.

2. Tinkamai paruoškite žemę sodinimui

Logiška, jog prieš sodinant pievutę, reikia atitinkamai paruošti žemę – taip pasieksite pačių geriausių rezultatų. Pirmiausia reikėtų pašalinti visus paviršiuje esančius akmenis, piktžoles ir šiukšles, o po to „pakapstyti“ ir gilesnius sluoksnius. Tais atvejais, kai veja formuojama itin kietoje žemėje ar sėjama vietoj ilgus metus vienoje vietoje augusios pievos, gali būti reikalingas ir kultivavimas. Pasirūpinę atitinkama įranga ir atlikdami šį darbą galėsite deramai išpurenti žemę bei įterpti trąšas, todėl tolimesni procesai klostysis ir sklandžiau, ir efektyviau.

3. Pasirūpinkite, kad veja galėtų „kvėpuoti“

Tokią galimybę Jūsų pievutei suteiks jos aeravimas, kurį patartina atlikti porą kartų per metus. Idealiausias laikotarpis – ankstyvas pavasaris ir vėlyvas ruduo. Po šio darbo į žolės šaknis lengviau gali prasiskverbti įvairios naudingos medžiagos, tarp kurių neabejotinai yra ir oras, ir vanduo. Jei reguliariai atliksite vejos aeravimą, rezultatai tikrai bus akivaizdūs – ji taps stabili, tvirta ir mažiau paveiki įvairiems išoriniams veiksniams. Tai pakankamai solidus privalumų sąrašas, tad šį darbą iš tiesų verta įtraukti į būtiniausiųjų sąrašą.

4. Nepamirškite jos palaistyti

Ką tik pasodintą pievutę reikėtų laistyti kasdien, tačiau jai užaugus šis darbas nebėra toks aktualus, kadangi žolė gali prisitaikyti prie skirtingų oro sąlygų. Visgi, blogiau nei visiškas nelaistymas yra nereguliarus vejos laistymas – tuomet ji patiria stresą, kuris gali atsispindėti ir žolės išvaizdoje. Idealiausia pievutę palaistyti kartą per savaitę, tačiau priklausomai nuo oro sąlygų, šis skaičius gali kisti. Bus puiku, jei šį darbą atliksite ankstyvą rytą: tuomet kylanti saulė padės vandeniui dar geriau įsiskverbti į dirvožemį. Tačiau venkite žolę laistyti vėlyvą vakarą: vanduo gali ir nesusigerti, o tai paskatins kenkėjų ir pelėsių atsiradimą.

5. Žolę pjaukite reguliariai, tačiau ne per trumpai

Taip, norėtųsi, kad vejos pjovimo darbus būtų galima atlikti kuo rečiau, tačiau ekstremalus jos pjovimas tikrai nėra geriausia išeitis. Tikėtina, kad ant itin trumpa žolė greičiau pageltonuos, o rudos dėmelės tikrai nepapuoš Jūsų puoselėjamo kraštovaizdžio. Kad to išvengtumėte, nutrumpinkite ne daugiau kaip trečdalį viso žolės aukščio. Patvoriams ir sunkiau prieinamoms vietoms puikiai tiks trimeriai. Gausų jų pasirinkimą siūlo Pigu.lt el. parduotuvė – spauskite čia, jei norite juos apžiūrėti.

6. Deramai ją patręškite

Labai svarbu pasirinkti tinkamas vejos trąšas ir patiems jų nemaišyti. Jei norite, kad pievutė gautų visų jai būtinų medžiagų, iš karto pirkite sukomplektuotus mišinius, kurių naudojimas bus ir veiksmingesnis, ir tikslingesnis. Tiesa, su tręšimu taip pat nereikėtų persistengti: per didelis trąšų kiekis gali paskatinti itin greitą pievutės augimą – tai reiškia, kad ir pjauti ją reikės gerokai dažniau.

7. Pasirūpinkite vejos apsauga

Žinoma, veja nėra tik sodo dekoracija, tačiau tam tikrų apsaugos priemonių vis vien galima imtis – tuo labiau, kad jiems nereikia skirti ypatingai daug laiko ar dėmesio. Jei reguliariai iš jos išvalysite visas šiukšles ir lapus, išrausite atsirandančias piktžoles ir neleisite ant pievutės šlapintis šunims, pavyks pasiekti įspūdingų rezultatų.

Įsidėmėję visus šiuos patarimus, galėsite būti užtikrinti, kad padarėte viską, jog Jūsų veja atrodytų nepakartojamai. Darbų sąrašas tikrai nėra itin ilgas ar varginantis, tačiau rezultatai neabejotinai bus akivaizdūs!

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite