PLENERO DARBŲ PARODOS ATIDARYMAS ANTAZAVĖS DVARE

0
43
1

Kovo 21–31 ir balandžio 4–14 dienomis Antalieptės Basųjų Karmelitų vienuolyne bei Inovatorių slėnyje vyko tarptautinis pleneras „Menų gaudyklė. Kūrybinių rezidencijų tinklo išvystymas Ežerų krašto regione“.

Balandžio 14 d. Antazavės dvare vyko plenero uždarymas ir jo metu sukurtų darbų parodos atidarymas. Parodos autoriai – abiejų plenero etapų dalyviai: dailininkai Arvydas Bagdonas, Rebeka Bruder, Ivo Folkmanis (Latvija), Ričardas Garbačiauskas, Algirdas Gaižauskas, Violeta Gasparaitis, Romualdas Pučekas, Rimvydas Pupelis, Liliana Žutautienė, Valentinas Varnas, Arvydas Kašauskas, Vytautas Poška, Ramunė Sladkevičiūtė – Dainienė, Giedrė Riškutė, Vilma Vasiliauskaitė, Algimantas Stanislovas Kliauga, Rūta Eidukaitytė, Vidmantas Jažauskas, Nijolė Trinkūnienė, Olga Samar (Ukraina), Alvydas Stauskas (plenero vadovas). Plenero kuratorė – Ieva Špūrienė.

Parodos atidarymas įvyko Antazavės dvaro koncertų salėje. Gausiai susirinkę žiūrovai išklausė Hanoveryje studijuojančio Simono Poškos atliekamus kūrinius fortepijonu – M. K. Čiurlionio preliudus ir paties jauno, perspektyvaus kūrėjo autorinę pjesę „Uvertiūra teatrui“. Šį kūrinį muzikantas sukūrė savo tokiu pačiu pavadinimu režisuotam spektakliui. Simonas yra dailininko Vytauto Poškos sūnus, jo senelė – dailininkė Gražina Vitartaitė, tad nenuostabu, kad atlikėjo muzika pilna spalvų, plačių potėpių, ekspresijos.

VšĮ Euroregiono „Ežerų kraštas“ direktorato biuro vadovė Inga Šidlauskienė ir „Menų gaudyklės“ projekto koordinatorė Agnė Vaišytė pristatė projekto tikslus ir veiklas.

A. Vaišytė: „ Projektas atsirado iš asmeninio poreikio – norėjom regione šalia savęs turėti daugiau meno, tai kas jaudintų ir įkvėptų kasdieniuose darbuose, tad iškėlėm sau pagrindinį tikslą – atrasti tas vietas, kurios galėtų atlikti menų gaudyklės funkciją – gaudyti kultūrą, leisti jai tarpti tose erdvėse ir tuo pačiu skleistis į išorę, leisti prisiliesti prie visuomenės, kuri yra svarbiausias elementas ir daryti jai poveikį. Praėjus beveik metams nuo projekto pradžios, galima sakyti, kad ryškėjantys rezultatai pranoksta lūkesčius – jau turime realiai veikiančius penkis taškus regione. Jie tikrai atlieka menų gaudyklės funkciją ir šiandien akivaizdus to įrodymas – matome, kiek menininkai sukūrė meno ir labai džiaugiamės, kad Zarasų krašte turėjom galimybę surengti daug renginių visuomenei. Noriu menininkams labai padėkoti, kad įsileido į savo erdves ir leido prisiliesti žmonėms prie jų pasaulio, pamatyti kūrybinį procesą iš taip arti, nes tokios galimybės nėra kasdienės. Kviečiame ir toliau stebėti projekto metu vykdomas veiklas – Visaginas kvies su profesionaliu cirku, Leliūnai su keramika, Ignalina su skulptoriais, Švenčionėliai ir Dusetos su daile.“

Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas pasveikino visus plenero dalyvius, padėkojo jiems už sukurtus darbus, kiekvienam dailininkui įteikė atminimo dovanas. Plenere dalyvavusi dailininkė iš Kijevo Olga Samar labai dėkojo organizatoriams, visiems sutiktiems žmonėms už šiltą priėmimą, gerumą, nuoširdumą. Į savo šalį iš Lietuvos ji parsiveš pačius gražiausius prisiminimus. Dailininkas Algimantas Stanislovas Kliauga pabrėžė, kad „meno priartinimą prie visuomenės laikau ilgalaike ir begaliniai svarbia misija, nes kai paminamas menas – humanizmo nelieka, ką rodo karas Ukrainoje.“ Jam pritarė ir dailininkas Vytautas Poška: „Galutinis meno tikslas – bendravimas tarp žmonių.“

„Inovacijų slėnio“ vadovas Arūnas Survila, kurio kolektyvo dėka plenero dalyviai turėjo puikias gyvenimo ir kūrybos sąlygas, džiaugėsi galimybe bendradarbiauti: „Džiaugiamės, kad buvome šio plenero dalimi, nes ir mes stengiamės kurti ir štai dabar dar vieną rezidenciją prikėlėm iš pelenų – Kamariškių dvarą. Labai svarbu yra moralinis palaikymo ir kai matai žmones, kuriančius tose erdvėse, tai kelia motyvaciją. Menas ateities kartoms padės papasakoti apie tai, kas buvo šiandien.“

Plenero dalyviams, organizatoriams dėkojo Zarasų rajono tarybos narys Rimantas Jurevičius, už edukacijas vaikams – Zarasų Fausto Latėno meno mokyklos mokytojai, už kūrybos sklaidą mažuose miesteliuose –Antazavės seniūnas Algirdas Lekaveckas.

Paroda eksponuojama Antazavės dvaro antrame aukšte, ją galima apžiūrėti iki gegužės 3 dienos. Vėliau paroda keliaus į Švenčionis.

Edukaciniai susitikimai su dailininkais
Balandžio 11 d. plenero dalyviai savo kūrybinėse dirbtuvėse Antalieptės vienuolyne surengė tapybos praktinę edukaciją moksleiviams, kurią vedė dailininkė Ramunė Sladkevičiūt-Dainienė, taip pat vaikai apsilankė visų plenero dalyvių studijose, apžiūrėjo jų sukurtus ir tebekuriamus paveikslus, kalbėjosi su jų autoriais apie meną. Ši popietė buvo puiki proga jaunimui pabendrauti su garsiais profesionaliais dailininkais, daugiau sužinoti apie dailės studijas, perspektyvas meno pasaulyje – edukacijos dalyvių tarpe buvo keletas moksleivių, kurie svajoja tapti dailininkais.

Balandžio 12 d. Antalieptės vienuolyne apsilankė Zarasų Fausto Latėno meno mokyklos moksleiviai. Pirmiausiai apie plenerą jiems išsamiai papasakojo plenero vadovas Alvydas Stauskas, po to visa grupė lankėsi plenero dalyvių studijose, kvepiančiose šviežiais aliejiniais dažais. Jaunuoliai smalsiai apžiūrėjo naujus paveikslus, klausėsi dailininkų pasakojimų apie menininko kelią – kodėl (ne)verta jį rinktis, kaip atrasti savo stilių. Grupėje buvo nemažai tokių, kurie pasiruošę studijuoti dailę. O kurie rinksis kitas profesijas, įgaus patirties, suvokimo apie meną, kultūrą, estetiką, o tai visuomet pravers gyvenime.
 

Projekto partneriai: Ežerų kraštas / Country of Lakes, Utenos kraštotyros muziejus, Visagino kultūros centras, IKM Ignalinos krašto muziejus, Miško uostas, Kultūros centras Dusetų dailės galerija, Simbahollin (Islandija).


Pagrindinis projekto partneris – VšĮ „Euroregiono Ežerų kraštas direktorato biuras“


Projekto partneris – Kultūros centras Dusetų dailės galerija


Projekto veiklų Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje koordinatorius – Zarasų r. savivaldybės administracija


Projektas finansuojamas iš EEE ir Norvegijos finansinių mechanizmų pagal programą „Kultūra“

 

Vilija Visockienė, nuotraukos autorės ir Alvydo Stausko

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite