SAM PRIMENA VAIRUOTOJAMS IKI LIEPOS 1 D. ATNAUJINTI AUTOMOBILIŲ VAISTINĖLES

0
52
fak

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kviečia suskubti vairuotojus, dar neatnaujinusius vaistinėlių savo automobiliuose, ir primena, kad laiko tai padaryti liko visai nedaug – vaistinėlės privalo būti atnaujintos iki liepos 1 d. Įsigyti naujas vaistinėles privaloma tik tiems, kurie jas pirko iki 2019 metų sausio 1 d. ar neatsimena tikslios įsigijimo datos. Vairuotojams, kurių vaistinėlės buvo įsigytos po 2019 metų sausio 1 d., tereikia jas papildyti dviem turniketais.

Paskutinį kartą reikalavimai vaistinėlėms buvo atnaujinami prieš 18 metų. Nuo to laiko pirmosios pagalbos teikimo principai pasikeitė, gaivinimo ir kraujo stabdymo funkcijoms šiandien skiriamas didesnis dėmesys. Kiekviena minutė gali būti kritiškai svarbi sužeisto žmogaus sveikatai ar gyvybei, todėl, pasikonsultavusi su greitosios medicinos pagalbos atstovais ir įvertinusi jų siūlymus, kaip būtų galima padėti sunkiai sužeistiems žmonėms iki profesionalios pagalbos atvykimo, ministerija nusprendė papildyti pirmosios pagalbos vaistinėlių sudėtį.

Atnaujintus automobilių pirmosios pagalbos rinkinius papildė du turniketai, skirti arteriniam kraujavimui stabdyti, sterilūs spaudžiamieji tvarsčiai, vienkartinės medicininės pirštinės (4 vnt.), pirmosios pagalbos gaivinimo kaukės dirbtiniam kvėpavimui atlikti (2 vnt.) bei vienkartiniai šalčio maišeliai (2 vnt.).

Atsižvelgiant į atnaujintą vaistinėlių sudėti, buvo papildytos ir pirmosios pagalbos kursų programos. Kursų dalyviai jau yra mokomi naudotis turniketais ir kitomis priemonėmis, kurios naujai atsirado pirmosios pagalbos vaistinėlėse.

Pirmosios pagalbos kursai yra privalomi norintiems įgyti teisę vairuoti. Teisę vairuoti jau turintys gyventojai atnaujinti pirmosios pagalbos žinias kviečiami visuomenės sveikatos biuruose. Jų kontaktus galima rasti čia: https://svsba.lt/nariu-adresai/.

Atmintinę, kurioje pateikiama informacija apie tai, kaip suteikti pirmąją pagalbą, ir kaip teisingai uždėti turniketus, galite rasti ČIA.

Įsigijus atnaujintą vaistinėlę, svarbu įsitikinti, kad visos joje esančios medicinos priemonės yra paženklintos privalomu atitikties ženklu CE, patvirtinančiu, kad priemonės gamintojas laikosi nustatytų saugos reikalavimų, atliko visas būtinas atitikties vertinimo procedūras ir užtikrina, kad jo pagaminta medicinos priemonė yra saugi, naudojant ją pagal paskirtį ir naudojimo instrukciją.

Norėdami įsitikinti, kad turniketai atitinka saugos reikalavimus, vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į šiuos ženklinimus:

  • medicinos priemonės pakuotė ir pati medicinos priemonė turi būti paženklinta atitikties ženklu „CE“;
  • turi būti nurodyti medicinos priemonės gamintojo duomenys. Jei gamintojas įsisteigęs ne Europos Sąjungoje, turi būti nurodyti gamintojo įgaliotojo atstovo Europos Sąjungoje duomenys;
  • medicinos priemonės etiketėje turi būti nurodytas:
  1. partijos numeris;
  2. galiojimo data;
  3. nuoroda (tekstu arba simboliu), kad medicinos priemonė yra vienkartinio naudojimo;
  4. prie medicinos priemonės privalo būti pridėta lietuvių kalba parengta naudojimo instrukcija.

Medicinos priemonių atitikties vertinimo funkciją Lietuvoje atlieka Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VASPVT). Tarnyba periodiškai atlieka tikrinimus, ar Lietuvos rinkai tiekiamos medicinos priemonės atitinka teisės aktų reikalavimus. Patikrinimų metu renkama informacija iš gamintojų ir platintojų, taip pat iš šalių, kuriose yra registruotos medicinos priemonės, įgaliotų institucijų.

Jeigu gyventojams kyla klausimų ar abejonių dėl įsigytų medicinos priemonių kokybės, jie gali kreiptis el. paštu vaspvt@vaspvt.gov.lt.

SAM įspėja, jog vairuotojams už netinkamą rinkinį ar vaistinėlės neturėjimą transporto priemonėje bus taikoma administracinė atsakomybė.

SAM Komunikacijos skyrius

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite