KAIP VYKSTA PALAIKŲ PERVEŽIMAS KELTU?

0
21
zvake

Staigi artimųjų mirtis užsienyje – ne tik didžiulis spaudimas ir liūdesys, bet ir finansinių išteklių reikalaujantis įvykis gimtinėje likusiems artimiesiems. Tai ypač aktualu, kai artimieji išvyksta į užsienį be kelionių draudimo ir patys artimieji yra atsakingi už mirusio asmens palaikų ar pelenų pargabenimą į Lietuvą. Artimieji turi priimti daug svarbių sprendimų: ar vežti mirusiojo palaikus ar kremuoti, kaip gabenti karstą ar urną, kokius dokumentus rengti, kaip parengti dokumentus valstybės paramai pervežimui gauti ir daug kitų sprendimų.

Kokie yra įstatymai?

Užsienyje mirusių Lietuvos Respublikos piliečių, užsienio piliečių ir asmenų be pilietybės palaikai (karstuose) į Lietuvą gali būti įvežami tik gavus Lietuvos diplomatinės atstovybės ar konsulato leidimą parsivežti palaikus. Lietuvos Respublika  yra įsikūrusi valstybėje, kurioje Lietuvis mirė, išduota pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą Leidimo vežti palaikus į Lietuvą išdavimo tvarkos instrukcijas  įsakymu Nr.V-755/V-106 „Žmonių palaikų įvežimo į Lietuvą patvirtinimo tvarkos aprašas“) šalies nustatyta tvarka. Dažniausias pasirinkimas yra palaikų pervežimas keltu.

Atvežant į Lietuvą mirusiojo palaikus (pelenus) urnoje, leidimo nereikia

Jei užsienyje miręs ar miręs pilietis yra apdraustas, už jo palaikų repatriaciją atsako draudimo bendrovė, kuri tvarko visus nustatytus palaikų pervežimo dokumentus ir formalumus. Jei užsienyje miręs ar miręs pilietis nėra apdraustas, už jo palaikų pargabenimą ir visų paslaugų apmokėjimą turi atsakyti mirusiojo artimieji arba, susisiekę su pasirinkta laidojimo paslaugų įmone, sudaryti sutartį dėl palaikų pervežimo. palaikus ir parengti notaro patvirtintą įgaliojimą organizuoti palaikų pervežimą. Konsulatas užsienyje neorganizuoja užsienyje mirusių Lietuvos Respublikos piliečių palaikų pervežimo ir laidojimo. Šios paslaugos yra giminaičio laidojimo paslaugų įmonės arba jos įgaliotos įmonės pajėgumai.

Kremavimas ir urnų atsivežimas iš užsienio: ar verta rinktis?

Tradicinis žmonių palaikų laidojimas kapinėse tebėra populiarus, ypač tarp vyresnio amžiaus žmonių, gyvenančių vietovėse, kuriose laikomasi senovės tradicijų ir papročių. Kremavimas dažnai nėra išeitis, nes artimieji net nemano, kad tai yra galimybė. Jei užsienyje miršta mylimasis ir nežinote, ką daryti, galbūt šie pastebėjimai apie kremavimą ir urnų repatriaciją iš užsienio padės jums apsispręsti. Taip pat rekomenduojama ne tik sustoti ties žinutėmis, bet ir paskambinti, kad aptartume asmeninę situaciją ar lūkesčius.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite