ATSTATOMAS KAMARIŠKIŲ DVARO SALDAINIŲ FABRIKAS: JAU PASIRUOŠTA PASKUTINIAM ETAPUI

0
30
1

Zarasų rajone į pabaigą eina Kamariškių dvaro saldainių fabriko atstatymo darbai. Restauravimo darbus inicijavusio „Inovatorių slėnio“ atstovai atskleidžia ypatingą šio saldainių fabriko istoriją – būtent čia nuo 1901 metų buvo gaminami visiems gerai atpažįstami saldainiai „Karvutė“. Šis istorinis paveldas atkuriamas drauge su Zarasų rajono savivaldybe.

Saldainių fabriko istorija
Kamariškių dvaro atkūrimo darbais užsiimančių „Inovatorių slėnio“ istorikas Šarūnas Subatavičius pasakoja, kad tuomet įsigijus dvarą nebuvo žinoma jo istorija ir tik laikui bėgant istorikai bei archeologai padėjo atskleisti ypatingas jos detales.
„Kamariškių dvaras Zarasų rajone stovi jau nuo XVI amžiaus ir buvo perimamas vis į kitų šeimų rankas. Jis buvo ne kartą parduotas, paveldimas, o taip pat praloštas ir prarastas dėl įsiskolinimų. Su naujais šeimininkais dvarvietėje atsirasdavo ir naujų pastatų, iš kurių galima išskirti Kamariškių dvaro saldainių fabriką. Būtent čia pirmąkart 1901 metais buvo pagaminti garsieji karameliniai „Karvutės“ saldainiai. Jie dvare buvo sėkmingai gaminami netgi po žemės reformos tarpukario metu. Tuomet saldainius parduodavo Suvieko parduotuvėje bei Zarasuose per Žolinės atlaidus“, – pasakoja istorikas.
 
Atstatomas vos nuo vienos sienos
Saldainių fabriko atstatymo darbai prasidėjo vedami stipraus tikėjimo jo istorijos svarba, pasakoja „Inovatorių slėnio“ vadovas Arūnas Survila. Anot jo, prieš pradedant atstatyti fabriką, iš jo buvo likusi kone viena siena.
 
„Mūsų siekis yra prikelti visą Kamariškių dvarvietę, o kaip vieną pirmų pastatų pasirinkome būtent saldainių fabriką. Kadangi buvo likusi vos viena fabriko siena, darbų metu buvo atstatytos visos sugriuvusios, taip pat sustiprinome išlikusią. Fabrike sudėjome perdangą, atstatėme kaminą, parengėme stogo konstrukciją, tuomet atkūrėme jį ir šiandien esame pasirengę paskutiniam etapui – uždėti stogo dangą. Nekantraujame, kada šis pastatas bus eksplotuojamas, tikimės jį atverti 2023 m. 
 
Padeda Zarasų rajono savivaldybė
Kamariškių dvaro saldainių fabriko atstatymas įgyvendinamas pagal Zarasų rajono savivaldybės strateginio veiklos plano Verslo ir investicijų programos priemonę Nekilnojamųjų kultūros vertybių, istorinę, kultūrinę, sakralinę ar kt. vertybę turinčių objektų tvarkyba ir pritaikymas turizmui: projektas „Kamariškių dvaro saldainių fabriko stogo uždėjimas“, savivaldybė prie projekto prisidėjo 5 tūkst. Eur. 
 
„Inovatorių slėnio“ informacija
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite