ODA APLINK AKIS: KUO JI YPATINGA IR KAIP JĄ PRIŽIŪRĖTI?

0
63
akys

Akys – ypač išraiškinga ir svarbi kūno dalis, į kurią nesąmoningai atkreipiame dėmesį vos sutikę žmogų. Akių sveikata ir priežiūra neabejotinai svarbu rūpintis, tačiau vertėtų nepamiršti ir odos aplink akis, kurią veikia daugybė skirtingų veiksnių, o jų pasekmės dažnai pradeda ryškėti mažomis raukšlelėmis, paburkimu arba patamsėjimu jau po 25 metų. Ne naujiena, kad paakių zonai prižiūrėti reikalingas specialus paakių kremas, tačiau ar žinote, kodėl? Taip pat, kokius įpročius reiktų išsiugdyti, norint jaunesnės ir elastingesnės paakių odos?

 

Kokie veiksniai turi įtakos odai aplink akis?

Mūsų veido ir kaklo oda yra gerokai jautresnė ir plonesnė nei oda kitose srityse, tačiau zona aplink akis yra pati sausiausia ir mažiausiai elastinga, nes turi minimalų riebalinių liaukų kiekį, o odos storis siekia ne daugiau kaip 0,5 mm. Nepaisant to, šiai sričiai tenka didelė apkrova, kadangi akys ir veido raumenys dirba nepakeičiamą darbą – nuolatinės mimikos ir mirksėjimas verčia odą nuolatos įsitempti ir susitraukti. Nieko keisto, jog būtent akių srities oda pirmoji išduoda mūsų amžių. Žinoma, amžius nėra vienintelis veiksnys darantis įtaką odai aplink akis, didelę reikšmę turi ir mūsų įpročiai bei odos priežiūra. Kai kurie mūsų yra linkę stipriau mimikuoti, įtempti akis dirbant prie kompiuterio arba praleisti didelę laiko dalį sausoje, dulkėtoje aplinkoje. Nepakankamas miegas, žalingi įpročiai, vandens stygius bei nesubalansuota mityba stipriai paveikia paakių odos išvaizdą. Dažniausiai yra išskiriamos trys paakių srities problemos:

  • Žąsų kojelės – raukšlelės aplink akis, dažnai atsiranda dėl dažno įpročio prisimerkti, mirksėti ar trinti akis.
  • Paburkimas ir maišeliai po akimis – šią problemą gali sukelti alergija, miego stygius, tiesioginė saulė.
  • Patamsėję ratilai po akimis – streso, akių įtampos ar plonėjančios odos pasekmė.

Kaip teisingai rūpintis oda aplink akis?

Tikėtis visiškai išspręsti paakių problemas nereikėtų, vis dėlto, senėjimas yra natūralus procesas, kurio požymius galime tik numatyti ir sušvelninti tinkama priežiūra. Nepamirškite, kad genetika ir jau aptarti išoriniai bei vidiniai veiksniai turi didelę įtaką raukšlelių atsiradimui, tad geriausia, ką galime padaryti – tai pradėti rūpintis paakių oda kuo anksčiau, rinktis kokybiškas odos priežiūros priemones ir kiek įmanoma sumažinti arba atsisakyti akis varginančių veiksnių. Tiek moterys, tiek vyrai turėtų naudoti kokybišką drėkinamąjį paakių kremą, sprendžiantį tam tikrą problemą. Pavyzdžiui, vyrai dažniau skundžiasi paakių paburkimu ir tamsiais ratilais po akimis, tad rinkdamiesi priemonę turėti ieškoti tokios, kuri šviesina ir mažina paburkimą. Štai Filorga paakių kremas yra universali priemonė, atliepianti visus tris anksčiau išvardintus nusiskundimus. Moterims derėtų nepatingėti gerai nusivalyti makiažą prieš miegą, o tam rinktis kuo švelnesnes priemones. Apskritai derėtų vengti akių trynimo, saulėtomis dienomis saugoti akis ir naudoti akinius nuo saulės, kontroliuoti akių įtampą ir ieškoti tam sprendimo būdų. Reguliariai pasilepinkite paakių kaukėmis arba pasinaudokite liaudies medicinos patarimais: užplikykite juodosios, žaliosios, ramunėlių arba mėtų arbatos ir, suvilgę vatos tamponėlius į šiltą nuovirą, uždėkite ant užmerktų vokų. Jeigu rytais kamuoja paakių paburkimas, sustiprinsite paakių kremo efektą jį laikydami šaldytuve.

Norint išlaikyti lygią ir elastingą paakių odą, tereikia įdėti šiek tiek pastangų ir laiko. Jeigu dar nepradėjote to daryti, o jums jau virš dvidešimt metų, metas atkreipti dėmesį į jūsų problemą sprendžiantį arba amžiaus grupei skirtą paakių kremą. Sakoma, kad akyse matyti mūsų siela, tad neslėpkime žvilgsnio, geriau naudokime kokybiškas ir prieinamas priemones, kad į pasaulį žvelgtume su pasitikėjimu.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite