PAVEIKSLAI IŠ NIUJORKO ANTAZAVĖS DVARE

0
64
Paroda plakatas maz

Į Antazavės dvarą iš Niujorko atkeliavo Vlado Žiliaus (1939–2012) paveikslai. Dailininko kūrybinis palikimas – milžiniškas. Daugybė jo darbų pasklido po visą pasaulį, iškeliavo į privačias kolekcijas, muziejus ir galerijas. Į Lietuvą grįžo tik mažoji jų dalis.

V. Žilius – ryškus lietuvių menininkas, 1976 m. buvo priverstas palikti sovietų okupuotą Lietuvą ir emigruoti į JAV. KGB nuolat persekiojo dailininką už nepaklusimą kurti pagal sovietinio meno kanonus ir laisvės siekį, kuris sovietiniame režime buvo visiškai suvaržytas. Dailininkui buvo uždrausta dalyvauti oficialiose parodose, jis buvo pašalintas iš Dailininkų sąjungos, atleistas iš darbo.

1974 m. V. Žilius išdrįso parašyti beprecedentį ir garsiai nuskambėjusį atvirą laišką Lietuvos SSR Komunistų partijos Centro komiteto pirmajam sekretoriui Petrui Griškevičiui. Laiške menininkas išreiškė nepasitenkinimą kūrybinės laisvės suvaržymu ir nepritarimą sovietiniam režimui. Po tokio akibrokšto galima buvo tikėtis tik kalėjimo ar geriausiu atveju priverstinio gydymo psichiatrinėje ligoninėje. Tačiau laiškas iš už geležinės uždangos pasiekė Vakarus, ir po dvejų metų V. Žiliui, nors ir labai sunkiai, bet pavyko gauti leidimą emigruoti.

Antazavės dvare eksponuojamos parodos „Mano ženklai“ moto pasirinkta dailininko citata iš dienoraščio: „Aš nepaišiau konkrečių dalykų. Paišiau įspūdį, paišiau ženklus, kurie nėra įskaitomi, jie nėra senų įrašų pakartojimas, jie – tiesiog mano ženklai.“

Parodoje eksponuojama dailininko Niujorke sukurta serija „Ženklai“, paveikslai iš ciklų „Medžio gyvenimas“, „Mirties gėlės“, „Atspindžiai“, „Juodieji koralai“, „Žmogėdrų sala“, taip pat iliustracinė kūryba.

Lietuvos dailės institute (dab. Vilniaus dailės akademija) baigęs grafiką V. Žilius iliustravo daugybę knygų, tiek poezijos, tiek prozos, tiek knygų vaikams; tarp dailininko iliustruotų autorių: Maironis, Just. Marcinkevičius, M. Martinaitis, E. Mieželaitis, J. Degutytė, R. Skučaitė, M. Sluckis ir kt.

Menotyrininkė Ingrida Korsakaitė taip apibūdino V. Žiliaus iliustracinę kūrybą: „Vlado Žiliaus medžio raižinių ir oforto technika sukurtoms iliustracijoms, taip pat estampams ir piešinių ciklams būdinga filosofinė refleksija, žmogaus būties problematika, simboliniai motyvai. Nuo nedidelio, net miniatiūrinio formato iliustracijų, jautraus juvelyriško grafikos štricho dailininkas netruko pereiti prie didelių dekoratyvių tapybos kompozicijų, paženklintų modernizmo žyme.“

Tapybos ir iliustracijų paroda „Mano ženklai“ Antazavės dvare veiks iki rugpjūčio 15 d.

Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Rasa Bačiulienė

V. Žilius R

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite