KLAUSIATE – ATSAKOME: AR MEDAUS MIŠINYS YRA LYGIAVERTIS MEDUI?

0
35
medus

Daugelis vartotojų neatkreipia dėmesio ar nežino, jog prekybos lentynose galima rasti net tik  medaus, bet ir medaus mišinių. Kas tas mišinys?  

Medaus mišinys, tai yra medus, kuriame yra sumaišomas kelių šalių kilmės medus. Ant etikečių vartotojas gali rasti tokias nuorodas: 

  •  – ,,ES medaus mišinys“ – reiškia, kad tai medus pagamintas sumaišant kelių ES šalių bitynuose pagamintą medų (pvz. lenkiškas ir lietuviškas ar pan.);  
  • – ,,Ne ES medaus mišinys“ nurodo, kad medus pagamintas sumaišant ne ES šalių bitynuose pagamintą medų (pvz. kinietiškas ir ukrainietiškas ar pan.);   
  • – ,,ES ir ne ES medaus mišinys“ – medus pagamintas sumaišant ES šalių bitynuose pagamintą medų su ne ES šalių bitynuose pagamintu medumi (pvz. lietuviškas ir  kinietiškas ar pan.) 

VMVT specialistai primena, patvirtintų tyrimais argumentų, kad gaminant medaus mišinius būtų išgautos ypatingos skoninės ar spalvinės medaus išskirtinės savybės – nėra.  Mišinių gamybai importuotas medus į fasavimo įmones atgabenamas jau sukietėjęs ir tam, kad būtų galima jį sumaišyti bei supiltį į tarą jį reikia šildyti (turi pasiekti 50 C temperatūrą). Tokio proceso metu, medaus natūralumui ir vertingosioms savybėms yra daugiau ar mažiau pakenkiama. Toks medaus mišinys dažniausiai yra skystos konsistencijos, nesikristalizuoja,  gali būti susisluoksniavęs ir skirtingos spalvos. 

Šiuo metu tokių mišinių ženklinimo reikalavimai leidžia  etiketės priekinėje dalyje nurodyti kad tai yra „Medus“, todėl pirkėjas dažnu atveju neišanalizuoja visos ženklinime pateiktos informacijos ir dažnai neatkreipia dėmesio, kad nusipirko medaus mišinį. Šiuo klausimu, Lietuva kartu su keliomis ES šalimis pritarė Europos Komisijos pasiūlymui keisti medaus mišinių ženklinimo reikalavimus. VMVT pasiūlė,  kad sumaišytas skirtingų rūšių ir pagamintas skirtingose šalyse etiketėje būtų pavadintas, kaip „medaus mišinys“, o ne „medus“.  

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite