Į LIETUVOS VANDENS TELKINIUS ĮVEISTA BEVEIK 48 TŪKST. ŠAMŲ JAUNIKLIŲ

0
61
šamukai
Vykdant Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2023 metų planą, didieji šalies ežerai ir tvenkiniai šiomis dienomis buvo įžuvinti tūkstančiais paaugintų šamų jauniklių, praneša Žuvininkystės tarnyba.

Šiais metais, sėkmingai atlikus šamų dirbtinio veisimo darbus, pavyko išauginti didesnį jauniklių kiekį, tad vidaus vandens telkinių ekosistemą papildė 47,9 tūkst. vnt. šamų šiųmetukų. Vidutinis žuvų svoris – 8 gramai.
 
Dalis – 17,9 tūkst. vnt. – šamų jauniklių dirbtinai išveisti ir paauginti Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos departamento Pietų regiono žuvivaisos skyriuje Simne (Alytaus raj.), o kita dalis šamukų – 30,0 tūkst. vnt. – į naujus namus iškeliavo iš Žuvivaisos departamento Vakarų regiono žuvivaisos skyriaus – Rusnės (Šilutės raj.).
 
Simne užaugintomis žuvimis praturtinti Vilniaus, Lazdijų, Alytaus, Druskininkų ir Elektrėnų rajonų ežerai ir tvenkiniai. Net 12,0 tūkst. vnt. šamukų, atsižvelgiant į vandens telkinio plotą, papildė Elektrėnų tvenkinį.
 
Rusnėje užaugintais šamukais sėkmingai įžuvinti Zarasų, Utenos, Molėtų ir Ignalinos rajonuose telkšantys vandens telkiniai. Didžiausias šių plėšriųjų žuvų kiekis įkurdintas Antalieptės HE tvenkinyje – 6,0 tūkst. vnt.
 
Šamai – patys didžiausi upiniai plėšrūnai, gyvenantys praktiškai visose didelėse upėse, ežeruose ir tvenkiniuose. Europiniai šamai, Simne suformavus tinkamą reproduktorių kiekį, pirmą kartą Lietuvos istorijoje pradėti veisti nuo 2008 m. Pirmieji šių žuvų jauniklių įžuvinimai į patvirtintus vandens telkinius atlikti tais pačiais metai, išleidžiant į ežerus virš 30 tūkst. vnt. paaugintų šamų jauniklių.
 
Patobulinus žuvų inkubacijos ir lervučių paauginimo technologijas nuo 2008 m. šamų dirbtinio veisimo darbai pradėti vykdyti ir Rusnėje.
 

ELTA (ELTA)
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite