LIETUVOJE CUKRINIS DIABETAS NUSTATYTAS VIENAI IŠ 23 MOTERŲ IR VIENAM IŠ 29 VYRŲ

0
26
hi

Rytoj, lapkričio 14 d., minima Pasaulinė diabeto diena. Jos išvakarėse Higienos institutas skelbia infografiką apie ligotumą cukriniu diabetu ir mirtingumą nuo jo šalyje (nuoroda į jį žemiau).

Cukrinis diabetas (CD) yra lėtinė liga, kuria susergama, kai sutrinka insulino gamyba kasoje (1 tipo CD) arba šio hormono veikimas audiniuose (2 tipo CD). Kadangi insulinas reguliuoja gliukozės patekimą į ląstelę, jo trūkumas skatina hiperglikemiją – padidėja gliukozės kiekis kraujyje. Dėl to laikui bėgant gali sutrikti organizmo audinių bei organų veikla.

2018 m. Lietuvoje užregistruoti 109 162 CD sergantys asmenys, t. y. viena iš 23 moterų ir vienas iš 29 vyrų.

Pernai komplikacijas dėl CD turėjo 80,5 proc. sergančiųjų 1 tipo CD bei 46,1 proc. sergančiųjų 2 tipo CD. Daugiau nei 7 tūkst. asmenų dėl šios ligos gulėjo stacionare. Per metus nuo CD ir (arba) jo komplikacijų mirė 528 Lietuvos gyventojai.

Plačiau apie CD infografike – https://infogram.com/cd-1h8n6m78qdoj6xo?live.

Jame panaudoti Privalomojo sveikatos draudimo informacinės sistemos „Sveidra“ ir Mirties atvejų ir jų priežasčių valstybės registro duomenys.

Papildomą informaciją teikia: apie ligotumą – Higienos instituto Sveikatos informacijos centro Sveikatos statistikos skyriaus vadovė Rita Gaidelytė tel. (8 5) 277 3303 arba el. paštu rita.gaidelyte@hi.lt; apie mirtingumą – Higienos instituto Sveikatos informacijos centro Mirties atvejų ir jų priežasčių stebėsenos skyriaus vadovė Sandra Mekšriūnaitė tel. (8 5) 277 3304 arba el. paštu rita.gaidelyte@hi.lt.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite