DĖL ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS MERO KREIPIMOSI

0
17
min news zrs 916 saugykla 1

Lietuvos Respublikos energetikos ministerija pagal kompetenciją įvertino Zarasų rajono savivaldybės mero 2022 m. kovo 10 d. rašte „Dėl radioaktyviųjų atliekų atliekyno“ (toliau – Raštas) pateiktą informaciją ir teikia nuomonę.

Pagal Radiacinės saugos centro (toliau – RSC) pateiktus Ignalinos, Zarasų rajonų ir Visagino savivaldybėse vykdomos radiologinės aplinkos stebėsenos duomenis, pastaruosius dvidešimt metų jokio radioaktyvumo padidėjimo aplinkoje ir aplinkos komponentuose nepastebėta. 2021 m. gautų tyrimų ir matavimų rezultatų analizė rodo, kad radiacinė būklė aplinkoje nepakito, didesnių nei įprastai radioaktyviųjų medžiagų kiekių aplinkoje nepastebėta. Atvirkščiai, stebimas nuolatinis laipsniškas dirbtinių radionuklidų, pasklidusių aplinkoje po Černobylio avarijos 1986 m., mažėjimas. VĮ Ignalinos atominės elektrinės (toliau – IAE) veiklos, įskaitant radioaktyviųjų atliekų tvarkymą, įtakos foninio aplinkos lygio padidėjimui nenustatyta.

RSC jau nuo 2000 m. atlieka aplinkos dozės ekvivalento matavimus apie 50 km spinduliu nuo IAE (stebėsenos taškai yra Zarasų, Ignalinos rajonų savivaldybėse, Visagino mieste), Kupiškio rajone, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Šių matavimų rezultatų analizė nerodo jokio išskirtinumo dėl aplinkos dozės ekvivalento Zarasų, Ignalinos rajonų savivaldybėse ir Visagino mieste, lyginat su kitomis Lietuvos teritorijomis. Paminėtina, kad Zarasų, Ignalinos rajonų savivaldybės ir Visagino savivaldybė kasmet supažindinamos su metinėmis ataskaitomis, kuriose pateikiami visi radiologinio aplinkos monitoringo tyrimų duomenys. Ataskaitas galima rasti Radiacinės saugos centro tinklapio skiltyje „RSC ataskaitos“. Aplinkos radioaktyvumo gama dozės galios matavimo vidurkius ir maksimalias reikšmes per paskutines 24 valandas galima stebėti adresu https://www.rsc.lt/radis/.

Atkreiptinas dėmesys, kad IAE taip pat atlieka gyventojų apšvitos dozės matavimus Ignalinos atominės elektrinės sanitarinės apsaugos zonoje (3 km spinduliu aplink IAE) ir stebėjimo zonoje (30 km spinduliu aplink IAE). Pastarųjų metų stebėjimų rezultatai rodo, kad bendroji apskaičiuota gyventojų apšvitos dozė, sąlygojama IAE aerozolių išmetimų bei vandens išleidimų, yra 0,002 mSv ir sudaro tik 1 proc. maksimaliai leidžiamos metinės apribotosios dozės. Matavimo duomenis realiuoju laiku galima stebėti IAE tinklapyje https://www.iae.lt/aplinkosauga/35.

Atsižvelgiant į anksčiau pateiktą informaciją, abejotina, kad Zarasų, Ignalinos rajonų ir Visagino savivaldybių gyventojų susirgimų dinamika gali būti siejama su IAE veikla. 

Dar 2006 metais Vyriausybė priėmė sprendimą leisti IAE projektuoti labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų atliekyną , o 2008 metais visuomenei buvo pristatyta šio atliekyno įrengimo veiklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaita . Visagino savivaldybės administracija pastabų ir pasiūlymų šiai ataskaitai neturėjo, Zarasų ir Ignalinos rajonų savivaldybės nuomonės nepateikė. Jei šiuo metu Zarasų, Ignalinos rajonų ir Visagino savivaldybės turi klausimų, susijusių su šio atliekyno įrengimu, eksploatavimu ir jo sauga, prašome susipažinti su IAE tinklapyje pateikta informacija https://www.iae.lt/naujienos/pranesimai-spaudai/informacija-del-labai-mazai-radioaktyviu-atlieku-atliekyno/818 ir (ar) kreiptis tiesiogiai į IAE ir Valstybinę atominės energetikos saugos inspekciją (toliau – VATESI).

Atkreiptinas dėmesys, kad Rašte nėra pateikta jokių faktinių įrodymų, leidžiančių manyti, kad IAE vykdoma veikla yra nesaugi, kad VATESI netinkamai atlieka jai pavestas radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir branduolinės saugos priežiūros funkcijas. Todėl Energetikos ministerija mano, kad nėra pagrindo kvestionuoti VATESI darbo rezultatus ir inicijuoti IAE ar VATESI veiklos nepriklausomą auditą.

Taip pat informuojame, kad šiuo metu su suinteresuotomis institucijomis ir įstaigomis yra derinamas Vyriausybės nutarimo „Dėl 2022–2030 metų regionų plėtros programos patvirtinimo“ projektas. Siūlome išnagrinėti projekte nustatytas regioninės plėtros pagrindines problemas ir joms spręsti siūlomas priemones bei pateikti savo išvadas.
 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite