ZARASAI ŠIMTMEČIO VASARIO 16-ĄJĄ PASITINKA ŠVENTIŠKAI IR IŠRADINGAI

0
21
Vasario16Zarasukraste

Gyvename Lietuvos valstybingumo šimtmečio metais (1918–2018), todėl turime išskirtinę progą, kartu su visa Lietuva, 2018 m. Vasario 16-ąją pasitikti šventiškai ir išradingai. Zarasų krašto žmonės ją pasitinka teatralizuotais vaidinimais, koncertais, parodomis, sutelkę vietos bendruomenių, meno kolektyvų, vietos kūrėjų ir kviestinių svečių kūrybines pajėgas.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtoje programoje Zarasų krašte susijungė tradicinės ir inovatyvios veiklos. Pirmą kartą Vasario 16-ąją švęsime Zarasų miesto širdyje Sėlių aikštėje: 18 val. čia prasidės teatralizuota pilietinė akcija ,,Laimės žiburys“, kurioje dalyvaus per 300 dalyvių, kiekvieną seniūniją atstovaus dešimties narių grupė, dešimt Zarasų rajono savivaldybės miesto ir kaimo seniūnijų grupių sudarys simbolinį 100-uką, kurį nušvies ,,Laimės žiburio“ deglai. Kelių valandų teatralizuota programa vyks didelėje lauko scenoje su led ekranais ir ledo skulptūra. Anot programą rengiančio Zarasų kultūros centro direktoriaus Aurimo Gudo ,,suburta penkių narių kūrybinė grupė, renginio režisierius, kraštietis, Garbės pilietis Algirdas Latėnas, medijų ir vizualinės grafikos vadovas menininkas Žilvinas Danys. Minėta programa suskirstyta į kelias dalis: Baltų dalies meno vadovė kultūros centro vyriausioji etnografė Rima Vitaitė, garsi Lietuvoje kaip geriausia tautinio kostiumo kūrėja, istorinėje dalyje dalyvauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai (A.Latėno aktorių kursas), J.Basanavičiaus vaidmenyje aktorius Gediminas Storpirštis, šokių dalies meno vadovė choreografė Inga Zakarauskienė subūrė meno mokyklų ir kultūros centrų šokėjus, chorų dalies meno vadovė chorvedė Jūra Nastajienė parinko repertuarą ir subūrė visų amžiaus grupių krašto chorus.

Pasak ,,Pilietinė akcija ,,Laimės žiburys“ projekto vadovės Daivos Šukštulienės ,,toks teatralizuotas veiksmas po atviru dangumi Vasario 16-osios proga, dalyvaujant visoms Zarasų krašto bendruomenėms, rengiamas pirmą kartą, jis įmanomas dėl Lietuvos valstybės ir savivaldybės institucijų bendradarbiavimo, esame dėkingi Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijai, Lietuvos kultūros tarybai už finansinį ir idėjinį palaikymą“. Sėlių aikštėje Zarasuose dar pamatysime vėliavos spalvų fejerverką, koncertuos garsioji krašto kapela ,,Sadūnai“, grupė ,,Arbata“, atlikėjai Vladas Kovaliovas ir Indrė.

Vasario 16-ąją visus kviečiame į tradicinius šventinius renginius Dusetų ir Zarasų kultūros centrų salėse. Atidaromos parodos Zarasų viešosios bibliotekos ir Zarasų krašto muziejaus salėse: istorinė paroda ,,Lietuvos prezidentai Antanas Smetona ir Kazys Grinius“, ,,Heraldika“ iš dailininko Arvydo Každailio lietuviškų heraldikos kūrinių ir rekonstrukcijų, atidaroma tarptautinio tapybos plenero ,,Zarasai-ežerų kraštas“ penkiasdešimties darbų ekspozicija. Staigmeną parengė Zarasų viešoji biblioteka, vasario 16-ąją jos languose pamatysime istorines asmenybes, performansą sukūrė režisierė Gražina Karlaitė. Dvyliktą valandą trisdešimt minučių skambės visų Lietuvos bažnyčių varpai, į kurių gausmą įsilies ir Zarasų Švč. M.Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios varpų garsai, Šv. Mišios prasidės vienuoliktą valandą, vienuoliktą valandą kviečiame uždegti žvakutes ant savanorių kapų. Dieną pradėsime vėliavos pakėlimo ceremonija Zaraso ežero apžvalgos rato skvere kartu su draugija ,,Laisvės aukuras“.

Kviečiame visus kartu šventiškai ir išradingai pasitikti Lietuvos valstybingumo šimtmetį! Kurkime laimingą Lietuvos valstybę!

Informaciją pateikė Švietimo ir kultūros skyrius

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite